Η απόλαυση είναι πάντα ίδια!

Ακόμη μία νίκη του Ολυμπιακού σε ντέρμπι με τον «αιώνιο» αντίπαλο Παναθηναϊκό αρκετοί προσπαθούν να την... περάσουν στα ψιλά. Όπως ακριβώς συνέβη και πριν από λίγο καιρό, όταν η ομάδα μπάσκετ του Μπαρτζώκα κέρδισε άνετα στο κλειστό του ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό για την Ευρωλίγκα. Γράφει ο Παναγιώτης Λιακόπουλος

Η απόλαυση είναι πάντα ίδια!

Δεν ξέρουμε γιατί κάθε φορά -τα τελευταία χρόνια μάλιστα είναι σύνηθες- που κερδίζει ο Ολυμπιακός πρέπει να μειώνουμε τον μεγάλο αντίπαλο των «ερυθρόλευκων» εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα.

Τη δεύτερη καλύτερη ομάδα της χώρας, τον Παναθηναϊκό.

«Καφενεία» όταν μιλάμε για ντέρμπι «αιωνίων» δεν υπάρχουν. Τον χειρότερο ποδοσφαιριστή του κόσμου να βάλεις στην ενδεκάδα να παίξει σε έναν τέτοιον αγώνα, το μόνο σίγουρο είναι πως θα φύγει στο τέλος της αναμέτρησης... σκοτωμένος. Θα έχει δώσει τα πάντα για να πάρει τη νίκη. Για να σταματήσει τον αντίπαλό του. Να τον «σκοτώσει». Για να γράψει ιστορία και να γίνει σύνθημα στα χείλη των φίλων της ομάδας.

Έχει σημασία λοιπόν εάν το γκολ το έβαλε ο Φορτούνης ή ο Ελ Αραμπί; Έχει σημασία εάν σκόραρε ο Αναστόπουλος ή ο Καραπιάλης;

Έχει σημασία εάν ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα στο μπάσκετ κερδίζοντας με 35 πόντους διαφορά στο ΣΕΦ κόντρα στον Παναθηναϊκό ή με τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη στο κλειστό του ΟΑΚΑ; Έχει σημασία εάν είναι αρχηγός σε μια νικηφόρα αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό ο Αργύρης Καμπούρης ή ο Κυριάκος Καραταΐδης; Καμία απολύτως. Η γεύση ή η απόλαυση, εάν προτιμάτε, μιας νίκης επί του «αιωνίου» αντιπάλου παραμένει ίδια εδώ και δεκαετίες και αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει ποτέ. Ακόμη κι αν η νικήτρια ομάδα δεν έθελξε με την απόδοσή της και δεν είχε... 100 ευκαιρίες!

Τα παραδείγματα πάρα πολλά και με το πέρασμα των ετών όλοι αυτό που θυμούνται στο τέλος της ημέρας είναι τον νικητή και τον σκόρερ σε ένα ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Ακόμη και η καταπληκτική (ακόμη μία) προχθεσινή εμφάνιση του Εμβιλά σε λίγους μήνες θα έχει ξεχαστεί και όλοι θα μιλάμε για τον Ολυμπιακό που πήρε ένα ακόμη ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό με την γκολάρα του Κώστα Φορτούνη με το αριστερό!

Ναι, ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι απαιτητικός και θέλει όταν παίζει με τον Παναθηναϊκό να βλέπει γκολ και την ομάδα του να κερδίζει με τεσσάρες και τριάρες, παίζοντας πάντα και καλό ποδόσφαιρο.

Πρέπει όμως να καταλάβει πως και οι ποδοσφαιριστές δεν είναι ρομπότ, η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη και για εκείνους, με διαδοχικούς αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε μια σεζόν μάλιστα όπου ξεκίνησε χωρίς να έχουν κάνει προετοιμασία. Είναι λογικό να απαιτείται σωστή διαχείριση και από τον προπονητή αλλά και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές.

Μα πάνω απ’ όλα εκείνο που ξεχνάμε είναι πως τα γήπεδα είναι άδεια και τα παιχνίδια διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Φανταστείτε λοιπόν προχθές το βράδυ αυτόν τον Ολυμπιακό -του πρώτου ημιχρόνου- με τον πύρινο κόσμο στο πλευρό του τι θα μπορούσε να κάνει στο πρώτο 45λεπτο με το Καραϊσκάκη στο... πόδι και τον Παναθηναϊκό στα σχοινιά...

Αυτές όμως είναι οι συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και με αυτές είναι υποχρεωμένοι να πορευτούν και οι παίκτες αλλά και ο προπονητής του Ολυμπιακού. Και για την ώρα τα πηγαίνουν περίφημα, ακόμη και σε βραδιές που δεν είναι εύκολες, λόγω κούρασης, προβλημάτων αλλά και αντιπάλων.