H κλήρωση του Ολυμπιακού και της Βουλιαγμένης στις «8» της Euroleague γυναικών

Εύκολο έργο για τον Ολυμπιακό και (πολύ) δύσκολη αποστολή για τη Βουλιαγμένη, επιφύλαξε η κλήρωση της προημιτελικής φάσης της Euroleague γυναικών στην υδατοσφαίριση, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη Νιόν της Ελβετίας.

H κλήρωση του Ολυμπιακού και της Βουλιαγμένης στις «8» της Euroleague γυναικών

Οι «ερυθρόλευκες» θα αντιμετωπίσουν την ισπανική Σαντ Αντρέου και φαντάζουν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να επιστρέψουν στο final-4 της διοργάνωσης, μετά την περυσινή τους απουσία.

Από την άλλη πλευρά, ο ΝΟΒ θα κληθεί να αντιμετωπίσει την δις κάτοχο του τίτλου, Κίνεφ Κίρισι, σε ένα ζευγάρι με μεγάλη ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και οι δύο ελληνικές ομάδες θα δώσουν εκτός έδρας το πρώτο παιχνίδι τους, στις 23 Φεβρουαρίου, με τις ρεβάνς να διεξάγονται στην Αθήνα στις 9 Μαρτίου.

Η Σαντ Αντρέου ήταν σαφώς η ευνοϊκότερη κλήρωση για τον Ολυμπιακό, που υπερέχει ξεκάθαρα σε ποιότητα και εμπειρία και θα πρέπει να δείξει τάσεις... αυτοχειρίας για να χάσει την πρόκριση.

Η ισπανική ομάδα προκρίθηκε ως δεύτερη από τον Α΄ προκριματικό όμιλο, τον οποίο φιλοξένησε στη Βαρκελόνη (πίσω από την Κίνεφ Κίρισι), νικώντας στο καθοριστικό ματς την ουγγρική Βαζούτας με 8-7. Στο ρόστερ της ξεχωρίζουν οι διεθνείς Μαρία ντελ Πιλάρ Πένια, Άννα Γκουάλ και Πάουλα Κρέσπι, καθώς και η Μπριγκίτε Σλέεκινγκ, πρωταθλήτρια Ευρώπης με την εθνική Ολλανδίας το περασμένο καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά την αντίπαλο της Βουλιαγμένης, τα πολλά σχόλια περιττεύουν. Σχεδόν μόνιμα παρούσα στα final-4 και πρωταθλήτρια Ευρώπης τα δύο τελευταία χρόνια (το 2017 νίκησε στον τελικό τον Ολυμπιακό, τον οποίο πέρυσι απέκλεισε στα προημιτελικά), η Κίρισι αποτελεί τη βάση της εθνικής Ρωσίας, με πολίστριες όπως η Εβγκενία Ιβάνοβα, η Εβγκενία Σομπόλεβα, η Τατιάνα Ζούμπκοβα, η Ντάρια Ρίζκοβα, η Αναστασία Σιμάνοβιτς, η τερματοφύλακας Άννα Καρνάουχ και πρωτίστως η Εκατερίνα Προκοφίεβα, μία από τις κορυφαίες παίκτριες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Η Κίνεφ πέρασε με χαρακτηριστική άνεση από τον Α΄ προκριματικό όμιλο και προβάλλει και φέτος ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, με το έργο του ΝΟΒ να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν σε μία σειρά κρίσιμων αναμετρήσεων, με κορυφαία στιγμή τον τελικό του 2010 στην Κέρκυρα, όταν η Βουλιαγμένη πανηγύρισε το δεύτερο σερί τρόπαιό της. Τις δύο τελευταίες φορές που συναντήθηκαν στα προημιτελικά (του 2015 και του 2016), πάντως, η ρωσική ομάδα πανηγύρισε ισάριθμες προκρίσεις, αλλά ο τελευταίος αποκλεισμός της από το final-4, το 2014, είχε ως... θύτη τη Βουλιαγμένη.

Οι νικήτριες ομάδες των τεσσάρων ζευγαριών προκρίνονται στο final-4 της Euroleague, ενώ οι ηττημένες θα μετάσχουν στο final-4 του LEN Trophy, διεκδικώντας το δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Να σημειωθεί ότι η κληρωτίδα «έβγαλε» ένα σπουδαίο ντέρμπι μεταξύ της Σαμπαντέλ και της Οριζόντε Κατάνια, ενώ η Ουίπεστ έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στην Πάντοβα.

Αναλυτικά τα ζευγάρια:

Κίνεφ Κίρισι (Ρωσία)-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία)-Σαμπαντέλ (Ισπανία)
Ουίπεστ (Ουγγαρία)-Πάντοβα (Ιταλία)
Σαντ Αντρέου (Ισπανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ