Θρύλε καν’ το όπως στη Γένοβα

Η παράδοση δεν είναι με τους πρωταθλητές Ευρώπης αλλά οι παραδόσεις είναι για να…σπάνε.

Θρύλε καν’ το όπως στη Γένοβα

Ο Ολυμπιακός την Τρίτη το βράδυ (21:30) δοκιμάζεται στο Σπλιτ με αντίπαλο τη Γιαντράν με στόχο το τρίποντο. Η παράδοση δεν είναι με τους πρωταθλητές Ευρώπης αλλά οι παραδόσεις είναι για να…σπάνε όπως συνέβη και τον περασμένο Ιούνιο στη Γένοβα στον τελικό του Champions League κόντρα στην Προ Ρέκο.

«Εχθρικό» είναι το Κροατικό έδαφος για την ομάδα πόλο του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» εδώ και δεκαετίες έχουν πετύχει μόλις μια νίκη στην Κροατία σε αγώνα του Champions League και ευελπιστούν το βράδυ της Τρίτης, να «ξορκίσουν» αυτή την…κατάρα, όπως συνέβη στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στις 9 Ιουνίου 2018, με αντίπαλο την Προ Ρέκο. Το fosonline.gr ανήμερα του μεγάλου αγώνα, είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κακή παράδοση των Πειραιωτών κόντρα στη Ρέκο (6-0 ήταν το ρεκόρ μέχρι το βράδυ της 9ης Ιουνίου) και λίγες ώρες αργότερα, η αρμάδα του Θοδωρή Βλάχου, πέρασε πάνω από τους Ιταλούς του Βλαντιμίρ Βουγιασίνοβιτς.

Πάμε λοιπόν στο τώρα και στη «ναυμαχία» του Σπλιτ, κόντρα στη Γιαντράν που «καίγεται» για τη νίκη, όπως φυσικά και ο Ολυμπιακός. Να ξεκινήσουμε από τα…ευχάριστα. Ο Ολυμπιακός έχει μια νίκη επί Κροατικού εδάφους σε αγώνα του Champions League. Αυτή ήταν πριν από τρία χρόνια. Συγκεκριμένα στις 16 Απριλίου 2016, η ομάδα του Πειραιά είχε κερδίσει άνετα 10-4 την Πριμόριε Ριέκα. Μάλιστα τότε είχε σπάσει το εντός έδρας αήττητο των Κροατών που κρατούσε 1.079 ημέρες! Από εκείνη την ομάδα στο ρόστερ έχουν παραμείνει οι Πάβιτς, Γενηδουνιάς, Φουντούλης, Μουρίκης, Μυλωνάκης, Γαλανόπουλος αλλά και ο Βαγγέλης Δελακάς που είναι πλέον ο άμεσος συνεργάτης του Θοδωρή Βλάχου, ο οποίος ήταν και τότε στον πάγκο των Πειραιωτών.

Το εντυπωσιακό είναι πως σε εκείνο το παιχνίδι, στον πάγκο της Πριμόριε Ριέκα καθόταν ο Ιβάν Ασίτς. Ο τωρινός κόουτς της Γιαντράν ενώ αγωνίζονταν και τρεις νυν πολίστες της ομάδας του Σπλιτ! Οι Σέτκα, Ράντου και Κράπιτς, τους οποίους θα βρει και πάλι απέναντί του, ο Ολυμπιακός, με την ευχή φυσικά να τους κερδίσει και πάλι, όπως πριν από τρία χρόνια. Όχι με το ίδιο σκορ. Νίκη θέλει ο πρωταθλητής Ευρώπης στο Σπλιτ, έστω και…μισό γκολ.

Τα…ζόρια για τον Ολυμπιακό στην Κροατία, πάντα σε αγώνες Champions League, ξεκινάνε από τη σεζόν 1971-72. Η ομάδα του Πειραιά παίζει με τη Μλάντοστ και χάνει στην Κροατία με 7-2. Για να βρούμε την επόμενη επίσκεψη πάμε την αγωνιστική περίοδο 1999-2000. Στο Σπλιτ ο Ολυμπιακός χάνει με 8-5 από την ΠΟΣΚ με τον Νίκολα Στάμενιτς στον πάγκο. Έναν χρόνο μετά, έχουμε την ήττα με το έτσι θέλω από το διαιτητή Μαργκέτα στον τελικό του Ντουμπρόβνικ. Οι Πειραιώτες με τον Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς στον πάγκο τους, φτάνουν στον τελικό του φάιναλ φορ και γνωρίζουν την ήττα στην παράταση από τη Γιουγκ (8-7 στην παράταση), σε ένα ματς όπου κλάπηκε ένα Ευρωπαϊκό με το ακυρωθέν τέρμα του Θοδωρή Χατζηθεοδώρου, στο φινάλε της κανονικής διάρκειας. Ο Μαργκέτα είδε – μόνο αυτός το είδε – επιθετικό φάουλ και κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία σε εκείνο τον ανεπανάληπτο τελικό.

Δυο χρόνια μετά, ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στο Ζάγκρεμπ και δεν τα καταφέρνει για ακόμη μια φορά, αφού η Μλάντοστ παίρνει τη νίκη (9-6). Δυστυχώς, ίδιο το σκηνικό και την περίοδο 2005-06, με τη Γιουγκ να κερδίζει άνετα την ομάδα του Πειραιά (14-7). Την ίδια σεζόν, στην προκριματική φάση που είχε διεξαχθεί στην Πορτογαλία όμως, ο Ολυμπιακός είχε χάσει 10-9 από τη Γιαντράν Σπλιτ. Ύστερα από έναν χρόνο, οι «ερυθρόλευκοι» πάνε πάλι στο Ντουμπρόβνικ. Φτάνουν κοντά σε ένα θετικό αποτέλεσμα αλλά η Γιουγκ κερδίζει 10-9. Να σημειώσουμε πως την ίδια αγωνιστική περίοδο (2006-07), στην προκριματική φάση, οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν αναμετρηθεί με τη Μλάντοστ στο Βερολίνο και το αποτέλεσμα ήταν εκ νέου αρνητικό (14-11).

Κροάτες στο δρόμο του Θρύλου και το 2007-08. Στη φάση των ομίλων, ο Θρύλος χάνει στο Ζάγκρεμπ από τη Μλάντοστ αλλά περνά στα προημιτελικά, όπου θα βρει απέναντί του τη Γιουγκ. Ήττα 10-5 στον πρώτο αγώνα στο Ντουμπρόβνικ ενώ στον επαναληπτικό στον Πειραιά, λίγο έλειψε να έχουμε την ανατροπή (12-8) αλλά οι ρέφερι είχαν άλλη άποψη στα τελευταία δευτερόλεπτα. Η ουσία είναι πως εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός πήγε δυο φορές στην Κροατία αλλά έχασε και τις δυο.

Η Μλάντοστ βρίσκεται στο δρόμο των παικτών του Βαγγέλη Πάτερου (τότε στον πάγκο) και το 2009. Στα προημιτελικά αυτή τη φορά. Στις 8 Απριλίου, ο Ολυμπιακός νικά 8-5 και έχει όλα τα φόντα να πάει στο φάιναλ φορ. Στις 22 του μήνα στο Ζάγκρεμπ, σε ένα απίστευτο ματς, κανείς δεν κατάλαβε το πώς και το γιατί έμεινε εκτός ο Ολυμπιακός. 2-2 η πρώτη περίοδος, 4-3 το ημίχρονο και ξαφνικά…έσβησαν τα πάντα. 4-0 σερί για τους Κροάτες και 8-3. Ο Σάντα μείωσε με πέναλτι (8-4) αλλά ο Ιγκόρ Χίνιτς…τελείωσε τον προημιτελικό (9-4). Τελικό σκορ 11-6 και ο Ολυμπιακός εκτός φάιναλ φορ.

Δυο σεζόν μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό, η ομάδα του μεγάλου λιμανιού, επιστρέφει στο Ζάγκρεμπ. Ήττα και πάλι, αυτή τη φορά με 15-10. Ήττα και τη σεζόν 2011-12 στη Ριέκα αυτή τη φορά. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Πριμόριε που εκείνη τη σεζόν έφτασε στον τελικό αλλά έχασε από την Προ Ρέκο (11-8). Στη φάση των ομίλων, οι Κροάτες είχαν επικρατήσει 6-5. Ακολουθούν ακόμη τρεις ήττες από Γιουγκ (10-8, 2012-13 και 11-9, 2013-14), Πριμόριε Ριέκα (10-8, 2013-14). Η παράδοση…σπάει όπως αναφέραμε και πιο πάνω στην έδρα της Πριμόριε που είχε να χάσει 1.079 ημέρες και τελικά ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό του Θοδωρή Βλάχου (10-4) που δεν είχε κερδίσει ποτέ επί Κροατικού εδάφους σε αγώνα Champions League. Την ίδια σεζόν (2015-16), ο Θρύλος φτάνει αήττητος στον τελικό αλλά δεν τα καταφέρνει με αντίπαλο τη Γιουγκ (6-4), σε έναν αγώνα βέβαια που διεξήχθη στη Βουδαπέστη. Όπως και ο προημιτελικός του final 6 την επόμενη χρονιά, όπου οι Κροάτες (Γιουγκ) κερδίζουν εκ νέου την ομάδα του Βλάχου (11-8).

Ακόμη και πέρσι που η ομάδα πήγε «τρένο» μέχρι το τέλος, ένα ματς έχασε, κι αυτό ήταν στην Κροατία, με αντίπαλο τη Γιουγκ (10-8). Η ομάδα του Βιέκοσλαβ Κόμπεστσακ και φέτος νίκησε τον πρωταθλητή Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ (10-6) στην πρώτη επίσκεψη του Θρύλου στην Κροατία για την τρέχουσα σεζόν. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, εκτός από το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ, ο Ολυμπιακός σε έναν μήνα (27/3) θα πάει και στο Ζάγκρεμπ για τον αγώνα με τη Μλάντοστ. Αυτό που θέλουν όλοι στο μεγάλο λιμάνι είναι να μείνουν σε αυτή τη μία ήττα από τη Γιουγκ για φέτος και να πανηγυρίσουν δυο μεγάλα διπλά. Το πρώτο το βράδυ της Τρίτης με τη Γιαντράν και το δεύτερο σε έναν μήνα στο Ζάγκρεμπ. Για την ώρα το σκορ είναι 16 ήττες και μόλις μια νίκη μέσα στην Κροατία, σε αγώνες του Champions League.

Να σπάει μια και καλή αυτή η αρνητική παράδοση επί Κροατικού εδάφους. Είπαμε, όπως και τον περασμένο Ιούνιο στη Γένοβα, όπου ο Θρύλος κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία του την Προ Ρέκο.