Χάρης Παυλίδης, ο νικητής στη… σκακιέρα του Σαμπαντέλ!

Στο Σαμπαντέλ, στον ελληνικό «εμφύλιο» της Ευρωλίγκας υπήρξε και ένας προπονητής που νίκησε. Ένας «σκακιστής» που οδήγησε τις «βασίλισσές» του στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αφήνοντας εκτός τη μεγάλη αντίπαλο.

Χάρης Παυλίδης, ο νικητής στη… σκακιέρα του Σαμπαντέλ!

Τα όσα ακολούθησαν μετά το τέλος του ημιτελικού ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Βουλιαγμένη, έκαναν την Αλεξία Καμμένου, για κάποιες ώρες, πρώτο θέμα. Τα πάντα, δυστυχώς, ύστερα από έναν ακόμη συγκλονιστικό αγώνα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Βουλιαγμένη, επισκιάστηκαν από το επεισόδιο που είχε η προπονήτρια του ΝΟΒ με τη φουνταριστή του πρωταθλητή Ελλάδας και της Εθνικής μας ομάδας, Αλεξάνδρα Ασημάκη.

Ακόμη και οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί, άφησαν στην άκρη μια ακόμη τεράστια επιτυχία του γυναικείου τμήματος πόλο και φυσικά του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού για να ασχοληθούν με την προπονήτρια της Βουλιαγμένης. Την ώρα μάλιστα που η ομάδα του Πειραιά πανηγυρίζει την πρόκρισή της σε έναν ακόμη Ευρωπαϊκό τελικό.

Δεν είναι τυχαίο πως κανείς μα κανείς δεν κοίταξε στην άλλη άκρη των πάγκων. Στον πάγκο του θριαμβευτή, Χάρη Παυλίδη. Γιατί, με όλα όσα συνέβησαν, ξεχάσαμε να μιλήσουμε για πόλο. Γιατί στον «εμφύλιο» του Σαμπαντέλ υπήρξε και ένας κόουτς που κέρδισε στην… σκακιέρα των προπονητών. Όχι μόνο η Καμμένου που έχασε και είχε το επεισόδιο με την Ασημάκη.

Είχαμε και το μεγάλο νικητή. Τον Χάρη Παυλίδη. Το δημιουργό της ομάδας που βλέπουμε εδώ και μια δεκαετία, τουλάχιστον. Του Θρύλου που όχι μόνο κατάφερε να μπει… σφήνα σε Γλυφάδα, Βουλιαγμένη και να διεκδικεί τίτλους, αλλά και να τους κατακτά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Του Ολυμπιακού που ανήκει για τα καλά στην ελίτ της Ευρωπαϊκής, δηλαδή της Παγκόσμιας υδατοσφαίρισης.

Με την κλασική του άμυνα ζώνης (σήμα κατατεθέν του προπονητή του Ολυμπιακού που πλέον αντιγράφουν συνάδελφοί του σε όλο τον κόσμο) και την παίκτρια είτε ανάμεσα, είτε στο δοκάρι σαν δεύτερη τερματοφύλακας, έκλεισε την πάσα για την Έλενα Ξενάκη. Το βαρύ πυροβολικό του ΝΟΒ, τη μικρή αλλά θαυματουργή φουνταριστή της Βουλιαγμένης που για τα επόμενα χρόνια θα…λάμπει στο παγκόσμιο στερέωμα. Στον ημιτελικό λοιπόν, η Ξενάκη έπεσε σε ερυθρόλευκο τείχος και βγήκε εκτός αγώνα. Πρώτος και βασικός στόχος για τον Παυλίδη επετεύχθη.

Δεύτερος στόχος η Χαραλαμπίδη που βρήκε εύκολα γκολ στο πρώτο οκτάλεπτο αλλά στη συνέχεια σίγησε. Οι «ερυθρόλευκες» δεν δέχθηκαν άλλη κόντρα και έκλειναν καλά πάνω στο αριστερό χέρι της Χαραλαμπίδη, που είχε δυο γκολ στα πρώτα λεπτά αλλά μετά τέλος. Λίγο έλειψε φυσικά να κάνει τη… ζημιά η περιφερειακή Ιωάννα Χυδηριώτη, η οποία πάντα κάνει μεγάλα ματς κόντρα στον Ολυμπιακό αλλά μόνη της επιθετικά δεν μπορεί να κερδίσει τον πρωταθλητή Ελλάδας.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το αμυντικό σχέδιο του Παυλίδη… τσούλησε γιατί οι παίκτριές του, κυνηγούσαν κάθε μπάλα, πήγαιναν δυνατά στις φάσεις και δεν φοβήθηκαν να δώσουν αποβολές. Παράλληλα, βρέθηκε σε εξαιρετική ημέρα η Ιωάννα Σταματοπούλου και για αυτό το λόγο, πλην ελαχίστων περιπτώσεων (όταν για παράδειγμα ήταν εκτός η Ξενάκη για να πάρει ανάσες) η άμυνα ζώνης δεν άλλαζε από το τεχνικό επιτελείο του Θρύλου.

Εκεί όμως όπου πραγματικά ο Παυλίδης νίκησε κατά κράτος την Καμμένου ήταν στον τρόπο που επιτέθηκε η ομάδα του στο τρίτο (ιδίως) οκτάλεπτο όταν και γύρισε το παιχνίδι. Η εντολή ήταν σαφής. Η μπάλα στα χέρια της Τσουκαλά που ξέρει να διαβάζει καλά την αντίπαλη άμυνα. Προσποίηση πως η μπάλα θα περάσει στα δυο μέτρα και την Ασημάκη, «τσιμπούσε» η άμυνα του ΝΟΒ και η Τζόνσον, πάσα τελικά στην Αβραμίδου και γκολ αφού η Τζόνσον δεν είναι υπεράνθρωπος να τα πιάνει όλα.

Η Καμμένου δεν άλλαξε τον τρόπο άμυνάς της ή οι παίκτριές της δεν εκτέλεσαν σωστά τα όσα τους ζητούσε. Η ουσία δεν αλλάζει. Ο Ολυμπιακός με την Αβραμίδου να παίρνει… φωτιά, έφερε τούμπα τον ημιτελικό και το Σάββατο το μεσημέρι θα διεκδικήσει την Ευρωλίγκα απέναντι στο φαβορί και γηπεδούχο Σαμπαντέλ.

Σε έναν τελικό όπου ο Χάρης Παυλίδης, δύσκολα θα αποχωριστεί την άμυνα ζώνης – άλλωστε η Ισπανική ομάδα είναι πανίσχυρη και στα δυο μέτρα – αλλά είμαστε σίγουροι πως μαζί με τους συνεργάτες του (Χατζηδάκης, Δεληγιάννης) κάτι καλό θα ετοιμάσουν και για την Σαμπαντέλ του Νταβίντ Πάλμα. Και όταν μιλάμε για «έκπληξη» εννοούμε τον τρόπο που θα επιτεθεί η ομάδα.

ΥΓ: Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη έχουν αναμετρηθεί φέτος συνολικά οκτώ φορές. Ο ημιτελικός στην Καταλονία ήταν το πρώτο ντέρμπι που είδαμε ζωντανά από την τηλεόραση!

ΥΓ2: Το Μάιο θα έχουμε τους τελικούς των πλέι οφ, λογικά και πάλι ανάμεσα στις δυο ομάδες. Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να έχουν τηλεοπτική κάλυψη.