Η ακτινογραφία του γιαννιώτικου αθλητισμού

Το «ΦΩΣ» παρουσιάζει τα σωματεία, τις διακρίσεις και τη δραστηριότητα σε όλα τα ομαδικά και ατομικά αθλήματα.

Η ακτινογραφία του γιαννιώτικου αθλητισμού

Ένα μεγάλο κομμάτι του αθλητισμού είναι σε αναστολή λόγω της πανδημίας. Πότε θα επιστρέψει και αυτός ο χώρος στην κανονικότητα είναι άγνωστο. Πολλά πρωταθλήματα ματαιώθηκαν πριν ξεκινήσουν και άλλα διακόπηκαν οριστικά. Ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες είναι ανοιχτές, αλλά χωρίς κόσμο στις εξέδρες, με υγειονομικά πρωτόκολλα και περιοριστικά μέτρα. Από την περιοχή των Ιωαννίνων σε αγωνιστική δράση είναι ο ΠΑΣ στη Σούπερ Λίγκα, η Θύελλα Κατσικά στη Γ’ Εθνική, η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου στην Α’ Εθνική, η ομάδα μπάσκετ γυναικών στην Α1 και οι αθλητές και αθλήτριες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων που αξιολογούνται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το υπόλοιπο κομμάτι του αθλητισμού της περιοχής μας είναι σε καταστολή. Τα Γιάννινα είναι μια μεγάλη και όμορφη πόλη, με όλα τα θετικά και αρνητικά μιας μεγαλούπολης. Μεγάλο το εύρος των αθλητικών δραστηριοτήτων. Είναι ευκαιρία σήμερα να γνωρίσουμε καλύτερα τον γιαννιώτικο αθλητισμό, κάνοντας μια μικρή περιήγηση στον αθλητικό χάρτη της περιοχής.

Στο ποδόσφαιρο βασιλιάς των πάντων είναι ο ΠΑΣ. Όχι μόνο στα Γιάννινα αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο. Μια δημοφιλής και ιστορική ομάδα, με βαριά φανέλα, την οποία αγαπούν όλοι οι Ηπειρώτες. Καμία άλλη ομάδα δεν μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά δίπλα της. Ο ΠΑΣ είναι υπεράνω όλων. Είναι η ομάδα των Ηπειρωτών. Μπορεί σε άλλες πόλεις να υπάρχουν δύο και τρεις ομάδες, αλλά στα Γιάννινα υπάρχει μόνον ο ΠΑΣ. Μετά από αυτόν το χάος. Μόνο δύο φορές στα χρονικά συνέβη να παίζει ο ΠΑΣ στην ίδια κατηγορία και με άλλη ομάδα των Ιωαννίνων. Τη σεζόν 1966-67 στη Β’ Εθνική που αγωνίστηκε και η ομάδα ΠΑΣ Μπιζάνι και τη σεζόν 2004-05 στη Γ’ Εθνική που αγωνίστηκε η ΑΕ Γιάννενα. Σταδιακά οι ομάδες αυτές έσβησαν από τον χάρτη. Όταν το 1966 συγχωνεύτηκαν Ατρόμητος και Αβέρωφ για να ιδρυθεί ο ΠΑΣ, είχε συμφωνηθεί ο Ατρόμητος να μετονομαστεί σε ΠΑΣ Γιάννινα και ο Αβέρωφ σε ΠΑΣ Μπιζάνι, ώστε η πόλη να έχει δύο ομάδες στη Β’ Εθνική. Σκοπός ήταν το Μπιζάνι να λειτουργεί ως φυτώριο του ΠΑΣ. Αυτό δεν κράτησε πολύ. Την ίδια χρονιά υποβιβάστηκε και με τον χρόνο ξέφυγε από τη σφαίρα επιρροής του ΠΑΣ. Η ΑΕ Γιάννενα είχε ιδρυθεί στα «πέτρινα χρόνια» της μεγάλης ομάδας, με σκοπό να αποτελέσει τη διάδοχο κατάσταση λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που είχε τότε ο ΠΑΣ και ήταν στα όρια χρεοκοπίας. Τελικά ο ΠΑΣ βρήκε τον δρόμο του με την ανάληψη της διοίκησης από τον Αλέξη Κούγια, οπότε δεν είχε ουσιαστικό ρόλο ύπαρξης και η ΑΕ Γιάννενα, που σήμερα αγωνίζεται στη Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» είναι ο βασιλιάς στο ποδόσφαιρο της Ηπείρου και κατ’ επέκταση της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Ο ΠΑΣ είναι ο «βασιλιάς» του γιαννιώτικου αθλητισμού

Επί πολλά χρόνια μετά τον ΠΑΣ υπήρχε το χάος. Πλην των παραπάνω περιπτώσεων, δεν βρέθηκε άλλη ομάδα σε επαγγελματικές κατηγορίες. Επί σειρά ετών ο ΠΑΣ ήταν σε Α’ και Β’ Εθνική και οι άλλες ομάδες στα τοπικά πρωταθλήματα. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ανέβηκε στη Γ’ Εθνική ο ΑΟ Βελισσαρίου, αλλά δεν άντεξε πολύ. Αγωνίστηκε τρία χρόνια και στη συνέχεια πήρε την κατιούσα. Στην περασμένη δεκαετία για αρκετά χρόνια ήταν στη Γ’ Εθνική η Δόξα Κρανούλας, αλλά το κόστος ήταν μεγάλο και από πέρσι δεν δήλωσε καν συμμετοχή στα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, πληρώνοντας παλιές αμαρτίες, κυρίως στο οικονομικό. Φέτος είναι στη Γ’ Εθνική η Θύελλα Κατσικά, παλεύοντας για την παραμονή και όχι για κάτι περισσότερο. Οι Γιαννιώτες είναι «κολλημένοι» με τον ΠΑΣ. Δύσκολα στηρίζουν άλλη ομάδα. Για την πορεία του ΠΑΣ τη φετινή σεζόν δεν χρειάζεται να πούμε κάτι ιδιαίτερο. Όλοι ξέρουν για το καλό ποδόσφαιρο και την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, έχοντας ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Ολυμπιακό. Ας δούμε τι γίνεται στον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό χώρο της περιοχής. Τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΗΠ ξεκίνησαν για τη σεζόν 2020-21 με τη συμμετοχή 62 ομάδων, που καλύπτουν όλες τις περιοχές του νομού. Όμως διακόπηκαν και δεν θα συνεχιστούν. Το 90% των ομάδων έχουν έδρα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και οι περισσότερες εξ αυτών στον δήμο Ιωαννιτών. Αρκετές ομάδες είναι στον δήμο Ζίτσας και λιγότερες στον δήμο Δωδώνης. Οι περισσότερες ομάδες αγωνίζονται στην πόλη και περιμετρικά αυτής. Στην περιφέρεια του νομού αγωνίζονται πολύ λίγες ομάδες. Η περιφέρεια των Ιωαννίνων έχει μικρά χωριά με λιγοστούς κατοίκους και είναι λογικό να υπάρχει αυτός ο συνωστισμός των ομάδων γύρω από το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Πέραν αυτών, δραστηριοποιούνται και πολλές ακαδημίες ποδοσφαίρου. Είτε ανήκουν σε ομάδες είτε ανεξάρτητες με δικές τους αθλητικές εγκαταστάσεις ή ενοικιαζόμενες.

Στην Α’ Εθνική η ομάδα γυναικών


Τα τελευταία χρόνια πρόοδος υπάρχει στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Την τρέχουσα σεζόν 2020-21 η ομάδα Γιάννενα WFC αγωνίζεται στην Α’ Εθνική, ενώ υπάρχουν κι άλλες ομάδες που είναι σε μικρότερες κατηγορίες. Η πρώτη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου είχε ιδρυθεί στα Γιάννινα αρχές δεκαετίας του ’90 με το όνομα Παμβώτιδα Ιωαννίνων. Τότε το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ήταν ακόμη στα σπάργανα. Η Παμβώτιδα διατηρήθηκε λίγα χρόνια και μετά διαλύθηκε. Η ιστορία με τη μεγάλη ομάδα των γυναικών που είναι στα μεγάλα σαλόνια ξεκίνησε αρχικά ως ομάδα της Προοδευτικής Περάματος, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Παύλου. Στη συνέχεια αποκόπηκε ο ομφάλιος λώρος και η ομάδα μετονομάστηκε σε Γιάννενα WFC, ακολουθώντας αυτόνομη πορεία. Πρόεδρος είναι ο Μιχάλης Τσίντας και προπονητής ο Αντώνης Κοζανίτης.

29 φορές πρωταθλητής ο Ναυτικός Όμιλος

Η Τόνια Σβάιερ είναι η πρώτη Ελληνίδα κωπηλάτρια που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Λόγω λίμνης φυσικό είναι να υπάρχουν και σωματεία ναυταθλητικών αγωνισμάτων. Επί σειρά ετών κυριαρχεί ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων. Ό,τι είναι για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός, είναι για την κωπηλασία ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων! Ο ιστορικός σύλλογος, που δραστηριοποιείται στη χιλιοτραγουδισμένη λίμνη των Ιωαννίνων Παμβώτιδα, κατέκτησε 29 φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας, 27 φορές αναδείχθηκε πολυνίκης σύλλογος, ανέδειξε αθλητές και αθλήτριες που έλαβαν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Πανευρωπαϊκά. Ιδρύθηκε το 1954 και έχει τις εγκαταστάσεις στην περιοχή της Λιμνοπούλας. Η Τόνια Σβάιερ είναι η πρώτη Ελληνίδα κωπηλάτρια που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αρχή έγινε το 1988 στη Σεούλ και συνεχίστηκε το 1992 στη Βαρκελώνη και το 1996 στην Ατλάντα. Στη Σεούλ κατέκτησε την 8η θέση στη γενική κατάταξη, πρώτη στον μικρό τελικό του σκιφ γυναικών. Ακολούθησαν κι άλλοι στη συνέχεια. Στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ αγωνίστηκαν με την εθνική ομάδα οι Παναγιώτης Μηλιώτης και Αγγελική Γκρέμου, στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου έλαβαν μέρος οι Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας, κατακτώντας την 4η θέση στην τετράκωπο ανδρών. Έκτος στην Ολυμπιάδα του Ρίο ήρθε ο Στέφανος Ντούσκος, που εξασφάλισε πρόσφατα τη συμμετοχή και στην Ολυμπιάδα του Τόκιο. Ο κατάλογος των αθλητών και αθλητριών του ΝΟΙ σε μικρότερες διοργανώσεις είναι πολύ μακρύς.

Ό,τι είναι για το ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός, είναι για την κωπηλασία ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων

Αθλητές του ΝΟΙ με το κύπελλο της νίκης

Οι πρόεδροι και προπονητές

Για πολλά χρόνια πρόεδρος του ΝΟΙ ήταν ο αείμνηστος Σωτήριος Στάμος. Διετέλεσε πρόεδρος και της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας (ΕΚΟΦΝΣ). Παλιότεροι πρόεδροι ήταν ο Γεώργιος Φιλίππου, ο πρώην δήμαρχος Χαρίλαος Τόλης, ενώ στην ιστοσελίδα του Ομίλου ιδιαίτερη αναφορά για την προσφορά τους γίνεται στους Αναστάσιο Φιλίππου, Αριστοτέλη Καζαντζή, Χρήστο Κλωστά και Μιχάλη Μπαράτσα. Είθισται στον ΝΟΙ οι παλιοί αθλητές και αθλήτριες να γίνονται προπονητές, όπως οι Θωμάς Βαρδάκας, Ευθύμιος Βλάχος, Θεοχάρης Γκίτσας, Διαμάντης Δάλλας, Παναγιώτης Ζυγούρας, Βεατρίκη Κύρκου, Αθανάσιος Λιόλιος, Ευγενία Μουτσίκα, Κώστας Μόσχος, Κώστας Μπίλης, Νίκος Μπούσιος, Κωνσταντίνος Νταλαμάγκας, Απόστολος Παλαιοπάνος, Ηλίας Παππάς, Γιάννης Συμπόνης, Αλέξανδρος Φώτης. Πολλοί από αυτούς διετέλεσαν και ομοσπονδιακοί προπονητές, ενώ ο Απόστολος Παλαιοπάνος τα τρία τελευταία χρόνια ήταν προπονητής κωπηλασίας στην Εθνική Κίνας! Προπονητές σήμερα στον Ναυτικό Όμιλο είναι οι Αγγελική Γκρέμου, Βασίλης Ευθυμίου, Σάκης Λιόλιος, Φώτης Λιόντος και Γιάννης Τσίλης. Πρόεδρος είναι σήμερα η παλιά πρωταθλήτρια Μάρθα Παλαιοπάνου. Κατά κοινή ομολογία τα πάει πολύ καλά. Αντιπρόεδρος είναι ο καθηγητής Ιατρικής Αλέξανδρος Μπερής, γενικός γραμματέας Αθανάσιος Κιτσάκος, ταμίας – έφορος δημοσίων σχέσεων Κωνσταντίνος Παπαπέτρος, έφορος κωπηλασίας Αθανάσιος Κιτσάκος, έφορος υλικού Θεόδωρος Βαντόλας, μέλη Γεώργιος Πασχάλης, Χρήστος Δημητρίου, Σπυριδούλα Μπάγια, Κωνσταντίνος Μπαράτσας. Οι εγκαταστάσεις του ΝΟΙ είναι στην περιοχή της Λιμνοπούλας. Μέχρι το 2004, που έγινε το Ολυμπιακό Κέντρο στον Σχινιά, όλοι οι αγώνες γίνονταν στη λίμνη των Ιωαννίνων. Το 1991 έγιναν στην περιοχή σύγχρονες εγκαταστάσεις, στις οποίες φιλοξενήθηκαν οι Μεσογειακοί Αγώνες. Το 1970 είχε γίνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων, το 1993 και το 1998 το Κύπελλο Εθνών και πολλές φορές Βαλκανικοί Αγώνες. Στις εγκαταστάσεις του ΝΟΙ έκαναν προετοιμασία παλαιότερα και εθνικές ομάδες ξένων χωρών.

Τρεις ολυμπιονίκες έβγαλε ο Σπάρτακος

Ο ολυμπιονίκης Λεωνίδας Κόκκας ήταν αθλητής του Σπάρτακου Ιωαννίνων

Αφήνουμε την κωπηλασία και πάμε στην άρση βαρών. Κορυφαίος σύλλογος ο Σπάρτακος Ιωαννίνων, με πρόεδρο τον δικηγόρο Αναστάσιο Λάγκα, που πρόσφατα εξελέγη και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Η άρση βαρών ξεκίνησε οργανωμένα στα Γιάννινα στη δεκαετία του ’80 με πολλή δουλειά από τον αείμνηστο προπονητή Γιώργο Οικονόμου. Αυτός υποδέχθηκε τους Βορειοηπειρώτες αθλητές Γιώργο Τζελίλη, Βίκτωρα Μήτρου, Λεωνίδα Κόκκα, όταν έφυγαν από την Αλβανία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σε έναν μικρό χώρο δίπλα από το κλειστό γυμναστήριο, στον χώρο του ΕΑΝΚΙ, ο Γιώργος Οικονόμου έριξε τόνους ιδρώτα για να φτιάξει και να αναδείξει μεγάλους αθλητές. Πολλές φορές μας έχει πει σε συνεντεύξεις ότι οι Τζελίλης, Μήτρου, Κόκκας, όταν ήρθαν στα Γιάννινα και στην ομάδα του Σπάρτακου, δεν είχαν τις επιδόσεις που απέκτησαν αργότερα, κατακτώντας χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με τη δουλειά που έκαναν στον Σπάρτακο υπό τις οδηγίες του Γιώργου Οικονόμου πέταξαν ψηλά. Ο Οικονόμου δεν έβγαλε μόνο ολυμπιονίκες και πρωταθλητές αλλά και προπονητές, όπως ο Χρήστος Τριφύλλης που είναι σήμερα στην ομάδα. Το έργο του Οικονόμου αναγνωρίστηκε απ’ όλους. Μετά την Ολυμπιάδα της Ατλάντα, όπου η Ελλάδα σάρωσε σε μετάλλια, η εθνική ομάδα ήρθε στα Γιάννινα για προετοιμασία για να τιμήσει τον Γιώργο Οικονόμου, όπως είχε δηλώσει τότε ο Χρήστος Ιακώβου. Και κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος. Όταν οι Τζελίλης, Μήτρου, Κόκκας ήρθαν στην Ελλάδα, δεν είχαν ακόμη τα χαρτιά παραμονής και ανά πάσα στιγμή κινδύνευαν να απελαθούν από την αστυνομία ως λαθρομετανάστες. Ο Σπάρτακος τούς εξασφάλισε τροφή, στέγη, προπόνηση και φρόντισε να γίνουν όλες οι νόμιμες διατυπώσεις για την παραμονή τους. Πλην αυτών, σε Ολυμπιακούς Αγώνες πήγε και ο Γιώργος Μαρκούλας από τα Γιάννινα.

Ο πρόεδρος του Σπάρτακου Ιωαννίνων, Αναστάσιος Λάγκας

Ο Σπάρτακος Ιωαννίνων κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Ελλάδας ανδρών, δεκαεπτά πρωταθλήματα γυναικών και τρία κύπελλα γυναικών. Πολλά είναι τα μετάλλια και οι διακρίσεις σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Πανεπιστημιάδες, Πανευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς Αγώνες. Όπως αναφέρεται στη σελίδα του συλλόγου, αθλητές και αθλήτριες του Σπάρτακου έχουν καταρρίψει πολλά ρεκόρ, όπως 6 παγκόσμια εφήβων, 10 πανελλήνια ανδρών, 6 πανελλήνια γυναικών, 4 πανελλήνια νέων γυναικών, 12 πανελλήνια νεανίδων, 16 πανελλήνια εφήβων, 19 πανελλήνια παίδων, 9 πανελλήνια κορασίδων και 3 πανελλήνια παμπαίδων. Οι αθλητές και αθλήτριες που ξεχώρισαν είναι οι Σωτήριος Λώλης, Χρόνης Τραστόγιαννος, Δήμητρα Καμμένου, Μαρία Ντόβα, Δέσποινα Κοντοδήμα, Λαμπρινή Τάτση, Βασιλική Μαμακή, Μαρία Μαρκούλα, Αντιγόνη Ντόβα, Ευστάθιος Διαμάντης, Σπυρίδων Δάσκαλος, Ευστάθιος Μητσώνης, Παναγιώτης Κατσουλίδης, Κων/να Ζιάκα, Χρήστος Τριφύλλης, Άννα Τριφύλλη, Ναταλία Τσούλια, Σοφία Αγγέλη, Χριστίνα Πολυχρονιάδου, Κων/νος Αυδόκης, Άννα Μπογά και άλλοι. Ο λαμπρός αυτός σύλλογος των Ιωαννίνων είχε επιτυχίες και στο τζούντο, ενώ έχει τμήματα μπάσκετ, στίβου και πάλης.

Ο στίβος και τα υπόλοιπα αθλήματα

Η ομάδα κλασικού αθλητισμού του ΑΓΣΙ με τα κύπελλα της επιτυχίας

Στον στίβο και γενικότερα στον κλασικό αθλητισμό οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται περισσότερο είναι ο Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Ιωαννίνων (ΑΓΣΙ) και η ΕΚΑ Δωδώνης. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην έχει βγει κάποιος μεγάλος αθλητής ή αθλήτρια από τα Γιάννινα με πανελλήνια ρεκόρ και διεθνείς διακρίσεις, αλλά αθλούνται πάρα πολλά παιδιά, τα σωματεία έχουν τμήματα για όλες τις ηλικίες και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Την περασμένη σεζόν ο ΑΓΣΙ κατέλαβε την 1η θέση στη γενική βαθμολογία στις κατηγορίες Κ20, Κ23 και τη 2η θέση στην Κατηγορία Κ18. Οι ομάδες στίβου γυμνάζονται κατά βάση στο Εθνικό στάδιο «Ζωσιμάδες» και στον χώρο του ΠΕΑΚΙ. Πολλοί σύλλογοι υπάρχουν στα Γιάννινα με πλούσια δραστηριότητα και σε άλλα αθλήματα, όπως τζούντο, τάε κβον ντο, ξιφασκία, πάλη, κικ μπόξινγκ. Επίσης υπάρχουν αξιόλογοι σύλλογοι κολύμβησης που δραστηριοποιούνται στο κλειστό κολυμβητήριο Ιωαννίνων.

Η δραστηριότητα σε μπάσκετ και βόλεϊ

Στα ομαδικά αθλήματα, στο μπάσκετ ξεχωρίζει η ομάδα γυναικών του ΠΑΣ Γιάννινα που αγωνίζεται στην Α2. Είναι μια ομάδα που λόγω ονόματος έχει φιλάθλους στο πλευρό της. Τώρα λόγω covid δεν πάει κόσμος στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο που έχει έδρα, αλλά στην προ πανδημίας εποχή δεν έπεφτε καρφίτσα σε κάθε αγώνα. Στην Α2 μπάσκετ είχε ανέβει και η ανδρική ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά δεν θέλησε κανείς να μπει μπροστά για την ίδρυση ΚΑΕ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει μια παρέα παραγόντων που τη στήριζε, κάτι που είχε ως συνέπεια την επιστροφή της ομάδας στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Από πλευράς Ιστορίας, μέχρι τη Β’ Εθνική είχε ανεβεί παλιότερα ο ΑΓΣΙ έχοντας στις τάξεις και τον διεθνή άσο Νίκο Φιλίππου, ο οποίος στη συνέχεια μεταγράφηκε στον Άρη. Στον 3ο όμιλο της Β’ Εθνικής είναι η ομάδα ΣΚ Ιωάννινα, στη Γ’ Εθνική οι ομάδες ΑΓΣΙ και Σπάρτακος Ιωαννίνων, στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της ΕΣΚΑΒΔΕ οι ομάδες Θρύλος Ιωαννίνων, ΑΣ Μολοσσών, ΑΟΚ Πωγωνίου, Αίας Περιβλέπτου, ΓΕ Ηπείρου. Στο βόλεϊ τα Γιάννινα εκπροσωπούνται στην Α2 ανδρών από τον ΓΣ Πανηπειρωτικό Ιωαννίνων και στην Α2 γυναικών από τον ΑΣ Γιάννενα. Όμως και τα δύο πρωταθλήματα ματαιώθηκαν. Κρίμα στην καλή προετοιμασία που έκαναν και οι δύο ομάδες για να εκπροσωπήσουν επάξια την περιοχή. Με το βόλεϊ ασχολούνται κι άλλες ομάδες που είναι σε μικρότερες κατηγορίες. Ιστορικά η μεγαλύτερη διάκριση του γιαννιώτικου βόλεϊ ήταν ή άνοδος του ΑΓΣΙ στην Α1 στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Θα ολοκληρώσουμε την περιήγησή μας στον αθλητικό χάρτη των Ιωαννίνων με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι αθλητές στίβου και κλασικού αθλητισμού γυμνάζονται κυρίως στο στάδιο «Ζωσιμάδες» και στο ΠΕΑΚΙ. Υπάρχει το κλειστό γυμναστήριο της Λιμνοπούλας που χτίστηκε τη δεκαετία του ’70, όταν η πόλη είχε μισό πληθυσμό από τον σημερινό, και το νέο κλειστό, μικρής σχετικά χωρητικότητας. Για τα βαρέα αθλήματα υπάρχει η κλειστή αίθουσα «Γιώργος Οικονόμου», δίπλα από το κλειστό γυμναστήριο Λιμνοπούλας. Στην περιοχή «Γιαννιώτικο σαλόνι» υπάρχουν ανοιχτά γήπεδα τένις και ένα κλειστό γήπεδο τένις από ιδιωτική ακαδημία στο ΠΕΑΚΙ. Στις εγκαταστάσεις του ΕΑΝΚΙ (Εθνικό Αθλητικό Ναυταθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων) είναι το κλειστό κολυμβητήριο και δίπλα στη λίμνη είναι οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου αλλά και οι εθνικές εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας για τα ναυταθλητικά αγωνίσματα. Κλειστά γυμναστήρια υπάρχουν επίσης σε Μέτσοβο, Κόνιτσα και Καλπάκι.