Η οριστική καταδίκη του Μπεν Τζόνσον

Ο Καναδός σπρίντερ δε δέχθηκε ποτέ τις κατηγορίες για ντόπινγκ.

Η οριστική καταδίκη του Μπεν Τζόνσον

Εχουν περάσει 24 χρόνια από την ημέρα που κι οι πλέον δύσπιστοι αναγκάστηκαν να αποδεχθούν την πραγματικότητα: ο Μπεν Τζόνσον, ο άνθρωπος που φιλοδοξούσε να γίνει ο πιο γρήγορος στον κόσμο, δεν ήταν παρά μια απάτη. Ο ίδιος δεν το δέχθηκε ποτέ...

Ηταν 5 Μαρτίου του 1993 όταν η IAAF ανακοίνωσε ότι ο Καναδός σπρίντερ βρέθηκε ντοπαρισμένος σε κάποιο μίτινγκ στο Μόντρεαλ. Ηταν η δεύτερη φορά, αφού πέντε χρόνια νωρίτερα ο Τζόνσον είχε χάσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε στη Σεούλ, πάλι για τον ίδιο λόγο. Η ποινή σ΄ αυτές τις περιπτώσεις προβλέπει ισόβιο αποκλεισμό.

Το 1988, λοιπόν, ο Καναδάς πανηγύριζε για το χρυσό μετάλλιο του πρωταθλητή που έτρεξε το πιο γρήγορο 100άρι στην ιστορία. Μόλις 9 δευτερόλεπτα και 79 εκατοστά χρειάστηκαν για να τερματίσει ο Μπεν Τζόνσον με τα χέρια ψηλά (αλά... Κεντέρης) και στη συνέχεια να «πικάρει» με μια ψυχρή χειραψία τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Καρλ Λιούις. Οι χαρές κράτησαν ελάχιστα, αφού 62 ώρες μετά οι υπεύθυνοι της ΔΟΕ «εισέβαλαν» στο δωμάτιο του Καναδού στο Ολυμπιακό Χωριό και βγήκαν λίγο αργότερα με το χρυσό μετάλλιο σε ένα κουτάκι! Το σκάνδαλο πήρε παγκόσμιες διαστάσεις και ο Τζόνσον έχασε (εκτός από το μετάλλιο, το οποίο κατέληξε στο Λιούις) εκατομμύρια δολάρια από χορηγίες και διαφημιστικά δικαιώματα.

Αφού εξέτισε τον διετή αποκλεισμό, κι ενώ συνέχιζε να διατρανώνει την αθωότητά του, προσπάθησε να επιστρέψει στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αλλωστε δεν είχε κλείσει ούτε τα 30 (γεννημένος στις 30 Δεκεμβρίου του 1961). Παρότι οι επιδόσεις του δεν ήταν καλές, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη δεύτερη ισόβια- τιμωρία του. Η ανακοίνωση της IAAF στις 5 Μαρτίου του 1993 αφορούσε ένα μίτινγκ που διεξήχθη στις 17 Ιανουαρίου.

Μα ο Μπεν Τζόνσον είχε υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ τρεις φορές σε διάστημα επτά ημερών: στις 15, τις 17 και τις 21 Ιανουαρίου. Πώς είναι δυνατόν, υποστήριζε, μόνο το ένα δείγμα να είναι θετικό και τα άλλα καθαρά; Ενα ερώτημα που ποτέ δεν απαντήθηκε...

Εδωσε τη δική του μάχη έως το 1999, όταν δικαιώθηκε από ένα δικαστήριο του Καναδά, όμως η IAAF αρνήθηκε να πάρει την ποινή του. Αυτό σήμαινε τυπικά- ότι ο Τζόνσον μπορούσε να τρέχει στη χώρα του, αλλά όχι σε οποιαδήποτε διοργάνωση βρίσκεται υπό την αιγίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας.
Τον Οκτώβριο του 1999 έτρεξε για φιλανθρωπικούς σκοπούς με αντιπάλους ένα άλογο ιπποδρομιών, μία φοράδα και ένα... βαγόνι.

Τερμάτισε τρίτος, επειδή το βαγόνι κόλλησε στη λάσπη! Στις αρχές του 21ου αιώνα μετακόμισε για λίγους μήνες στην Τρίπολη της Λιβύης, αφού τον προσέλαβε ως προσωπικό γυμναστή ο Αλ Σααντί, γιος του Μουαμάρ Καντάφι και επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με θητεία στην Περούτζια. Δεν ξέρουμε τί είδους... μεθόδους δίδαξε ο Καναδός, αλλά ο Αλ Σααντί Καντάφι τιμωρήθηκε από την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, για χρήση αναβολικών ουσιών.

Ο Μπεν Τζόνσον ζει πλέον στο Μάρκαμ του Οντάριο και περνάει τον περισσότερο χρόνο του με την κόρη και την εγγονή του. Προπονεί ακόμα κάποιους αθλητές, ενώ το 2010 εξέδωσε την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο-λογοπαίγνιο «Seoul to Soul», από τη Σεούλ στην ψυχη.


ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...

Το 1988 ο Τζόνσον προετοιμαζόταν στα Νησιά Σεντ Κιτς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Λέγεται ότι ο γιατρός της ομάδας του Καναδά, Τζέιμι Αστάπαν είχε προειδοποιήσει τον προπονητή Τσάρλι Φράνσις ότι υπήρχε κίνδυνος «εντοπισμού» των απαγορευμένων ουσιών που ο ίδιος είχε χορηγήσει. Ο Φράνσις προτίμησε να μην πει τίποτε στον Τζόνσον και να τον αφήσει να αγωνιστεί.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110