Η LEN θέλει Ολυμπιακό για τρία χρόνια!

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ετοιμάζει Τσάμπιονς Λιγκ στα πρότυπα της μπασκετικής Ευρωλίγκας.

Η LEN θέλει Ολυμπιακό για τρία χρόνια!

Ένα θέμα που απασχολεί ήδη τη LEN και θα συζητηθεί εκτενέστερα τις επόμενες μέρες στο Ανόβερο όπου θα διεξαχθεί το φάιναλ 8 του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκαλύπτει το «ΦΩΣ». Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Υγρού Στίβου, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ ανδρών, θέλει ένα Τσάμπιονς Λιγκ στο πόλο με 12 ομάδες μόνιμα στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης! Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως μέσα σε αυτό το…κλαμπ των 12 ομάδων είναι φυσικά και ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός.

Έχουμε πει αρκετές φορές στο παρελθόν πως ο Θρύλος τα τελευταία χρόνια και υπό την ηγεσία του Μιχάλη Κουντούρη έχει μεγαλώσει και έχει ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα. Δεν στεκόμαστε μόνο στις τέσσερις διαδοχικές παρουσίες της ομάδας στην τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ (Βουδαπέστη 2016, 2017, Γένοβα 2017, Ανόβερο 2018) αλλά είναι γενικότερα το όνομα του Ολυμπιακού που…μετράει σε όλη την Ευρώπη.

Φυσικά και θέλουν στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, έναν Σύλλογο σαν τον Ολυμπιακό, με τεράστιο κόσμο που ακολουθεί παντού την ομάδα και με μια διοίκηση σταθερή, που δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και έχει στο ρόστερ της πολίστες παγκοσμίου επιπέδου.

Μοναδικό «αγκάθι» αυτή τη στιγμή για τους πρωταθλητές Ευρώπης είναι το κολυμβητήριο ωστόσο υπάρχει και το κλειστό «Πέτρος Καπαγέρωφ» που για πολλά χρόνια φιλοξενεί την ομάδα του μεγάλου λιμανιού ενώ στο πρόσφατα παρελθόν ο Ολυμπιακός σε συνεργασία με το δήμο Πειραιά, έχουν διοργανώσει και το φάιναλ φορ στην Ευρωλίγκα γυναικών (2015).

Ποιο είναι το πλάνο

Πάμε τώρα να δούμε ποιο είναι το πλάνο που έχει στα…σκαριά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και θα συζητηθεί το προσεχές διάστημα. Η LEN θέλει τριετές κλειστό συμβόλαιο με 12 ομάδες. Αυτό σημαίνει πως για την επόμενη τριετία, βρέξει χιονίσει, οι σύλλογοι που θα υπογράψουν με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα έχουν σίγουρη τη θέση τους στη φάση των ομίλων.

Οι άλλες τέσσερις θέσεις θα καλύπτονται από τις ομάδες που θα έρχονται από τα προκριματικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός από τον Ολυμπιακό, η ΛΕΝ θέλει σίγουρα στο…νέο Τσάμπιονς Λιγκ τις παρακάτω ομάδες: Προ Ρέκο (Ιταλία), Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία), Μπαρτσελονέτα (Ισπανία), Φερεντσβάρος (Ουγγαρία), Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία), Σπαντάου, Ανόβερο (Γερμανία), Στεάουα Β. (Ρουμανία), Μαρσέιγ (Γαλλία), Γιαντράν Χέρτζεκ Νόβι (Μαυροβούνιο).

Οι παραπάνω ομάδες είναι 11 και μένει να φανεί, εάν και εφόσον προχωρήσει το σχέδιο ποια θα είναι η δωδέκατη. Δεν αποκλείεται να προέρχεται από την Τουρκία ή διαφορετικά θα δούμε μια δεύτερη ομάδα από την ίδια χώρα. Για παράδειγμα μπορεί να είναι η Μπρέσια από την Ιταλία, η Μλάντοστ από την Κροατία ή οι Ζόλνοκ, Έγκερ από την Ουγγαρία.

Οι ομάδες είναι ενήμερες αφού έχουν γίνει οι σχετικές διαβουλεύσεις, συζητήσεις και μένει να φανεί εάν κατά τη διάρκεια του φάιναλ 8 στο Ανόβερο την προσεχή εβδομάδα, υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση από τη LEN αναφορικά με το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης τριετίας!

Δυσκολεύει η πρόκριση στους ομίλους

Εάν και εφόσον οι 12 θέσεις στη φάση των ομίλων είναι…κλειστές, θα απομένουν μόλις τέσσερα εισιτήρια που θα δοθούν μέσα από την προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως η πρόκριση στη φάση των ομίλων για τις ομάδες που δεν θα έχουν υπογράψει συμβόλαιο με τη LEN , δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μια ομάδα με παράδοση από Ιταλία, Κροατία, Σερβία, Ουγγαρία να μην βρίσκεται ούτε καν στους «16».

Στο Ανόβερο και τα δυο επόμενα φάιναλ 8!

Διαβάζοντας τις ομάδες που θέλει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία απευθείας στους ομίλους, βλέπουμε πως υπάρχουν δυο γερμανικές. Η πρωταθλήτρια Σπαντάου και το Ανόβερο που φέτος φιλοξενεί το φάιναλ 8. Αυτό συμβαίνει γιατί πρόθεση της LEN είναι και τα επόμενα δυο φάιναλ 8 του Τσάμπιονς Λιγκ (2020, 2021) να μην αλλάξουν τόπο διεξαγωγής και να πραγματοποιηθούν στη γερμανική πόλη.

Μάλιστα οι Γερμανοί που τα τελευταία χρόνια βάζουν χρήματα στο πόλο, έχουν δώσει τις σχετικές διαβεβαιώσεις πως αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, αφού έχουν στόχο να φτάσουν στο επίπεδο των άλλων ομάδων που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην ελίτ της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης. Για την ώρα δεν έχουν πετύχει σε αγωνιστικό επίπεδο ωστόσο οι Γερμανοί έχουν κλέψει τις εντυπώσεις με γεμάτα κολυμβητήρια, χορηγούς αλλά και τα χρήματα που δαπανούν για την απόκτηση
εμπείρων παικτών από Σερβία, Ιταλία, Κροατία.