Στο Hall of Fame ο πρώην κόουτς της Εθνικής Ελλάδος, Σάντρο Καμπάνια! (pics)

Ο σπουδαίος Ιταλός είναι από τα ξημερώματα της Κυριακής και με την βούλα μέλος της «τάξης του 2019» στο International Swimming Hall of Fame, σε μια λαμπρή τελετή που έλαβε χώρα στη Φλόριντα.

Στο Hall of Fame ο πρώην κόουτς της Εθνικής Ελλάδος, Σάντρο Καμπάνια! (pics)

Ο Καμπάνια, ο οποίος δούλεψε με τεράστια επιτυχία και στην Εθνική μας ομάδα των ανδρών, έγινε ο 21ος Ιταλός που έλαβε την συγκεκριμένη τιμή και 11ος άνθρωπος της Ιταλικής υδατοσφαίρισης που συμπεριλήφθηκε στο International Swimming Hall of Fame.

Ο Καμπάνια γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1963 στο Παλέρμο αλλά μεγάλωσε στις Συρακούσες. Υπήρξε ένας από τους πιο ολοκληρωμένους πολίστες στον κόσμο. Αγωνίστηκε στην Ορτίτζια για μια δεκαετία (1980-90) και ακολούθησε η μεταγραφή στη Ρόμα (1990-1996). Με τους πρωτευουσιάνους κατέκτησε το ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ (1994) και Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1996). Με την Εθνική ομάδα της Ιταλίας αγωνίστηκε σε 409 αγώνες και ήταν μέλος της σετεμπέλο που πήρε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βαρκελώνη (1992) ενώ έχει πανηγυρίσει μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Από την ημέρα που κρέμασε το σκουφάκι του, δουλεύει στην Εθνική Ιταλίας και έκανε μόνο ένα διάλειμμα περίπου πέντε ετών (Ιανουάριος 2003-Αύγουστος 2008) για να εργαστεί στην δική μας Εθνική Ομάδα. Μαζί του η «γαλανόλευκη» κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2005 Μόντρεαλ) για να έρθει το δεύτερο δέκα χρόνια μετά στο Καζάν με τον Θοδωρή Βλάχο στον πάγκο.

Η Ιταλία με τον Σάντρο Καμπάνια στο τιμόνι επέστρεψε στην κορυφή του κόσμου 17 χρόνια μετά το χρυσό της Ρώμης το 1994 (τότε ο Σάντρο ήταν παίκτης της Ιταλίας) κατακτώντας την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο της Σαγκάης (2011). Έχει και δυο Ολυμπιακά μετάλλια (ασημένιο και αργυρό) ως προπονητής των Ιταλών στους δυο τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες (2012, 2016) ενώ στη Βουδαπέστη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2014 η Ιταλία ήταν τρίτη με τον Σάντρο στον πάγκο της.