Όταν οι μπάλες πάνε... σφαίρα!

Ενα από τα κλασσικά θέματα κάθε «ποδοσφαιροσυζήτησης» είναι και αυτό που αφορά στο «πιό δυνατό πόδι»...

Όταν οι μπάλες πάνε... σφαίρα!

Στο πιό δυνατό σουτ που έχει καταγραφεί, στον ποδοσφαιριστή με τα πιό «φαρμακερά» σουτ... Οι «βαθείς γνώστες», θυμούνται τον Εντερ, τον Βραζιλιάνο μέσο ο οποίος στο Μουντιάλ του 1982 και στον αγώνα με την Σοβιετική Ενωση, άφησε άναυδη την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα, όταν μετά από εκπληκτική προσποίηση του Φαλκάο, πήρε την μπάλα με το κουντεπιέ και με «βολίδα» πάνω στην κίνηση «κεραυνοβόλησε» τον Ρινάτ Ντασάεφ.

Κάποιοι άλλοι, πιό σύγχρονοι, ισχυρίζονται πως το πιό δυνατό πόδι, το είχε ο Ρόναλντ Κούμαν. Ο Ολλανδός διεθνής κεντρικός αμυντικός με το εκπληκτικό μυϊκό σύστημα και τους μηρούς που απαιτούσαν ειδικό ...σορτσάκι, καθώς δεν χώραγαν στα συνηθισμένα.

Οσα ονόματα, πάντως, κι εάν «πέσουν στο τραπέζι», κανείς δεν πρόκειται να εντοπίσει τον ποδοσφαιριστή με το πιό δυνατό σουτ στην Ιστορία. Κι΄ αυτό, γιατί πρόκειται για τον Τούρκο, Χαμί Μαντιραλί, ο οποίος έκανε καριέρα στην πατρίδα του αλλά και στην Γερμανία με τα «χρώματα» της Σάλκε. Ο Τούρκος άσος, είχε «ειδικότητα» στα ελεύθερα κτυπήματα και σ΄ έναν αγώνα, η γερμανική ομάδα κέρδισε ένα φάουλ περίπου 20 μέτρα έξω από την περιοχή. Ο Μαντιραλί «έστησε» την μπάλα και με ένα απίστευτο σουτ «ξετίναξε» τα δίχτυα του αντίπαλου τερματοφύλακα, με την ταχύτητα της «στρογγυλής θεάς» να υπολογίζεται στα 266 χιλιόμετρα την ώρα!.

Ευκαιρίας δοθείσης, το ΑΠΕ ΜΠΕ, παρουσιάζει ορισμένα από τα ρεκόρ που έχουν καταγραφεί στον χώρο του αθλητισμού, σχετικά με την ταχύτητα της μπάλας.


ΤΕΝΙΣ (263 χιλιόμετρα την ώρα)

Το όνομα του είναι Σάμουελ Γκροθ. Γεννημένος το 1987 στην Ναραντέρα της Αυστραλίας, ασχολήθηκε από μικρός με το τένις και έλαβε μέρος σε αρκετά διεθνή τουρνουά. Αποχώρησε από την ενεργό δράση τον Ιανουάριο του 2018 και παρά το γεγονός πως δεν πέτυχε κάποια σπουδαία διάκριση, άφησε το όνομα του γραμμένο με «χρυσά γράμματα» στην Ιστορία του τένις. Το 2012 και κατά την διάρκεια του διεθνούς τουρνουά στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας, ο Γκροθ ...σέρβιρε «δολοφονικά» στέλνοντας την μπάλα στο αντίπαλο μισό του γηπέδου με ταχύτητα που μετρήθηκε στα 263 χιλιόμετρα την ώρα! Πρόκειται για την μέγιστη ταχύτητα μπάλας που έχει καταγραφεί στον χώρο της παγκόσμιας αντισφαίρισης.


ΓΚΟΛΦ (328 χιλιόμετρα την ώρα)

Σ΄ ένα «driver» Τζέϊσον Ζούμπακ, σε αγώνα που διεξήχθη το 2007, οφείλεται το ρεκόρ ταχύτητας μπάλας στο γκολφ. Ο Καναδός γκόλφερ έστειλε την μπάλα να φύγει από το μπαστούνι του με ταχύτητα που μετρήθηκε στα 328 χιλιόμετρα την ώρα! Και φυσικά στο συγκεκριμένο άθλημα, όταν αναφερόμεαστε σε ταχύτητα, εννοούμε παράλληλα και απόσταση, με τον Ζούμπακ να έχει καταστεί αρκετές φορές, πρωταθλητής «Long Drive».


ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ (112,5 χιλιόμετρα την ώρα)

Το σχετικό ρεκόρ στην επιτραπέζια αντισφαίριση, κατεγράφη το 2003, όταν ο Νεοζηλανδός, Μαρκ Μπραντ, έστειλε το μπαλάκι με ταχύτητα 112,5 χιλιομέτρων την ώρα! Και όλα αυτά, ενώ το μπαλάκι του πινγκ πονγκ, ζυγίζει μόλις 2,7 γραμμάρια...

ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ (174 χιλιόμετρα την ώρα)

Απίστευτες είναι οι ταχύτητες με τις οποίες «τρέχουν» οι μπάλες του μπέϊζμπολ. Το σχετικό ρεκόρ, κατέχει ο Λιν Νόλαν Ράϊαν Τζούνιορ, ο επονομαζόμενος και «Ryan Express» από το 1974, όταν και έδωσε στην μπάλα ταχύτητα που μετρήθηκε στα 174 χιλιόμετρα την ώρα!


ΚΡΙΚΕΤ (163,1 χιλιόμετρα την ώρα)

Παρόμοιες είναι και οι ταχύτητες που αναπτύσουν οι μπάλες στο κρίκετ. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, το ρεκόρ ανήκει στον Νοτιοαφρικανό, Σοέμπ Ακτάρ, ο οποίος σε έναν αγώνα που έγινε το 2003, έστειλε την μπάλα με ταχύτητα που καταμετρήθηκε στα 163,1 χιλιόμετρα την ώρα.

ΣΚΟΥΟΣ (281,6 χιλιόμετρα την ώρα)

Ακόμη πιό ...γρήγορα είναι τα πράγματα στο σκουός. Ο Αυστραλός, Κάμερον Πίλεϊ, κτύπησε την μπάλα -που είναι φτιαγμένη από καουτσούκ- με ταχύτητα που έφθασε στα 281,6 χιλιόμετρα την ώρα και είναι ο κάτοχος του σχετικού ρεκόρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110