Πολυοργα(νι)σμός

Ο Χρήστος Μεγγλίδης γράφει για την ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό παντού. Σε όλα τα σπορ. Κι είναι μία σε όλη την Ευρώπη

Πολυοργα(νι)σμός

Δεν υπάρχει άλλη ομάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη με την δυναμική του Ολυμπιακού. Καμία. Δεν υπάρχει άλλος σύλλογος που να πρωταγωνιστεί στις εγχώριες διοργανώσεις και διεθνώς σε όλα τα ομαδικά σπορ. Στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ στο βόλεϊ, πλέον και στο χάντμπολ. Να σαρώνει τίτλους και στην κολύμβηση, να είναι πολύ δυνατός και στον στίβο, στα πρωταθλήματα που γίνονται.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Ολυμπιακός είναι ο πιο μεγάλος πολυοργανισμός στην Ευρώπη. Η Ρεάλ, η Μπάγερν, η Μπαρτσελόνα έχουν πανίσχυρα τμήματα σε διάφορα αθλήματα, αλλά όχι σε όλα όπως η κορυφαία ελληνική ομάδα. Είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τον ανδρικό αθλητισμό, αλλά σε μεγάλο βαθμό και τον γυναικείο.

Οι ισχυρές διοικήσεις του Ολυμπιακού που επιθυμούν εμπράκτως την διάκριση της ομάδας παντού είναι το ένα φανερό «μυστικό». Το άλλο είναι ο κόσμος. Αυτοί οι δύο παράγοντες συντελούν ώστε να δημιουργούνται τμήματα σε όλα τα σπορ με κορυφαίους προπονητές και αθλητές, οι οποίοι γίνονται ακόμη καλύτεροι και παθιασμένοι όταν φορούν τη φανέλα ή το σκουφάκι αυτής της ομάδας.

Η συγκεκριμένη λογική υπάρχει εδώ και δεκαετίες - με τα όποια λάθη ή παραλείψεις, αλλά αυτός είναι ο κανόνας - και ενισχύεται συνεχώς παρά τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται, όπως η οικονομική κρίση ή η ενδυνάμωση άλλων ομάδων σε συγκεκριμένα τμήματα. Κι αυτή η λογική είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να υπάρχει όσο δεν στερεύουν και δεν χορταίνουν επιτυχίες οι άνθρωποι που την υπηρετούν σε επίπεδο διοίκησης και κόσμου.

Η κατάκτηση ενός ακόμη ευρωπαϊκού τίτλου, με τον άθλο της ομάδας πόλο στην Ιταλία, σφραγίζει ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ολυμπιακού. Όπως συνέβη με την παρουσία σε τρεις ακόμη τελικούς στη φετινή περίοδο. Το όνομα του συλλόγου και η σημαία του παραμένουν ψηλά σε διεθνές επίπεδο. Όπως φυσικά παραμένουν στην κορυφή με χαώδη απόσταση εντός των συνόρων, έστω κι αν φέτος δεν πήγε καλά το ποδόσφαιρο, έστω κι αν το μπάσκετ των ανδρών δεν πάρει τον τίτλο.

Μπορεί κάποιοι άλλοι μεγάλοι ελληνικοί σύλλογοι να κάνουν ταινία μια ιστορική επιτυχία τους, αλλά για να μεταδοθεί η ιστορία και οι διακρίσεις του Ολυμπιακού δεν φτάνουν ταινίες. Θα μπορούσε να γίνει μια μεγάλη σειρά, σαν αυτές που κάνουν θραύση στο εξωτερικό από τον πρώτο κύκλο τους. Με τους κύκλους να συνεχίζονται και να μην τελειώνουν ποτέ.

Αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Στο γκαζόν, στο παρκέ, στην πισίνα, στο ταρτάν. Παντού πρωταγωνιστής και πρωταθλητής...