Αθλητική ανασκόπηση: Αντίο 2020, δεν θα σε νοσταλγήσουμε ποτέ!
Το 2020 βρίσκεται στο δείλι του, αλλά φεύγοντας αφήνει πίσω πολλά γεγονότα, σμιλεμένα στην Ιστορία και χαραγμένα στον νου κάθε ανθρώπου.
Κάτω από το μαύρο πέπλο του κορονοϊού, το οποίο σκέπασε τις ζωές εκατομμυρίων αθλητών, χιλιάδων ομάδων και παράλληλα διέγραψε μονοκοντυλιά από τα καλεντάρια μεγάλες διοργάνωσης, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και πολλά άλλα αθλητικά ραντεβού, σε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα, το «ΦΩΣ» κάνει τη δική του ανασκόπηση. Δυνατές στιγμές, ευχάριστες ή δυσάρεστες, μας βάζουν στον προθάλαμο του 2021, με την ελπίδα ότι όλα και όλοι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αθλητική και μη...
Το σοκ της 26ης Ιανουαρίου
Το 2020 ξεκίνησε με ένα οδυνηρό νέο. Σοκ. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το άκουσμα της είδησης του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ. Ενός εκ των κορυφαίων αθλητών στην Ιστορία του ΝΒΑ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 41 ετών. Τόσο ξαφνικά, τόσο νέος... Ο θρύλος των Λος Άντζελες Λέικερς σκοτώθηκε το πρωί της 26ης Ιανουαρίου μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου του, στο οποίο επέβαινε -μεταξύ άλλων- και η μόλις 13 χρόνων κόρη του, Τζιάνα. O Kόμπι Μπράιαντ είχε γεννηθεί στις 23 Αυγούστου του 1978. Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα με τους Λος Άντζελες Λέικερς (2000, 2001, 2002, 2009, 2010), αναδείχθηκε δύο φορές MVP των τελικών (2009, 2010), μία φορά MVP της κανονικής περιόδου (2008) και ψηφίστηκε 18 φορές All Star.
Το καλοκαίρι που έφυγε το παλικάρι
Στις 23 Ιουνίου έφυγε στα 81 του ο Νικόλας. Το παλικάρι. Ο Αλέφαντος. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε συλλόγους, παλιούς συναθλητές, παράγοντες αλλά και εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές, που πάντα είχαν να κρατήσουν κάτι από εκείνον. Σύμφωνα με τον οικογενειακό ιατρό του, Παναγιώτη Χλωροκώστα, ο Νίκος Αλέφαντος απεβίωσε λόγω διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Παρά τη φαρμακευτική αγωγή και την υποστήριξη των θεραπόντων ιατρών, εμφάνισε τις τελευταίες εβδομάδες σημαντική και ταχεία επιδείνωση. Παρέμεινε, όπως επιθυμούσε, στην οικία του, ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους. Πέθανε την ίδια ημέρα που πέθανε το ίνδαλμά του, όπως ο ίδιος τον χαρακτήριζε, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είχε γεννηθεί στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Πάντα ήταν ασυμβίβαστος...
Το εξωφρενικό Μπαρτσελόνα - Μπάγερν 2-8
Ο προημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, που έγινε στις 14 Αυγούστου (στη Λισαβόνα, λόγω κορονοϊού), ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και στην Μπάγερν, είναι ο ορισμός του αδιανόητου ποδοσφαιρικά, του ασύλληπτου, του εξωφρενικού. Η γερμανική μηχανή της Βαυαρίας έκανε... κιμά τη διάσημη Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι. Το τελικό αποτέλεσμα 2-8 όχι μόνο μένει στην Ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλά θα είναι το νούμερο ένα σημείο αναφοράς για το συγκεκριμένο ζευγάρι -όποτε ξαναπαίξει- εις τον αιώναν των αιώνων. Τα γκολ εκείνης της ανεπανάληπτης βραδιάς: 7’ αυτ. Αλάμπα, 57’ Σουάρες / 4’, 31’ Μίλερ, 22’ Πέρισιτς, 27’ Γκνάμπρι, 63’ Κίμιχ, 82’ Λεβαντόφσκι, 86’, 89’ Κουτίνιο. Και οι συνθέσεις που θα μείνουν στην Ιστορία για διαφορετικούς λόγους.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Κίκε Σετιέν): Τερ Στέγκεν, Σεμέδο, Πικέ, Λανγκλέ, Τζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς (70’ Φάτι), Σέρτζι Ρομπέρτο (46’ Γκριεζμάν), Ντε Γιονγκ, Βιδάλ, Μέσι, Σουάρες.
ΜΠΑΓΕΡΝ (Χάνσι Φλικ): Νόιερ, Κίμιχ, Μπόατενγκ (76’ Ζίλε), Αλάμπα, Ντέιβις (84’ Ερναντέζ), Γκορέτσκα (84’ Τολισό), Τιάγκο Αλκάνταρα, Γκνάμπρι (75’ Κουτίνιο), Μίλερ, Πέρισιτς (67’ Κομάν), Λεβαντόφσκι.
«Σάββα ψυχάρα, Ολυμπιακάρα»
Λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, στις 17 του μήνα, η από τη δεκαετία του ‘50 ψυχή του Ολυμπιακού, ο Σάββας Θεοδωρίδης, άφησε τα εγκόσμια σε ηλικία 85 ετών, σκορπίζοντας θλίψη στην ομάδα της καρδιάς του αλλά και σε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο, μέσα στο οποίο έζησε, μεγαλούργησε, θέριεψε, γέρασε και έφυγε... Τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν στην εντατική του «Σωτηρία» και έδινε μάχη για τη ζωή του. Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, δεν σταμάτησε στιγμή να βρίσκεται στο πλευρό του Ολυμπιακού, τον οποίο υπηρέτησε 67 χρόνια! Μάλιστα, στη φιέστα για την κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος, στην οποία ήταν παρών, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, του αφιέρωσε τον τίτλο λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «έναν μεγάλο Ολυμπιακό». Ο Σάββας Θεοδωρίδης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1935 στους Αμπελοκήπους και άρχισε το ποδόσφαιρο σε νεαρή ηλικία από την Αθλητική Ένωση Αμπελοκήπων. Το 1953, σε ηλικία 18 ετών, πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, στον οποίο αγωνίστηκε έως το 1962, κατακτώντας πέντε σερί πρωταθλήματα (από το 1955 έως το 1959). Μετά τη λήξη της καριέρας του παρέμεινε κοντά στον Ολυμπιακό. Ως το τέλος...
Επιστροφή στον θρόνο του
Για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου ο πρωταθλητής Ελλάδας στη Σούπερ Λιγκ προέκυψε από τη διαδικασία των πλέι οφ. Ο Ολυμπιακός ήταν αήττητος στην κανονική διάρκεια και πήγε ως αδιαφιλονίκητο φαβορί στη διαδικασία των έξτρα αγώνων. Στις 28 Ιουνίου επικράτησε 2-1 της ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο και εξασφάλισε μαθηματικά τον τίτλο. Το παιχνίδι ήταν για την 4η αγωνιστική (από τις 10 που προβλέπουν τα πλέι οφ) και σκόρερ της νίκης ήταν οι Ελ Αραμπί και Μαντί Καμαρά. Αυτό ήταν το 45ο «ερυθρόλευκο» πρωτάθλημα και συνολικά ο 76ος εγχώριος τίτλος, καθώς μετράει επίσης 27 Κύπελλα και τέσσερα Σούπερ Καπ! Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου, ελέω κορονοϊού, στον τελικό Κυπέλλου που έγινε στον Βόλο με... τα περσινά ρόστερ η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς νίκησε 1-0 πάλι την «Ένωση» και πανηγύρισε το 18ο νταμπλ στην Ιστορία της! Το γκολ της νίκης πέτυχε ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς στο 9ο λεπτό της αναμέτρησης. Στο 57ο λεπτό ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, Τσιντώτας, απέκρουσε πέναλτι του Ελ Αραμπί. Οι ενδεκάδες του τελικού…
ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Μπακάκης (61’ Παουλίνιο), Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Λόπες, Σιμόες (80’ Μαχαίρας), Κρίστιτσιτς, Μάνταλος, Βέρντε (61’ Αλμπάνης), Ολιβέιρα, Λιβάγια.
Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Τζολάκης, Μπρούνο, Μπα, Σισέ, Τοροσίδης (79’ Σεμέδο), Καμαρά, Μπουχαλάκης, Ραντζέλοβιτς, Βαλμπουενά (76’ Καφού), Μασούρας, Ελ Αραμπί (90’ Φορτούνης).
«Κόκκινο» το νησί ύστερα από 30 χρόνια!
Η προσμονή 30 ολόκληρων χρόνων των φίλων της Λίβερπουλ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας είχε γλυκό τέλος στις 26 Ιουνίου. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ πήγαινε τρένο προς τον τίτλο, αλλά το αποτέλεσμα που έφερε έκρηξη ενθουσιασμού στο μεγάλο λιμάνι ήταν αυτό στο παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι (που την καταδίωκε) με αντίπαλο την Τσέλσι στο Λονδίνο. Οι «πολίτες» ηττήθηκαν 1-2 και έστεψαν μαθηματικά «βασίλισσα» της Αγγλίας τη Λίβερπουλ, η οποία την περασμένη σεζόν είχε κατακτήσει το 6ο Πρωτάθλημα Ευρώπης στην Ιστορία της. Οι «κόκκινοι», που είχαν πετύχει ήδη 102 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, με 23 σερί εντός έδρας νίκες στο πρωτάθλημα, έγιναν κάτοχοι του σχετικού ρεκόρ σε όλη την Πρέμιερ Λιγκ. Κάπως έτσι... έπιασε λιμάνι το 19ο πρωτάθλημα και πρώτο από τη θέσπιση της Πρέμιερ Λιγκ το 1992. Στις 2 Ιουλίου η Λίβερπουλ ταξίδευε ως πρωταθλήτρια στο Μάντσεστερ για να αντιμετωπίσει τη Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος είχε υποσχεθεί -και το τήρησε- «πασίγιο» (παρατεταγμένοι οι παίκτες του χειροκρότησαν τους ποδοσφαιριστές του Κλοπ για την κατάκτηση του τίτλου).
Φτάσε όπου δεν μπορείς...
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει χτίσει μια καριέρα βασισμένη στα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη... Κάθε χρόνο αποδεικνύει ότι το ταλέντο του δεν έχει όρια... Τη 18η Σεπτεμβρίου του 2020 θα τη θυμάται σε όλη του τη ζωή. Όχι μόνο αυτός και εμείς αλλά κάθε μπασκετικό στέκι παγκοσμίως. Ήταν η βραδιά που κατέκτησε τον τίτλο του MVP στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά! Για όσους αναρωτιούνται αν αυτό είναι μεγάλη υπόθεση, αρκεί να παραθέσουμε το εξής: λίγο πριν από το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη είχε κερδίσει και το βραβείο του καλύτερου αμυντικού του ΝΒΑ. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να πετύχει κάτι ιδιαίτερα σπάνιο. Είναι μόλις ο τρίτος που την ίδια σεζόν κατακτά και τα δύο βραβεία, αφού αυτό το είχαν πετύχει μέχρι τώρα ο Μάικλ Τζόρνταν (1987-88) και ο Χακίμ Ολάζουον (1993-94). Παράλληλα, ο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς έγινε ο 11ος παίκτης στην Ιστορία του ΝΒΑ που κατακτά δύο διαδοχικές χρονιές τον τίτλο του MVP. Επίτευγμα που έως τώρα είχαν καταγράψει στην καριέρα τους τα μεγαθήρια Στέφεν Κάρι, Λε Μπρον Τζέιμς, Στιβ Νας, Τιμ Ντάνκαν, Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ, Μόουζες Μαλόουν, Καρίμ-Αμπντούλ Τζαμπάρ, Ουίλτ Τσάμπερλεϊν και Μπιλ Ράσελ.
«Βασιλιάδες» με… βασιλιά Τζέιμς
Στις 12 Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας το καλύτερο παιχνίδι τους στους τελικούς του ΝΒΑ, οι Λος Άντζελες Λέικερς επικράτησαν 106-93 των Μαϊάμι Χιτ στο έκτο παιχνίδι της σειράς και στέφθηκαν πρωταθλητές ύστερα από μια δεκαετία! Ο «βασιλιάς Τζέιμς» ανακηρύχθηκε δικαιωματικά MVP των τελικών, έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα ματς πλέι οφ στην Ιστορία του ΝΒΑ, ενώ πέρασε στην τρίτη θέση της λίστας με τις περισσότερες εύστοχες βολές στην postseason! Επίσης, έγινε ο πρώτος παίκτης που κατακτά το συγκεκριμένο βραβείο (πολυτιμότερος παίκτης) με τρεις διαφορετικές ομάδες, μετά τους Χιτ (2012 και 2013) και τους Καβαλίερς (το 2016). Φυσικά η κατάκτηση του τίτλου δεν θα μπορούσε παρά να αφιερωθεί από όλο τον οργανισμό των Λέικερς στη μνήμη του αδικοχαμένου στην αρχή της χρονιάς θρύλου της ομάδας Κόμπι Μπράιαντ...
Ο σπουδαίος Ρέι Κλέμενς
Στις 15 Νοεμβρίου το βρετανικό ποδόσφαιρο αποχαιρέτησε έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες που αγωνίστηκαν στα αγγλικά γήπεδα. Η είδηση του θανάτου του Ρέι Κλέμενς, σε ηλικία 72 ετών, σκόρπισε θλίψη στο νησί. Ειδικά για όσους μεγάλωσαν, έμαθαν και λάτρεψαν το ποδόσφαιρο στην εποχή όπου μεσουρανούσε ο διεθνής τερματοφύλακας της Αγγλίας και από τα μεγάλα αστέρια της Λίβερπουλ σχεδόν για μια 15ετία και αργότερα της Τότεναμ για μια επταετία. Μια ζωή κάτω από τα δοκάρια, κέρδιζε θαυμαστές με τις αποκρούσεις του, με το αρχοντικό στυλ, με την προσωπικότητά του. Όπως ανακοίνωσε η ίδια η οικογένειά του «έφυγε από τη ζωή ήρεμος», αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του Βερόνικα, τις κόρες του, Τζούλι και Σάρα, και τον γιο του, Στέφεν. Στην καριέρα του κατέκτησε 5 φορές το πρωτάθλημα Αγγλίας, 2 φορές το Κύπελλο, 3 φορές το Πρωταθλητριών και ισάριθμες το ΟΥΕΦΑ, 6 φορές το Τσάριτι Σιλντ, 1 φορά το ευρωπαϊκό Σούπερ Κύπελλο και το Λιγκ Καπ.
Μυθικός Χάμιλτον
Στις 15 Νοεμβρίου ο Λιούις Χάμιλτον έγραψε το όνομά του στο πάνθεον των κορυφαίων οδηγών της Φόρμουλα 1. Με μια εκπληκτική νίκη στο γκραν πρι της Κωνσταντινούπολης κατέκτησε το 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην καριέρα του, ισοφαρίζοντας την επίδοση-ρεκόρ του θρυλικού Μίχαελ Σουμάχερ. Αυτή ήταν η 94η νίκη στην καριέρα του Βρετανού πιλότου, ο οποίος ολοκλήρωσε τον αγώνα με διαφορά 31,633 δευτερολέπτων κάνοντας έναν ακόμη περίπατο. Ο 35χρονος Χάμιλτον πανηγύρισε σαν μικρό παιδί τη νίκη του από το team radio, ενώ όταν βγήκε από αυτό ήταν φανερά συγκινημένος: «Αυτό είναι για όλα τα παιδιά που ονειρεύονται αυτό που μπορεί να φαντάζει αδύνατο. Μπορείτε κι εσείς! Δεν έχω λόγια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα μας. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν ερχόμουν σε αυτήν την ομάδα και το ταξίδι μας μέχρι τώρα ήταν απίστευτο. Νιώθω τόσο περήφανος».
Στα χέρια του Θεού...
Όπως ξεκίνησε η χρονιά, έτσι τελείωσε. Στο μαύρο 26... Ιανουάριο έφυγε ο Μπράιαντ, Νοέμβρη στις 26 ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο Αργεντινός σούπερσταρ, που έζησε έντονα χρόνια μέσα και έξω από τα γήπεδα, θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Ο επικήδειος της αργεντίνικης εφημερίδας «Κλαρίν» περιγράφει με μοναδικό τρόπο την προσωπικότητα του «Θεού του ποδοσφαίρου», που είχε μάθει να ζει στα άκρα. Τι είχε γράψει; «Τον τίτλο, τον οποίο ντριμπλάραμε τόσα χρόνια, δυστυχώς αναγκαζόμαστε να τον βάλουμε τώρα: Πέθανε ο θρύλος Ντιέγκο Μαραντόνα». Τραγική ειρωνεία, στις 26 Νοεμβρίου είχαν πεθάνει ο αδελφικός του φίλος, Φιντέλ Κάστρο, αλλά και ο εκ των κορυφαίων Βρετανών ποδοσφαιριστών, Τζορτζ Μπεστ. Στην Αργεντινή κηρύχθηκε από την κυβέρνηση τριήμερο εθνικό πένθος, στη Νάπολη ο κόσμος έκλαιγε στους δρόμους (η ομάδα έδωσε το όνομά του στο γήπεδο) και από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο κυριαρχούσε παγωμάρα για τον χαμό του «πίμπε ντ’ όρο». Ο Ντιεγκίτο έφυγε σε ηλικία 60 ετών από καρδιακό επεισόδιο, λίγες ημέρες μετά την επέμβαση που είχε κάνει για να αφαιρέσει αιμάτωμα από το κεφάλι.
Έφυγε ο... Οδυσσέας της Ιταλίας
Στις 12 Δεκεμβρίου... ταξίδεψαν κι άλλα δυσάρεστα νέα από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο ήρωας της Ιταλίας στο Μουντιάλ του 1982, Πάολο Ρόσι, πέθανε σε ηλικία 64 ετών νικημένος από τον καρκίνο. Ήταν ο άνθρωπος που νίκησε τη Βραζιλία του Ζίκο, την Αργεντινή του Μαραντόνα, την Πολωνία του Μπόνιεκ και στον τελικό τη Γερμανία του Ρουμενίγκε! Ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στα γήπεδα της Ισπανίας, προερχόμενος από αποκλεισμό δύο χρόνων για συμμετοχή σε κύκλωμα στοιχηματισμού. Πήρε στις πλάτες του μια ολόκληρη χώρα και την απογείωσε, φτάνοντάς τη στην κορυφή του κόσμου! Κατέκτησε τον τίτλο του καλύτερου παίκτη του τουρνουά, ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Κέρδισε επίσης τη Χρυσή Μπάλα την ίδια χρονιά, ενώ ακόμη και σήμερα παραμένει -μαζί με τον Ρομπέρτο Μπάτζο και τον Κριστιάν Βιέρι- ο πρώτος σκόρερ της Ιταλίας σε τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι Ιταλοί, «ο Παμπλίτο δεν ήταν ο Αχιλλέας ούτε ο Έκτορας, αλλά ο Οδυσσέας. Η νίκη των δεξιοτήτων και της ευφυΐας έναντι της φυσικής δύναμης».
Μετά την καριέρα ποδοσφαιριστή, ήταν αρθρογράφος και σχολιαστής των Mediaset και Rai. Άφησε πίσω του τη σύζυγό του Φεντερίκα και τα τρία τους παιδιά, Σοφία-Έλενα, Μαρία-Βιτόρια και Αλεσάντρο.
Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων
Η αιώνια φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν άναψε ποτέ, καθώς το προγραμματισμένο για το καλοκαίρι κορυφαίο αθλητικό ραντεβού στο Τόκιο αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είχαν αναβληθεί ποτέ στο παρελθόν, παρά μόνο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και το κατάφερε ο αόρατος εχθρός που θερίζει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, για δεύτερη φορά τα τελευταία 80 χρόνια… Εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων, βέβαια, αναβλήθηκαν και άλλες σπουδαίες διοργανώσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2020 που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 12 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου. Θα γίνει κι αυτό, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το καλοκαίρι του 2021, όπως και το Κόπα Αμέρικα, που επίσης αναβλήθηκε. Επίσης, η Ευρωλίγκα δεν συνεχίστηκε ποτέ...
Όσο υπάρχουν Ράσφορντ...
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον άσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάρκους Ράσφορντ, ο οποίος εκτός από εξαιρετικός ποδοσφαιριστής απέδειξε ότι είναι και ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Μόλις στα 23 του χρόνια, κατάφερε να ενώσει τους οπαδούς όλων των ομάδων στη Βρετανία, με μια απλή, μια ανθρώπινη κίνηση, μια διαμαρτυρία.
Τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της καραντίνας, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να καταργήσει τα κουπόνια για δωρεάν συσσίτια στους μαθητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Διαμαρτυρήθηκε επίσημα στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας να επανέλθουν τα δωρεάν γεύματα ως παροχή, και όταν εισέπραξε αρχικά αρνητική απάντηση, ξεκίνησε εκστρατεία πετυχαίνοντας το εξής εκπληκτικό: σε συνεργασία με συγκεκριμένες αλυσίδες σούπερμαρκετ, συγκεντρώθηκε το αστρονομικό ποσό των 20.000.000 λιρών για τις πιο ευάλωτες οικονομικά οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και δεν έμεινε εκεί! Σε συνεργασία με τη Macmillan Children’s Books, δημιουργεί μια νέα σειρά βιβλίων για παιδιά, ώστε να ενισχύσουν τις γνώσεις και εν γένει την παιδεία τους.
Το κίνημα που μπήκε και στα άδεια γήπεδα!
Στις 25 Μαΐου ο 46χρονος Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε στη Μινεάπολη των ΗΠΑ από τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος πίεζε το γόνατό του στη δεξιά πλευρά του λαιμού του Φλόιντ επί 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια σύλληψής του και ενώ εκείνος ήταν δεμένος με χειροπέδες και με το κεφάλι στο έδαφος. Η εικόνα με τον Φλόιντ να παρακαλά τον αστυνομικό να μετακινήσει το πόδι του από τον λαιμό του και οι τελευταίες λέξεις του «δεν μπορώ να αναπνεύσω», λίγο πριν πάθει ασφυξία, προκάλεσαν ένα πρωτόγνωρο κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, που πέρασε και στον αθλητισμό. Το Black Lives Matter (BLM) (σ.σ. οι ζωές των μαύρων έχουν αξία) έγινε το νούμερο ένα κίνημα ενάντια στην αστυνομική βία και στον συστημικό ρατσισμό προς τους μαύρους, που πέρασε σε κάθε ήπειρο, χώρα, ομάδα, γήπεδο... Αθλητές από την Αμερική έως την Ωκεανία εμφανίζονταν στις φανέλες τους με ένα σλόγκαν αντί του ονόματός τους «δεν μπορώ να αναπνεύσω», «δικαιοσύνη», «ειρήνη», «ισότητα», «ελευθερία» και άλλα πολλά, ενώ πολλοί γονάτιζαν σηκώνοντας τη δεξιά τους γροθιά. Το μήνυμα, παρότι σιωπηλό, ήταν περισσότερο από ποτέ ηχηρό και μπήκε σε όλα τα γήπεδα, στα οποία δεν μπορούσε να μπει ο κόσμος λόγω του κορονοϊού...