Ολυμπιακοί Αγώνες: Στην Ιαπωνία ο Κόατες, μειώνονται οι «αντιρρησίες»

Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τζον Κόατες, έφθασε, σήμερα (15/6) στην Ιαπωνία, ενώ οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 επιταχύνουν τις προετοιμασίες τους, πέντε εβδομάδες πριν από την έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στην Ιαπωνία ο Κόατες, μειώνονται οι «αντιρρησίες»

Πριν από την άφιξη του Κόατες, δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων στην ιαπωνική πρωτεύουσα, αν και πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση στο ποσοστό των Ιαπώνων, που τάσσονται ενάντια στην διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Εντός της ημέρας, οι διοργανωτές του Τόκιο 2020 θα δημοσιεύσουν την τελική έκδοση των μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού που περιέχεται στα «εγχειρίδια», που -σύμφωνα με αυτούς- θα εγγυηθούν την ασφάλεια των Αγώνων.

Ηδη, έχουν ανακοινωθεί μέτρα, όπως καθημερινά τεστ για αθλητές και ...παρακολούθηση μέσω GPS, των δημοσιογράφων από το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν ένα επιφυλακτικό και σκεπτικιστικό ιαπωνικό κοινό.

Οι εθνικές δημοσκοπήσεις, έχουν δείξει με σταθερότητα, ότι οι περισσότεροι Ιάπωνες αντιτίθενται στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αυτό το καλοκαίρι, προτιμώντας μια περαιτέρω αναβολή ή ακύρωση. Αλλά με την πρώτη Ολυμπιακή ομάδα -αυτήν του σόφτμπολ της Αυστραλίας- ήδη στην χώρα και την άφιξη αξιωματούχων της ΔΟΕ, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αντίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες «εξασθενεί».

Από μία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου, διαπιστώθηκε ότι ο μισός πληθυσμός της Ιαπωνίας τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και μια νέα δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε την Δευτέρα (14/6) το βράδυ, έδειξε ότι το 64% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με αυτήν τη νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι NHK, το 31% των ερωτηθέντων θέλουν να ακυρωθούν οι Αγώνες, σε αντίθεση με το αντίστοιχο ποσοστό του Μαΐου, που ήταν 49%.

Συνολικά, το 64% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ήθελαν να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εκ των οποίων το 29% υποστήριξε την απαγόρευση παρουσίας θεατών, το 32% έναν περιορισμό στον αριθμό των θεατών και το 3% την διεξαγωγή χωρίς περιορισμούς για τους θεατές. Η δημοσκόπηση δεν έδωσε την επιλογή αναβολής, την οποία έχουν αποκλείσει οι διοργανωτές.

Όπως είναι γνωστό, έχει αποφασισθεί η απαγόρευση άφιξης θεατών από το εξωτερικό, λόγω υπερβολικά υψηλών κινδύνων για την υγεία, ενώ εντός του μηνός θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με το εάν και πόσοι κάτοικοι της Ιαπωνίας θα μπορούν να παρακολουθήσουν διά ζώσης την διοργάνωση.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ