Μαυρωτάς: «Τον Ιανουάριο η κουβέντα για το άνοιγμα των προπονήσεων στα υπόλοιπα αθλήματα»

Ο ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς μίλησε στην εκπομπή «Sport City» στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 αποκαλύπτοντας το πλάνο της Κυβέρνησης για τον αθλητισμό και την επιστροφή των ομάδων στη δράση

Μαυρωτάς: «Τον Ιανουάριο η κουβέντα για το άνοιγμα των προπονήσεων στα υπόλοιπα αθλήματα»

Αρκετή συζήτηση έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για το πότε θα επιστρέψουν οι αθλητές των ομάδων εκτός Super League και Basket League στους αγωνιστικούς χώρους και τα παιχνίδια.

Η Πολιτεία έδωσε το «πράσινο φως» στις ομάδες της Super League 2 και της Volley League, αλλά ασφαλώς αποτελεί ερωτηματικό το πότε θα αρχίσουν επίσημους αγώνες και το κυριότερο πότε θα επιστρέψουν στους αγωνιστικούς χώρους οι αθλητές των υπολοίπων κατηγοριών στο μπάσκετ, το χάντμπολ, το πόλο.

Στην εκπομπή «Sport City» στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και έλυσε αρκετές απορίες για το πότε σχεδιάζει η Κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις.

Σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν οι προπονήσεις ο ΓΓΑ απάντησε ότι μετά τις γιορτές θα κουβεντιάσουν με τους λοιμοξιολόγους το τι θα συμβεί και μεγάλο ρόλο θα παίξει η κατάσταση που θα επικρατεί στην χώρα μας σχετικά με τα κρούσματα.

Άλλωστε τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα που αναλύονται διεξοδικά από την επιτροπή των επιστημόνων και στη συνέχεια λαμβάνονται οι αποφάσεις όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά για κάθε έκφραση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Σε ερώτηση το τι θα συμβεί με τα άλλα πρωταθλήματα (Α2, Β εθνική) ο ΓΓΑ απάντησε ότι αν πάνε καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν υπάρχει αυτή η έξαρση της πανδημίας θα ανοίξουν οι προπονήσεις τον Φεβρουάριο με την απαραίτητη υποχρέωση των ομάδων να υποβάλλονται σε τεστ.

Συμπλήρωσε ωστόσο όμως ότι οι αθλητές και αθλήτριες θα κάνουν τελευταίοι τα εμβόλια!

To δελτιο Τύπου του Αθήνα 984

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Στέφανο Λεμονίδη και Διονύση Δελλή.

«Το δεύτερο lockdown έχει μεγάλες επιπτώσεις στον ελληνικό αθλητισμό. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει να διαχειριστεί μια κατάσταση στην οποία το οποιοδήποτε επιδημιολογικό φορτίο προστίθεται στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, θέλει να το αποφύγει», τόνισε αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται προπονήσεις σε συγκεκριμένα αθλήματα και στις μικρότερες κατηγορίες ποδοσφαίρου, καθώς και έχει σταματήσει η δραστηριότητα σε ένα σημαντικό κομμάτι της αθλητικής πυραμίδας.

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκαθάρισε πως οι όποιες αποφάσεις για άνοιγμα των προπονήσεων θα ληφθούν μετά τις γιορτές: «Δεν θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις για τον αθλητισμό αυτές τις μέρες. Έχουμε κάνει τις κινήσεις μας ως Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προς την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, έχουμε στείλει αίτημα ώστε να συζητηθεί το τι μέλλει γενέσθαι με τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα, δηλαδή το μπάσκετ γυναικών, το βόλεϊ γυναικών, το πόλο ανδρών -γυναικών, το χάντμπολ ανδρών-γυναικών για τις ομάδες της Α’ Εθνικής κατηγορίας ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν προπονήσεις με τους ίδιους όρους, δηλαδή με τον καινούριο κανόνα του εβδομαδιαίου υποχρεωτικού τεστ. Όλα αυτά θα συζητηθούν αφού δούμε πως θα έχουν πάει τα πράγματα τα Χριστούγεννα».

Πρόσθεσε δε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη χώρα μας είναι αυστηρή σε σχέση με το πόσο ανοίγει τη στρόφυγγα και πόσο ελευθερώνει τη βαλδίβα αποσυμπίεσης που χρειάζεται η κοινωνία και ο ελληνικός αθλητισμός: «Στη Βόρεια Ελλάδα, ένας από τους παράγοντες που θεωρήθηκε εστία μετάδοσης του κορονοϊού ήταν και οι αθλητικές δραστηριότητες. Ωστόσο, επιμείναμε πως δεν επρόκειτο για τις οργανωμένες δραστηριότητες των σωματείων αλλά τις πιο ανοργάνωτες. Δυστυχώς η μπάλα έχει πάρει και τον υπόλοιπο αθλητισμό».

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση σταθμίζει όλα τα δεδομένα, όχι μόνο το κομμάτι του αθλητισμού αλλά και όλες τις άλλες δραστηριότητες που πρέπει να ανοίξουν και να κρατήσει μια ισορροπία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ως Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, θέλουν να δώσουν στους ειδικούς την απαραίτητη επιχειρηματολογία ώστε να αποδείξουν ότι υπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης για τον αθλητισμό με στόχο το άνοιγμα της πυραμίδας του αθλητισμού με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

«Επειδή το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός, η κατάσταση θεωρητικά θα αρχίσει να βελτιώνεται. Ο αθλητισμός πρέπει να έχει μέσα στη ρουτίνα του τα εβδομαδιαία τεστ. Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό κονδύλι για το οποίο συζητάμε με την πολιτεία ως προς το πως θα μπορούσε να συνδράμει, όπως έκανε με τα 12 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στα Σωματεία», επισήμανε.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι στόχος για το 2021 είναι να ολοκληρωθούν όλες οι διοργανώσεις «είτε με συμπυκνώσεις του προγράμματος είτε με επεκτάσεις».