Πώς οι ΗΠΑ μπορεί να μείνουν ακόμη και εκτός Ολυμπιακών Αγώνων...

Η κόντρα της αμερικανικής κυβέρνησης και της WADA μαίνεται, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, ακόμη και να μείνουν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων οι ΗΠΑ

Πώς οι ΗΠΑ μπορεί να μείνουν ακόμη και εκτός Ολυμπιακών Αγώνων...

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της WADA και πλέον βρίσκονται σε τροχιά ανοικτής σύγκρουσης με απρόβλεπτες επιπτώσεις, ακόμη και να μην είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι ΗΠΑ!

Όλα ξεκίνησαν από την έκθεση του Γραφείου Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου Ναρκωτικών (ONDCP) του Λευκού Οίκου που κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 22 Ιουλίου και φυσικά δημοσιοποιήθηκε.

Σύμφωνα με αυτήν, η συνεισφορά στην WADA ήταν πάνω από 2,7 εκατομμύρια δολάρια φέτος, ο ONDCP εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς δαπανήθηκαν τα δολάρια των φορολογουμένων των ΗΠΑ και προέτρεψε την WADA να δράσει αμέσως στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται.

Προϋπολογισμός και παρεμβάσεις

Οι ΗΠΑ παραπονέθηκαν επίσης ότι, ως ο μεγαλύτερος ευεργέτης της WADA, εκτός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που συνεισφέρει το μισό προϋπολογισμό του οργανισμού, δεν εκπροσωπείται κατάλληλα και ήθελε μια ανάλογη φωνή στη λήψη αποφάσεων.

Αν και η WADA είχε αντιδράσει άμεσα στα όσα ανέφερε η έκθεση της ΟΝDCP, περίπου 40 ημέρες αργότερα περνάει και στην αντεπίθεση αναφέροντας πως πιθανή μείωση της χρηματοδότησης θα μπορούσε να οδηγήσει στην απέλαση αυτής της χώρας από διεθνή αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων, τα οποία καθοδηγούνται από τον φύλακα κατά του ντόπινγκ!

«Πολλοί εξοργίστηκαν»

Ο πρόεδρος της WADA, Βίτολντ Μπάνκα, δήλωσε στο Reuters ότι πολλές χώρες εξοργίστηκαν από την προσέγγιση των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της WADA, αποκαλύπτοντας ότι υπήρχαν προτάσεις για τον αποκλεισμό των ΗΠΑ αν δεν συμμορφώνονται με τον κώδικα αντι-ντόπινγκ, ο οποίος θα αφήσει αυτόματα τους αθλητές της έξω από σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις.

«Οι συνέπειες της απόσυρσης της χρηματοδότησης της WADA από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι πιο σοβαρές και εκτεταμένες για τους Αμερικανούς αθλητές. Μας πλησίασαν αρκετές κυβερνήσεις του κόσμου που σοκαρίστηκαν από τις απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει η USADA (Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών)», δήλωσε ο Μπάνκα.

«Επιπτώσεις στους αθλητές»

«Αυτές οι κυβερνήσεις θέλουν να εξετάσουμε μια τροποποίηση του προτύπου συμμόρφωσης, που σημαίνει ότι η μη καταβολή από την κυβέρνηση της συνεισφοράς της στην WADA θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα το NADO (Εθνικός Οργανισμός αντι-ντόπινγκ) της χώρας έξω από τη συμμόρφωση του παγκόσμιου κώδικα αντι-ντόπινγκ. Αναπόφευκτα, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για αθλητές από τη χώρα αυτή, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους σε μεγάλες διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της WADA σημείωσε επίσης ότι εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν τη χρηματοδότησή τους, θα χάσουν επίσης τις θέσεις τους στο Συμβούλιο του Ιδρύματος WADA και σε όλες τις επιτροπές.

Δεν ακολουθούν την WADA

Οι αθλητικοί ηγέτες των ΗΠΑ που έχουν επικρίνει την πολιτική WADA αγνοούν συνεχώς τις εκκλήσεις να αναθεωρήσουν τα δικά τους προγράμματα καταπολέμησης του ντόπινγκ και να εφαρμόσουν τους κανόνες ντόπινγκ εσωτερικά. Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανικών επαγγελματικών αθλητικών πρωταθλημάτων, όπως το National Football League (NFL), το Major League Baseball (MLB), το National Hockey League (NHL) και η National Basketball Association (NBA) δεν υπόκεινται στον Παγκόσμιο Οργανισμό αντί -ντόπινγκ (WADA) και ακολουθούν δικές τους διαδικασίες, ενισχύοντας τις καταγγελίες πως έχουν λιγότερο αποτελεσματικά προγράμματα αντι-ντόπινγκ.

Πηγή: sports3.gr