Οι νέες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στο Βοτανικό

Εκτός από το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο 34.000 θέσεων για χρήση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που προγραμματίζεται να χτιστεί στην περιοχή του Βοτανικού στο πλαίσιο της «Διπλής Ανάπλασης», οι ομάδες εργασίας του εν λόγω πρότζεκτ έχουν ήδη ολοκληρώσει το σχεδιασμό και για το νέο αθλητικό συγκρότημα στην περιοχή, που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Οι νέες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στο Βοτανικό

Σχεδιασμός που παρουσιάστηκε ήδη προς όλους τους φορείς της «Διπλής Ανάπλασης», μέσα από το «Παράρτημα 2» στο μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας, που υπεγράφη στις 20 Νοεμβρίου στο δημαρχιακό μέγαρο από την Κυβέρνηση, το Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής, τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank/Πειραιώς).

Το εν λόγω παράρτημα, στο οποίο περιλαμβάνεται ο πίνακας των έργων και στις δύο περιοχές της ανάπλασης (Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικός), αλλά κι ο αρχικός -ενδεικτικός- προϋπολογισμός όλων των έργων, ανά φορέα χρηματοδότησης, αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια και οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στο Βοτανικό.

Το «πακέτο» των εγκαταστάσεων του αθλητικού complex, τα τετραγωνικά μέτρα ανά κτίσμα, οι αίθουσες ξεχωριστά, αλλά και το κόστος (κατά μόνας και συνολικά) όλων των κτισμάτων, σε «καθαρή» αξία, αλλά και με τον ΦΠΑ στο 24%.

Βάσει του σχεδίου θα υπάρχουν 14 «κομμάτια» στις αθλητικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό στην «Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ» (Βοτανικό):
-Κλειστό γυμναστήριο 2.000 θέσεων (σε έκταση 2.500 τ.μ.).
-Γυμναστήριο προπονήσεων.
-Κοινό κτίσμα με αίθουσες ξιφασκίας κι επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
-Κοινό κτίσμα με αίθουσες για άρση βαρών, πυγμαχία, πάλη.
-Αίθουσα ενόργανης-ρυθμικής γυμναστικής με αποδυτήρια.
-Ανοικτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (25Χ50 μ.).
-Αποδυτήρια της πισίνας.
-Γραφεία-αίθουσα συνεδριάσεων
-Κυλικεία-WC.
-Διάδρομοι, κλιμακοστάσια κι ανελκυστήρες.

Το τελικό κόστος όλων των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού θα φτάσει με τις μελέτες, τις οικοδομικές άδειες, τα έργα και τον ΦΠΑ (24%) στα 13.288.770 ευρώ.
Η δε χρηματοδότηση όλων των εγκαταστάσεων θα γίνει εξ ολοκλήρου απ’ την ΑΕΠ Ελαιώνα. Ήτοι την τραπεζική κοινοπραξία (Alpha Bank/Πειραιώς) στα χέρια της οποίας περιήλθε το πρώην εμπορικό Βωβού κι ως «διάδοχη κατάσταση» καλείται να ακολουθήσει όσα προβλέπονταν στο Π.Δ. του 2013 για τη «Διπλή Ανάπλαση», ολοκληρώνοντας τις δεσμεύσεις που είχε (από τότε) επί του πρότζεκτ ο ιδιοκτήτης του εμπορικού. Κάτι που επισφραγίστηκε και στο «Άρθρο 7» του μνημονίου που υπεγράφη, με τις «βασικές δεσμεύσεις της ΑΕΠ Ελαιώνα».

Μέχρι τις 30 Μαρτίου 2021 πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις της ΑΕΠ Ελαιώνα με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και το Δήμο Αθηναίων. Συμβάσεις που (μαζί με αυτή ανάμεσα σε Α.Ο. και ΠΑΕ Παναθηναϊκός), θα πρέπει να περάσουν πρώτα (και) απ’ την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού που προσδιορίζεται χρονικά για τον Φεβρουάριο του 2021.

Από εκεί και πέρα, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί στο υπογραφέν MoU των φορέων του πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης», θα πρέπει:
-Μέχρι τις 30/6/2021 να ολοκληρωθεί η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών, των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για το Σωματείο Π.Α.Ο. (αλλά και του γηπέδου ποδοσφαίρου).
-Μέχρι τις 30/11/2021 να ολοκληρωθεί η έκδοση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που ορίζονται στην Περιοχή Ανάπλασης II (Βοτανικός).
-Μέσα στο Δ’ Τρίμηνο του 2021 να ξεκινήσει η έναρξη κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται στην Περιοχή Ανάπλασης II (Βοτανικός), πλην τυχόν προπαρασκευαστικών εργασιών, οι οποίες δύνανται να ξεκινήσουν νωρίτερα.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ