Φυρίγος: «Δεν υπάρχει ξεκάθαρος στόχος, οι αθλητές είναι κουρασμένοι»

Ιδιαίτερα προβληματισμένος είναι ο εθνικός προπονητής των καταδύσεων Πέτρος Φυρίγος με την κατάσταση που επικρατεί στον αθλητισμό και τις συνέπειες που έχει σε αυτόν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Φυρίγος: «Δεν υπάρχει ξεκάθαρος στόχος, οι αθλητές είναι κουρασμένοι»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός συνεχίζει να προετοιμάζει τους διεθνείς καταδύτες μας Νίκο Μόλβαλη, Θάνο Τσιρίκο και Θεόφιλο Αυθίνο για τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μαρτίου 2021, που είναι και ο αγώνας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Όμως, η αβεβαιότητα και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τον απασχολεί ιδιαίτερα, τον κάνει να ανησυχεί και αυτό το εκφράζει στις δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Οι αθλητές είναι ψυχολογικά κουρασμένοι, κυρίως, διότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος στόχος. Οι αξιωματούχοι της ΔΟΕ και οι διοργανωτές μας λένε ότι θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, παρότι ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί η πανδημία. Πώς θα γίνουν; Με κάθε κόστος;

Σε λιγότερο από ένα μήνα είναι το Προολυμπιακό του πόλο Γυναικών, στα μέσα Φεβρουαρίου του πόλο Ανδρών, τον Μάρτη έχει προγραμματιστεί αυτό της Συγχρονισμένης και τον Απρίλη το δικό μας. Κι όμως νιώθουμε όλοι αυτή την αβεβαιότητα για τη διεξαγωγή τους. Ύστερα, υπάρχει το θέμα της ανισότητας, καθώς εμείς θα συμμετέχουμε χωρίς να έχουμε κάνει καθόλου αγώνες, ενώ σε άλλες χώρες αγωνίζονται κανονικά. Δεν αρκεί μόνο η προπόνηση.

Γι αυτό θεωρώ ότι το πιο σωστό, ίσως, είναι να γίνουν οι ολυμπιακές προκρίσεις στα αθλήματά μας σύμφωνα με το ranking των χωρών μέχρι και τα αποτελέσματα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γκουαντσού στην Κορέα. Λίγο καιρό πριν από τις προκρίσεις δεν έχουν βγει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Να μιλήσει κάποιος ξεκάθαρα. Πώς μπορείς να κρατάς σε καλό επίπεδο την ψυχολογία αθλητών, που ηλικιακά είναι μεταξύ 17 και 24 ετών, μέσα σε τέτοια αβεβαιότητα; Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο κυρίως. Να τους κρατήσουμε όρθιους ψυχολογικά.

Εμείς, φυσικά, είμαστε αναγκασμένοι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο, σε αυτόν τον «αόρατο στόχο», όπως τον χαρακτηρίζω εγώ, για τον Απρίλη του 2021. Θεωρητικά έχουμε το μεγαλύτερο χρονικό πλεονέκτημα μέχρι τότε. Τι να πουν κι οι άλλοι που θα αγωνιστούν σε έναν ή δυο μήνες;

Σωματικά είμαστε καλά, κάνουμε τις προπονήσεις μας με ασφάλεια και με συνεχή μοριακά τεστ. Προπονήσεις κάνουν, φυσικά, μόνο οι τρεις που προετοιμάζονται για τους αγώνες ολυμπιακής πρόκρισης.

Έχω ακόμα 8 μέλη της Εθνικής ομάδας που αναγκαστικά μένουν ανενεργοί και αν επιτραπούν τελικά οι προπονήσεις θα χρειαστεί να κάνουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για να τους επαναφέρουμε μετά από 5 μήνες στην προτέρα φυσική και αγωνιστική τους κατάσταση. Δυστυχώς, δεν έγινε ούτε το πρωτάθλημα που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο και λόγω του lockdown ακυρώθηκε.

Στο πνεύμα των ημερών που έρχονται, τώρα, θέλω να ευχηθώ Καλές Γιορτές, με υγεία, κουράγιο, υπομονή σε όλους και ιδίως στους αθλητές, στις αθλήτριες και στους συναδέλφους προπονητές».