Γιάννης Μώραλης: «Στο ΣΕΦ το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού και άμεσα»

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο «ΦΩΣ» για το θέμα που απασχολεί χρόνια τώρα τον Ολυμπιακό.  

Γιάννης Μώραλης: «Στο ΣΕΦ το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού και άμεσα»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η συνέντευξη είναι σημαντική όχι μόνο γιατί είναι ο δήμαρχος Πειραιά και άνθρωπος του Ολυμπιακού -έχει διατελέσει πρόεδρος του Ολυμπιακού- αλλά επειδή θα καθησυχαστούν και όποιοι ενδεχομένως ανησυχούσαν για εσωτερικούς ανταγωνισμούς. Ο Ολυμπιακός είναι ενωμένος, στοχευμένα πάνε όλοι να τελειώσει το «γεφύρι της Άρτας» που είναι το κολυμβητήριο, το πολύχρονο αίτημα των Πειραιωτών και των Ολυμπιακών. Και μπροστάρης σε αυτό είναι ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Έχω επικοινωνήσει με όλους, με Αυγενάκη, με Μώραλη του οποίου θα διαβάσετε τη συνέντευξη, από την Περιφέρεια με τη Σταυρούλα Αντωνάκου, από το ΣΕΦ με την πρόεδρο Χριστίνα Τσιλιγκίρη, με τον Ολυμπιακό. Για να μη γράφω σε χωριστό κομμάτι το ρεπορτάζ μου, το έβαλα στις ερωτήσεις. Διότι αν έχεις το ρεπορτάζ, βγαίνει και καλύτερη η συνέντευξη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 6/5/2021

Ο προπονητής των κοριτσιών του Ολυμπιακού Χάρης Παυλίδης είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει κολυμβητήριο τόσα χρόνια που το ακούει. Εγώ όμως πιστεύω ότι θα γίνει με αυτά που μαθαίνω. Εσύ;

Κατ’ αρχάς πολλά μπράβο στον κ. Παυλίδη και στις κοπέλες του Ολυμπιακού, ήταν μία ακόμα πολύ μεγάλη επιτυχία. Έχει δίκιο ο κ. Παυλίδης να είναι δύσπιστος στις όποιες εξαγγελίες κάνει η όποια κυβέρνηση ή η Περιφέρεια ή οι δήμαρχοι, γιατί είναι ντροπή αυτό που γίνεται τόσα χρόνια στον Πειραιά. Όμως μέσα στο επόμενο τρίμηνο πιστεύω -έχοντας γνώση του θέματος- ότι θα επιλεγεί τελικά το καλύτερο δυνατό σημείο στον Πειραιά για να κατασκευαστεί το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού.

Είχα δύο αποκλειστικά ρεπορτάζ προ καιρού για το ΣΕΦ, η πρόεδρος Χριστίνα Τσιλιγκίρη έχει κάνει όλο το σχέδιο, υπάρχει μάστερ πλαν, να γράψω νεότερα τώρα: ο Αυγενάκης πίεζε να ανακοινωθεί το σχέδιο για το κολυμβητήριο στο ΣΕΦ, αλλά μετά αδράνησε. Υπήρχε από το 1981 πρόβλεψη στο ΣΕΦ να γίνουν δύο κολυμβητικές δεξαμενές. Το γνωρίζεις το κώλυμα που προέκυψε;

Ναι, γνωρίζω το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Να το γράψω να μου πεις αν είναι αυτό: το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε πίσω στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το ΣΕΦ, και μιλάμε για πάνω από 500 στρέμματα, αλλά δεν υπάρχει στο κείμενο κάτι που να γράφει «παραχώρηση προς τρίτους». Αυτό είναι;

Δεν θυμάμαι ακριβώς τα στρέμματα, αλλά, ναι, είναι και αυτό.

Ο Ολυμπιακός θέλει να πάρει 20 στρέμματα εκεί, να φτιάξει ένα γήπεδο κοντά στις 3.000 θέσεις, άλλη μια πισίνα προπονητική, να αναλαμβάνει μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, και χρειάζονται 7-8 εκατομμύρια ευρώ που θα βρεθούν γιατί προτίθεται να χρηματοδοτήσει ένα εκπληκτικό έργο η Περιφέρεια.

Ένα ένα τα θέματα.

Κατ’ αρχάς για το κώλυμα με το ΤΑΙΠΕΔ. Μου λένε ότι είναι πλέον θέμα Μαξίμου.

Κύριε Σινάνογλου, αυτό το θέμα μπορεί να ξεπεραστεί. Πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση, είτε να λυθεί, αν αυτό είναι δόκιμο με υπουργική απόφαση. Η Περιφέρεια όντως και η κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου και ο κ. Πατούλης έχουν καλή διάθεση να αξιοποιήσουν κονδύλια και να χρηματοδοτήσουν το έργο. Η κυρία Αντωνάκου ως πρώην πολίστρια ολυμπιονίκης και ως άνθρωπος του Πειραιά το θέλει και συναισθηματικά αυτό το έργο.

Δύο κολυμβητήρια, όχι ένα.

Αθλητικά έτσι είναι το σωστό. Αυτό προβλέπεται για τους μεγάλους συλλόγους στην Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι ο χώρος.

Εσύ Γιάννη, συγγνώμη για τον ενικό, ως δήμαρχος έχεις πρόβλημα με το ΣΕΦ;

Όχι. Το προκρίνω ως την πιο καλή λύση!

Υπάρχει άλλη λύση;

Υπάρχει το ΣΕΦ και άλλες δύο λύσεις. Για διάφορους λόγους η καλύτερη είναι το ΣΕΦ. Ήδη μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού από τα κορίτσια του Ολυμπιακού επικοινώνησα με τον κ. Αυγενάκη και κανονίσαμε ραντεβού για να δούμε τι θα κάνουμε. Και να γίνει όταν είμαστε έτοιμοι και σίγουροι μία πλήρης ανακοίνωση, όχι μία ανακοίνωση-γεφύρι της Άρτας.

Εδώ να γράψω -και δεν ζητάω σχόλιο από εσένα να μη σε φέρω σε δύσκολη θέση- ότι ο κ. Αυγενάκης είναι σε δυσμένεια εσχάτως λόγω του ότι χάθηκαν όλες οι εκλογές στις ομοσπονδίες και λόγω του ότι κακές γλώσσες λένε ότι πάει για περιφερειάρχης στο Ηράκλειο και μόνο για τα έργα εκεί δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον. Ποιες είναι οι άλλες επιλογές; Το οικόπεδο δίπλα στο Καραϊσκάκη; Είσαι κοντά στο να πετύχεις εκεί απαλλοτρίωση;

Ναι, το οικόπεδο της ΧΡΩΠΕΙ όπως λέγεται. Είναι 33 στρέμματα και ανήκει σε ιδιώτη.

Τον Χαραγκιώνη.

Ανήκει σε ιδιώτες, νομίζω κατά 50% στον κ. Χαραγκιώνη, ο οποίος το είχε αγοράσει το 1999 ενώ ήταν χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου και ήθελε να κάνει εμπορικές χρήσεις. Διαχρονικά οι δήμαρχοι Πειραιά αντισταθήκαμε σε αυτό και τώρα είμαστε αρκετά κοντά στο να πετύχουμε την απαλλοτρίωση.

Πόσα εκατομμύρια αποζημίωση θα χρειαστούν για να το κάνεις αυτό;

Δεν μπορώ να πω τώρα και δημόσια το ποσό, καθώς η όποια απόφαση θα περάσει πρώτα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση η αξία καθορίζεται με δικαστική απόφαση.

Δεν θα καθυστερήσει κι άλλο άμα πάει εκεί το κολυμβητήριο; Ενώ το ΣΕΦ είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο.

Ναι, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος ακόμα με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου για το οικόπεδο της ΧΡΩΠΕΙ δίπλα στο Καραϊσκάκη. Και δεν είναι μόνο αυτό, είναι ότι εκεί είναι ίσως προτιμότερο να δημιουργήσουμε στίβο. Από τότε που γκρεμίστηκε το παλιό Καραϊσκάκη δεν έχει στίβο ο Πειραιάς.

Το θυμάμαι, ήταν και το προπονητικό δίπλα στο παλιό γήπεδο που γκρεμίστηκε.

Δεν έχει καλό στίβο ο Πειραιάς. Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται, ο Πειραιάς έχει αδικηθεί σε αθλητικές εγκαταστάσεις και επειδή είναι μεγάλο το οικόπεδο δίπλα στο Καραϊσκάκη επιθυμούμε να κάνουμε όχι μόνο στίβο αλλά και τένις και άλλα σπορ καθώς και πάρκο. Θα είναι ένα στολίδι για την περιοχή. Φαντάσου στην περιοχή το γήπεδο ποδοσφαίρου, τον στίβο, τα τένις, απέναντι στο ΣΕΦ το γήπεδο μπάσκετ και τα κολυμβητήρια. Θα είναι ένα αθλητικό πολυσυγκρότημα και χώρος πρασίνου ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Υπάρχουν ταμεία που χρηματοδοτούν πολλά τέτοια έργα, έχουμε εξασφαλίσει και ένα κονδύλι 5 εκατομμυρίων ευρώ από τα ανταποδοτικά έσοδα για το παλιό οικόπεδο ανάμεσα στο Καραϊσκάκη και στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν στο Νέο Φάληρο για να γίνει περιβαλλοντικό πάρκο και χώρος που θα μαθαίνουν οι μαθητές των σχολείων την ανακύκλωση. Θα χτιστεί μόνο ένα μικρό κτίριο περίπου 300 τ.μ. εκεί για την ανακύκλωση.

Λες το οικόπεδο στην παραλιακή που ήταν παλιά το Λούνα Παρκ;

Ναι. Δεν αξιοποιήθηκε τόσα χρόνια. Είναι περισσότεροι από 20 συνιδιοκτήτες. Ήθελαν να κάνουν τεράστιες πολυκατοικίες παλιότερα, δεν είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου, όμως ο δήμος πάντα προσπαθούσε να το εμποδίσει. Είναι πάγιο αίτημα των Νεοφαληριωτών να μην πέσουν εκεί τόνοι τσιμέντου.

Την τρίτη επιλογή δεν είπαμε για το κολυμβητήριο.

Στον αύλειο χώρο της Σχολής ΣΚΥΠ στα σύνορα Νέου Φαλήρου και Καμινίων, είναι 9 στρέμματα, επί της Πειραιώς.

Έχει μπλεξίματα αυτό μαθαίνω.

Πρέπει να συντονιστούμε όλοι, ο δήμος, το υπουργείο, η Περιφέρεια, το ΣΕΦ, να δώσουμε ένα τέλος σε αυτήν την ντροπή που υπάρχει στον Πειραιά. Είναι η πόλη των δύο μεγαλύτερων συλλόγων διαχρονικά στο πόλο και στην κολύμβηση, του Ολυμπιακού και του Εθνικού, και δεν έχει ένα αξιοπρεπές σύγχρονο κολυμβητήριο.

Στο Παπαστράτειο στοιβάζονται ο Ολυμπιακός, ο Εθνικός, οι άντρες, οι γυναίκες, οι ακαδημίες, οι δημότες, είχα βγάλει τον Διαθεσόπουλο και είχε πει ότι οι ξένοι γελάνε και το αποκαλούν «τηγάνι» γιατί μυρίζει τηγανίλα. Μεγάλοι αθλητές, που έχουν παίξει στο εξωτερικό, μου έχουν δηλώσει ότι οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές.

Έχουν δίκιο. Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Ολυμπιακός και ο Πειραιάς έχουν δίκιο σε αυτό το θέμα. Και δεν υπάρχει αντίσταση από την κυβέρνηση... Όταν έχουν δοθεί τεράστια κονδύλια από την Περιφέρεια και κυβερνητική βοήθεια στον Βοτανικό για τον Παναθηναϊκό, και για το γήπεδο της ΑΕΚ, δεν νομίζω ότι η βοήθεια που χρειάζεται για το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού είναι πρόβλημα. Ο Πειραιάς και ο Ολυμπιακός αξίζουν σύγχρονο κολυμβητήριο. Η πόλη το χρειάζεται. Μέχρι το καλοκαίρι πιστεύω ότι θα έχει λυθεί το θέμα με το σημείο στο οποίο θα κατασκευαστεί. Και μέχρι να τελειώσει αυτή η δεύτερη τετραετία μας -στην οποία είμαστε περίπου στη μέση της διαδρομής- θα έχει ολοκληρωθεί το γήπεδο ή τουλάχιστον θα έχουν αρχίσει οι εργασίες του.

Γιατί άργησε τόσο πολύ;

Ξέρω ότι άργησε, ξέρω ότι υπήρξε καθυστέρηση, αλλά είχαμε τόσα πολλά να διαχειριστούμε, οικονομική κρίση, πανδημία, άλλα μεγάλα έργα που γίνονται στον Πειραιά. Θα μπει και αυτό σε μια σειρά. Είμαστε όλοι συντεταγμένοι, είναι μαζί μας και οι βουλευτές του Πειραιά. Η πολιτεία έχει βοηθήσει τον Παναθηναϊκό με τον Βοτανικό, ένα θηριώδες έργο, έχει βοηθήσει και την ΑΕΚ με το ποδοσφαιρικό γήπεδό της, γιατί να μη βοηθήσει και τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό σε ένα άθλημα που φέρνει συνεχώς διακρίσεις σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο…

Με τον Εθνικό τι θα κάνεις για να μην παραπονιούνται; Θα μπορούσε να του παραχωρηθεί το Παπαστράτειο;

Βεβαίως. Θα τα δούμε όλα τα θέματα και θα δώσουμε λύσεις. Εδώ καταφέραμε να βρούμε λύσεις σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δεν θα βρούμε λύση αν υπάρξουν δύο επιπλέον πισίνες στον Πειραιά;

Γιατί τόσα χρόνια δεν έγινε το κολυμβητήριο στον Πειραιά;

Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, το δομικό πρόβλημα που υπάρχει εξαιτίας της έλλειψης χώρων. Και, δεύτερον, δεν επιμείναμε πολύ ως δήμος, όλοι κατά καιρούς, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα.

Ο Ολυμπιακός γιατί δεν έχει πιέσει δημόσια; Το ρωτάει πολύς κόσμος αυτό.

Ο Ολυμπιακός είναι ένας πολύ σοβαρός αθλητικός οργανισμός και ξέρει να κάνει σωστά τη δουλειά του πιέζοντας μεθοδικά. Αλλά χρειάζεται συμμάχους. Χρειάζεται χώρο.

Με ποια σειρά κρίνεις ότι πρέπει να γίνει η διεκδίκηση του χώρου; Πρώτη επιλογή το ΣΕΦ;

Ναι, πρώτη επιλογή το ΣΕΦ. Δεύτερη επιλογή η ΧΡΩΠΕΙ και τρίτη η ΣΚΥΠ. Πιστεύω ότι θα γίνει σύντομα το έργο αυτό. Το αξίζει και το χρειάζεται ο Πειραιάς, το αξίζει και το χρειάζεται ο Ολυμπιακός, όλοι λένε ότι είναι δίκαιο και θα γίνει.

Με το ΣΕΦ πώς θα γίνει; Θα παραχωρηθούν κάποια στρέμματα στον δήμο Πειραιά και ο δήμος θα τα δώσει στον Ολυμπιακό; Ή υπάρχει άλλος τρόπος που μου λένε ακόμα πιο άμεσος;

Και οι δύο τρόποι είναι εφικτοί. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε σε ό,τι μας ζητηθεί. Μακάρι να τα καταφέρουμε και να έχει η περιοχή γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο μπάσκετ, κολυμβητήρια, στίβο. Θα είναι ένα όμορφο πολυσυγκρότημα.

Ο στίβος θα είναι για όλα τα σωματεία του Πειραιά;

Ασφαλώς.

Μια άλλη ερώτηση τώρα. Το ρεπορτάζ μου λέει ότι ο Μαρινάκης δεν έχει ιδιαίτερη προτίμηση στο πού θα γίνει το κολυμβητήριο, αρκεί να γίνει. Είναι ακριβές;

Ναι, δεν έχει προτίμηση μεταξύ του ΣΕΦ και του οικοπέδου της ΧΡΩΠΕΙ δίπλα στο Καραϊσκάκη.

Στο Μικρολίμανο, που γκρέμισες τις παράγκες, τι θα βάλεις στην προκυμαία δίπλα στο κύμα;

Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο του Μικρολίμανου, ο χώρος δίπλα στη θάλασσα θα αποδοθεί στους πολίτες και θα είναι ένα σύγχρονο και όμορφο σημείο περιπάτου για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης μας.

Με το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Εθνικού τι γίνεται;

Έχουμε καταλήξει με τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τον Εθνικό για 30 στρέμματα στο Σχιστό. Η Περιφέρεια έχει εγκρίνει ήδη 2,5 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί το ποσό σταδιακά να αυξηθεί. Έχουμε τον χώρο, τα χρήματα, και θα προχωρήσει και αυτό το έργο. Το πρόβλημα είναι ότι είχαμε καταπατητές εκεί, όχι μόνο ιδιώτες αλλά και δημόσιους οργανισμούς. Υπήρξαν καθυστερήσεις σε κάποια έργα, αλλά όλα μπαίνουν σε σειρά. Είδες τι έγινε με τον Πύργο του Πειραιά που ήταν επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένος.