Σταμ: Ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί

Ο πρόεδρος της Σπαντάου, ένας από τους καλύτερους πολίστες στη Γερμανία μιλά για την «ναυμαχία» με τον Ολυμπιακό στο final 8 της Γένοβας.

Σταμ: Ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί

Ο Χάγκεν Σταμ στο fosonline.gr. Ο πρόεδρος της Σπαντάου, ο οποίος υπήρξε ένας από τους καλύτερους πολίστες στη Γερμανία και κατάκτησε τα πάντα σε Εθνικό και Συλλογικό επίπεδο μιλά για την «ναυμαχία» με τον Ολυμπιακό στο final 8 της Γένοβας.

Ο υδάτινος Κάιζερ

Γεννημένος στο Βερολίνο το 1960, ο Χάγκεν Σταμ συνέδεσε το όνομά του με τις τεράστιες επιτυχίες της Γερμανικής υδατοσφαίρισης τη δεκαετία του 80’. Κατέκτησε Ολυμπιακό μετάλλιο (χάλκινο) στο Λος Άντζελες το 1984 ενώ δυο χρόνια πριν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Εκουαδόρ) ήταν και πάλι τρίτος με τη Γερμανία. Ακόμη εκείνη τη δεκαετία κατέκτησε δυο Ευρωπαϊκά (1981, 1989) και ένα χάλκινο στο Πανευρωπαϊκό του 1985 ενώ το 1981 η Εθνική είχε ψηφιστεί ως η καλύτερη ομάδα της χρονιάς στη Γερμανία! Σε τρία σε σερί παγκόσμια κύπελλα (1983 ασημένιο, 1985 χρυσό, 1987 χάλκινο) ήταν στο βάθρο με τα «πάντσερ». Όλα αυτά με την Εθνική Γερμανίας (323 διεθνείς συμμετοχές και πάνω από 750 τέρματα), που την οδήγησε – αυτή τη φορά ως προπονητής – και στην φοβερή πορεία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην πατρίδα μας, με την κατάληψη της πέμπτης θέσης.

Με τη Σπαντάου επίσης σάρωσε τα πάντα. Τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ (1983, 1986, 1987, 1989), 14 σερί πρωταθλήματα Γερμανίας, 12 Κύπελλα Γερμανίας και τρεις φορές πρώτος σκόρερ στο Γερμανικό πρωτάθλημα. Πλέον είναι ο πρόεδρος της Σπαντάου. Εκείνος που κινεί τα νήματα στη Σπαντάου που 15 χρόνια μετά επιστρέφει στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Η τελευταία φορά που οι Γερμανοί ήταν σε τελική φάση Τσάμπιονς Λιγκ ήταν το 2003 και πάλι στη Γένοβα (φάιναλ φορ τότε), όταν η Σπαντάου είχε τερματίσει τέταρτη.

«Ο Ολυμπιακός καλύτερος και από την Εθνική σας»

Ο Χάγκεν Σταμ μας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Ολυμπιακό κι αυτό που έχει δημιουργήσει ο Θοδωρής Βλάχος και η διοίκηση των Πειραιωτών. Μάλιστα επεσήμανε πως αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο μεγάλο λιμάνι, το είχε κάνει και η Σπαντάου στη Γερμανία τη δεκαετία του 80’ με φοβερά αποτελέσματα για το άθλημα στη χώρα. «Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι καλύτερή ομάδα και από την Εθνική σας Ομάδα. Τερμάτισε πρώτος στον όμιλό του. Είναι λοιπόν το φαβορί μαζί με την Προ Ρεκο για να φτάσουν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ» μας είπε ο Χάγκεν Σταμ που δεν θέλησε να μιλήσει για κάποιον παίκτη ξεχωριστά λέγοντας πως «πρόκειται για μια ισορροπημένη ομάδα με πολλούς καλούς έμπειρους διεθνείς πολίστες. Γι 'αυτό δεν θέλω να αναφέρω σε έναν παίκτη μόνο του Ολυμπιακού».

Στη συνέχει η κουβέντα πήγε στο «ερυθρόλευκο» δημιούργημα με τον Σταμ να θυμάται τα όσα είχαν πετύχει στη Γερμανία τη δεκαετία του 80’ συνδυάζοντας τις εποχές: «Ο Ολυμπιακός και Εθνική Ελλάδας αποτελούν μια καλή ιδέα να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις των περισσότερων Ελλήνων διεθνών σε μια ομάδα. Σε ένα κλαμπ. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό που έχει τους περισσότερους Έλληνες διεθνείς. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχαμε δημιουργήσει με επιτυχία αυτό το μοντέλο και στη Σπαντάου και έτσι φέραμε τα μεγάλα αποτελέσματα και με την ομάδα μας αλλά και με την Εθνική Γερμανίας. Μεγάλες επιτυχίες. Σήμερα προσπαθούμε να ανοικοδομήσουμε αυτό το μοντέλο. Η συμμετοχή μας στο Final 8 της Γένοβας είναι ένα μεγάλο βήμα για την ομάδα μας και μας κάνει υπερήφανους. Η τελευταία μας συμμετοχή ήταν το 2003. Είναι 15 χρόνια πίσω».

«Δεν είμαστε φαβορί αλλά είναι ευχάριστο»

Η Σπαντάου έχουμε πει εδώ και καιρό πως μπορεί να μην είναι Προ Ρέκο, Γιουγκ, Μπαρτσελονέτα, Ζόλνοκ, Έγκερ αλλά είναι μια ομάδα που μπορεί να κάνει τη ζημία. Οι παίκτες της...σκοτώνονται στο νερό για να κερδίσουν και δεν τα παρατάνε ποτέ. Στη φάση των ομίλων κέρδισαν στο Βερολίνο Ζόλνοκ, Έγκερ ενώ έχασαν στο γκολ από την Προ Ρέκο! Ο Σταμ φυσικά έχρισε φαβορί του προημιτελικού τον Ολυμπιακό αλλά όπως μας είπε «αυτό είναι καλό για εμάς». Για τις αναμετρήσεις στη φάση των ομίλων και τον αγώνα στη Γένοβα δήλωσς «δείξαμε στους αγώνες ενάντια σε Ρέκο, Ζόλνοκ και Έγκερ ότι έχουμε μια πολύ καλή ομάδα φέτος. Θα προσπαθήσουμε μέσα από τις αρετές που έχουν οι παίκτες μας αλλά και το ομαδικό μας πνεύμα, την ομαδική μας δουλειά για το καλύτερο δυνατό. Ακόμη κι αν είμαστε εκτός έδρας. Ο Ολυμπιακός είναι ασφαλώς το φαβορί στον αγώνα που θα παίξει με εμάς. Αλλά αυτό για εμάς είναι ευχάριστο. Δεν είναι κακό».