Ολυμπιακοί Αγώνες: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ματαίωσης και στο... βάθος 2024!

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο να ματαιωθούν εκ νέου για το 2024. «Χωρίς θεατές δεν κάνουμε αγώνες», λένε οι Ιάπωνες.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ματαίωσης και στο... βάθος 2024!

Αυτό που... ακούγεται τις τελευταίες εβδομάδες στις τάξεις της ΔΟΕ αλλά και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 διατυπώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη.

Συγκεκριμένα, μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ σχετικά με την περίπτωση αποκλεισμού θεατών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ήρθε η αποστομωτική και ξεκάθαρη δήλωση από επίσημα ιαπωνικά χείλη πως: «Χωρίς θεατές οι Αγώνες δεν έχουν νόημα να γίνουν», διατυπώνοντας επίσημα την άποψη πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021 στο Τόκιο θα μπορούσαν να ματαιωθούν και η επόμενη διοργάνωση να γίνει το 2024.

«Διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς κοινό; Εάν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, θα πρέπει να το συζητήσουμε. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να προκύψει το ερώτημα σχετικά με την ακύρωση των Αγώνων», δήλωσε ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι.

Μάλιστα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα μπορούσαν να ακυρωθούν εάν η κατάσταση με τον ιό δεν βελτιωθεί έως το καλοκαίρι του 2021.

Να σημειωθεί, πως οι Αγώνες αρχικά είχαν προγραμματιστεί για το 2020 αλλά αναβλήθηκαν για τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2021. Βέβαια στη συνέχεια ο Γιοσίρο Μόρι έσπευσε να αφήσει περιθώρια σε εναλλακτικές λύσεις. Μία από τις προτάσεις είναι να επιτρέπονται θεατές από την Ιαπωνία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των Ιαπώνων θέλουν να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τους Αγώνες για ένα ακόμη έτος, ενώ μόνο το 23% θα ήθελε να διεξαχθεί κανονικά η διοργάνωση σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δήλωσε πριν μία εβδομάδα πως η διοργάνωση θα διεξαχθεί στο Τόκιο το 2021 παρά τις δυσκολίες, τονίζοντας παρόλα αυτά πως η όποια απόφαση θα ληφθεί έπειτα από συμβουλή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.