Πέθανε ο Φράνκι Ράνταλ, ο πρώτος πυγμάχος που νίκησε τον θρυλικό Χούλιο Σέζαρ Τσάβεζ (vid)

Ο Φράνκι Ράνταλ, ένας από τους Αμερικανούς πυγμάχους που έγραψε ιστορία το 1994 υποχρεώνοντας τον θρυλικό Χούλιο Σέζαρ Τσάβεζ στην πρώτη του επαγγελματική ήττα, πέθανε σε ηλικία μόλις 59 ετών.

Πέθανε ο Φράνκι Ράνταλ, ο πρώτος πυγμάχος που νίκησε τον θρυλικό Χούλιο Σέζαρ Τσάβεζ (vid)

Έναν ακόμη πρώην αθλητή που «φεύγει» πολύ νωρίς από τη ζωή, θρηνεί πλέον ο κόσμος της πυγμαχίας. Ο λόγος για τον Φράνκι Ράνταλ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία μόλις 59 ετών, έχοντας ταλαιπωρηθεί εδώ και μερικά έτη από χρόνιες ασθένειες.

Ο Ράνταλ αγωνίστηκε επαγγελματικά στο μποξ από το 1983 ως το 2005, κερδίζοντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία των ελαφρών ημιμεσαίων βαρών (welterweight), κρατώντας τις ζώνες του WBA και WBC την τριετία 1994-1997.

Το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν αναμφίβολα αυτό του 1994, όταν στις 29 Ιανουαρίου στο MGM Grand του Λας Βέγκας έγινε ο πρώτος πυγμάχος που επικρατεί του θρυλικού -και αήττητου μέχρι εκείνο το σημείο- Χούλιο Σέζαρ Τσάβεζ.

Ως τότε ο Μεξικανός είχε ρεκόρ 89 νίκες και 1 ισοπαλία (η οποία πάντως θα έπρεπε να είχε μετρήσει ως ήττα κόντρα στον σπουδαίο Περνέλ Γουίτακερ) και ερχόταν στον αγώνα εύλογα ως το μεγάλο φαβορί για να φτάσει τις 90 νίκες, με τα στοιχήματα υπέρ του να είναι 18 προς 1.

Ο Ράνταλ είχε... διαφορετική άποψη, πραγματοποιώντας εκπληκτικό αγώνα για να κερδίσει τελικά στα σημεία με split decision (114-113, 116-111, 113-114), έχοντας μάλιστα ρίξει στο καναβάτσο τον Τσάβεζ για πρώτη φορά στην καριέρα του στον 11ο γύρο!

O «χειρουργός», όπως ήταν το προσωνύμιό του, πέθανε σε ηλικία 59 ετών, σύμφωνα με τον πρώην προπονητή του Άαρον Σίγουελ.

Παρότι δεν ανακοινώθηκε επίσημα αιτία θανάτου, ο γιος του, Μάρκους Ράνταλ, είχε επιβεβαιώσει μέσα στο 2020 ότι ο πατέρας του είχε μεταφερθεί σε οίκο ευγηρίας, υποφέροντας από τη «νόσο των πυγμάχων» (μορφή άνοιας εξαιτίας των χτυπημάτων στο κεφάλι) αλλά και από τη νόσο του Πάρκινσον.