AEGEAN 600: Η καρδιά της διεθνούς ιστιοπλοΐας «χτυπά» στο Αιγαίο Πέλαγος

Το «AEGEAN 600» πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή ιστιοπλοϊκή διοργάνωση που έχει διεξαχθεί, σε αυτή την απόσταση, στη χώρα μας.

AEGEAN 600: Η καρδιά της διεθνούς ιστιοπλοΐας «χτυπά» στο Αιγαίο Πέλαγος

Η Τελετή Έναρξης σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση του «AEGEAN 600», η οποία έγινε μπροστά από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Τα 40 ιστιοφόρα από 16 χώρες θα πραγματοποιήσουν μία, χωρίς στάση, διαδρομή 600 ναυτικών μιλίων, και θα τερματίσουν στο ίδιο σημείο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή ιστιοπλοϊκή διοργάνωση που έχει διεξαχθεί, σε αυτή την απόσταση, στη χώρα μας. Διοργανωτής είναι ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης και συνδιοργανώτρια η Περιφέρεια Αττικής.

Η φιλοσοφία των διοργανωτών είναι να αποκτήσει η χώρα μας μία διοργάνωση 600 ναυτικών μιλίων. Μέχρι τώρα διεξάγονται πέντε αγώνες στον κόσμο σε αυτή την απόσταση, και το «AEGEAN 600» φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως 6ος. «Η ζέση με την οποία έχουν αγκαλιάσει οι ιστιοπλόοι τη διοργάνωση είναι εκπληκτική. Παρόλο που εξαιτίας των απαγορεύσεων που έχει φέρει στη ζωή μας η πανδημία δεν μπορέσαμε να διοργανώσουμε όσα είχαμε προγραμματίσει, έχουν αναφερθεί με κολακευτικά λόγια στη φιλοξενία ενώ από παντού δεχόμαστε συγχαρητήρια για την απόφαση μας να κάνουμε αυτό τον αγώνα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

Την εκκίνηση της διοργάνωσης έδωσε κατά την Τελετή Έναρξης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. «Πρόκειται για ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της αθλητικής και τουριστικής ταυτότητας της Αττικής προβάλλοντας σε όλο τον κόσμο ένα από τα ισχυρά συγκριτικά της πλεονεκτήματα που είναι τα μοναδικά της νερά. Θα αναδείξει την περιοχή ως τουριστικό και αθλητικό προορισμό. Πυλώνας στρατηγικής ανάπτυξη θεματικού τουρισμού αποτελούν αθλητικές διοργανώσεις όπως το «AEGEAN 600», καθώς ενισχύουν την εξωστρέφεια αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της Αττικής», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο κ. Πατούλης.

Η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός σε αυτή την προσπάθεια του ΠΟΙΑΘ. «Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας το «AEGEAN 600» κατάφερε να πετύχει πριν ακόμα ξεκινήσει. Και αυτό γιατί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας του αθλήματος είναι τόσο μεγάλο που μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι που εμείς, ως Περιφέρεια Αττικής, οι διοργανωτές και οι ιστιοπλόοι δίνουμε όλοι μαζί τον καλύτερό μας εαυτό για έναν αγώνα που για πρώτη φορά θα διεξαχθεί σε τέτοιο εύρος στο Αιγαίο», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Νικόλαος Πέππας.

Ανάμεσα στους αγωνιζόμενους υπάρχουν ιστιοπλόοι που έχουν διακριθεί τόσο σε αγώνες τριγώνου όσο και ανοικτής θαλάσσης. Εκτός από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες Δημήτρη Δεληγιάννη και Δημήτρη Μούγιο, και τον Olympian Μιχάλη Πατενιώτη, αγωνίζεται και ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου στα 49er Πίτερ Λανγκ αλλά και ιστιοπλόοι με διακρίσεις στην ανοικτή θάλασσα, όπως οι Περικλής Λιβάς, Νίκος Λάζος, οι Ιταλοί Κάρλο Αλεσάντρο και Πούρι Νέγκρι που έχουν πάρει μέρος και διακριθεί και σε άλλες διοργανώσεις 600 ν.μ. . Βάση ελλιμενισμού θα αποτελέσει η μαρίνα των εξερευνητών του Αιγαίου, «Olympic Marine», στο Λαύριο.

Το βαρύτιμο κύπελλο του αγώνα είναι ακριβές αντίγραφο ενός κρατήρα αττικού εργαστηρίου του 5ου αιώνα π.Χ. Η ειδική μαρμάρινη βάση ζυγίζει 12,5 κιλά και αποτελείται από μάρμαρο Θάσο. Κατασκευάστηκε πριν από 50 χρόνια και αποτελεί περιουσία του ΠΟΙΑΘ. Ο νικητής θα πάρει ένα αντίγραφο.