Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Τα σεξιστικά σχόλια του Γιοσίρο Μόρι και η συγγνώμη

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών του Τόκιο κατηγόρησε τις διευθύντριες της επιτροπής για πολυλογία, την οποία χαρακτήρισε «ενοχλητική»

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Τα σεξιστικά σχόλια του Γιοσίρο Μόρι και η συγγνώμη
Photo credits: Takashi Aoyama από AP

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο -και πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας-, Γιοσίρο Μόρι προέβη σε ορισμένα σχόλια που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, καθώς θεωρήθηκαν σεξιστικά προς τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Εάν αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο χρόνος ομιλίας τους θα είναι κάπως περιορισμένος και αυτό γιατί έχουν δυσκολία να ολοκληρώσουν, κάτι που είναι ενοχλητικό» και πρόσθεσε: «Έχουμε περίπου επτά γυναίκες στην οργανωτική επιτροπή, αλλά όλοι καταλαβαίνουν τη θέση τους».

Τα σχόλια αυτά, μάλιστα, έγιναν δεκτά με γέλιο, σε συνάντηση των μελών της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως ανέφερε η ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής απαρτίζεται από 25 μέλη, εκ των οποίων τα πέντε είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τον κώδικα διακυβέρνησης της επιτροπής, θα πρέπει οι θέσεις του διοικητικού συμβουλίου να καλύπτονται από γυναίκες στο 40%.

Σε απάντηση στα σχόλια του Μόρι, ο Ιάπωνας κωμικός, Ατσούσι Ταμούρα, ο οποίος έχει οριστεί λαμπαδηδρόμος, δήλωσε ότι θα αρνηθεί τη συμμετοχή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Επιπλέον, το hashtag «Μόρι, παρακαλώ παραιτήσου» ήταν δημοφιλές στο Twitter στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου και ορισμένοι χρήστες στην πλατφόρμα κάλεσαν τους χορηγούς να πιέσουν την οργανωτική επιτροπή του Τόκιο να απομακρυνθεί ο πρόεδρος από τη θέση του.

Ο Γιοσίρο Μόρι ζήτησε εν τέλει, συγγνώμη, αναγνωρίζοντας ότι τα σχόλιά του ήταν «ακατάλληλα» και ενάντια στο Ολυμπιακό πνεύμα. Τόνισε ωστόσο, ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί.