Ολυμπιακός: Θέμα η επιστροφή Λόντσαρ στην Κροατία

Χαμόγελα στην Κροατία για τον φουνταριστό του Ολυμπιακού, Λούκα Λόντσαρ και την παρουσία του στη «Χρβάτσκα».

Ολυμπιακός: Θέμα η επιστροφή Λόντσαρ στην Κροατία

Θέμα συζήτησης στην Κροατία είναι η επιστροφή του Λούκα Λόντσαρ στην εθνική ομάδα πόλο της πατρίδας του.

Ο φουνταριστός του Ολυμπιακού ύστερα από 2,5 χρόνια αποφάσισε να γυρίσει στην εθνική Κροατίας ενόψει της απαιτητικής χρονιάς που έρχεται με Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο και Ολυμπιακούς Αγώνες (δεν έχουν περάσει οι Κροάτες ακόμη). Ο Λόντσαρ δεν είναι τυχαίος πολίστας και έχει κατακτήσει στην καριέρα του τα πάντα.

Όπως είναι λογικό η επιστροφή του ακόμη και στα 36 του χρόνια αποτελεί θέμα συζήτησης ενώ είναι έκδηλη η ικανοποίηση. Μάλιστα ο φουνταριστός του Ολυμπιακού, φιλοξενήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομοσπονδίας πόλο της Κροατίας. Εκεί αναφέρθηκε στην απόφασή του να επιστρέψει και να λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κροατίας αλλά και στην επικοινωνία που είχε με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Ίβιτσα Τούτσακ.

«Δεν προσπάθησε αρκετά για να αλλάξω γνώμη. Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάστηκε. Μόλις με πήρε τηλέφωνο, είχα ήδη πάρει την απόφασή μου. Αν χρειαστεί βοήθεια η εθνική, εγώ είμαι εδώ» ήταν το πρώτο σχόλιο του Λόντσαρ, ο οποίος συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να έπαιξα 30 με 40 παιχνίδια λιγότερα τον χρόνο, τα τελευταία δύο έτη. Σίγουρα αυτό με βοήθησε για να κινητοποιήσω τον εαυτό μου και να είμαι έτοιμος ξανά για την εθνική».

Για την απόφασή του να αποσυρθεί από την εθνική Κροατίας μετά το Τόκιο, ο 36χρονος πολίστας ανέφερε: «Εκείνη την περίοδο, μετά το Τόκιο, ήμουν συναισθηματικά και σωματικά άδειος και ήμουν πεπεισμένος ότι δεν μπορούσα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Αυτό θα ήταν απλώς ένα πισωγύρισμα για την εθνική ομάδα και ειλικρινά, δεν ήμουν ούτε ικανοποιημένος με την απόδοσή μου στο Τόκιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με εξάντλησε συναισθηματικά. Γι' αυτό αποφάσισα να δώσω χρόνο και ξεκούραση στον εαυτό μου. Σκέφτηκα να κάνω ένα μικρό διάλειμμα. Δεν έβλεπα πια εκείνη τη στιγμή ότι είχε νόημα να συνεχίσω στην εθνική. Πίστευα μάλιστα ότι δεν θα ξαναπαίξω για την εθνική. Ελπίζω τώρα να επιστρέψω και να παίξω. Το λέω αυτό γιατί είμαι στις πρώτες κλήσεις τώρα και δεν έχει ανακοινωθεί η ομάδα για το Ευρωπαϊκό. Δεν θέλω να προδικάσω τίποτα».

Σε ερώτηση για την κακή πορεία της Κροατίας στο Παγκόσμιο (9η θέση), μετά το χρυσό στο Ευρωπαϊκό, ο Λόντσαρ απάντησε: «Ελπίζω να ήταν ένα μικρό διάλειμμα η πορεία μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να επανορθώσουμε. Αυτό που συνέβη σε εμάς στη Φουκουόκα είναι κάτι που συνέβη σε άλλες ομάδες σε κάθε άθλημα. Αυτό μπορεί να είναι μια προειδοποίηση. Δεν είμαστε οι καλύτεροι, αλλά ούτε και οι χειρότεροι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, όπως λένε, να είμαστε στο 100% για να προκριθούμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα και μετά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Γενικά οι ομάδες είναι κοντά. Εξαρτάται μόνο από τη συγκέντρωση και κάποιες λεπτομέρειες. Ανέβηκαν Ουγγαρία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα λίγο μετά την αλλαγή των κανονισμών. Έκαναν πρόοδο και αυτό είναι σίγουρο. Ωστόσο, νομίζω ότι δεν είμαστε αρκετά πίσω τους. Ήμασταν πρωταθλητές Ευρώπης πέρσι (2022) και ένα μήνα νωρίτερα στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, με νέα ομάδα. Μπορούμε λοιπόν να τους ακολουθήσουμε. Σίγουρα ένα καλό αποτέλεσμα από έναν σύλλογο θα μας βοηθούσε. Η Γιουγκ είναι η ατμομηχανή της υδατοσφαίρισης στη χώρα μας εδώ και χρόνια. Τώρα έχει πέσει λίγο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εμφανίστηκε η Γιαντράν Σπλιτ».

Για το εάν ο ίδιος είναι έτοιμος να επιστρέψει δυναμικά και να προσφέρει σημείωσε: «Μπορώ να βοηθήσω με την εμπειρία μου. Προπονούμαι όλη μου τη ζωή και τα πάω πολύ καλά. Ποτέ δεν έχω χάσει την προπόνηση, τις υποχρεώσεις και νομίζω ότι θα είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσω αυτό το παράδειγμα για να δείξω με κάποιο τρόπο ότι ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είμαι, μπορώ να λειτουργήσω στο υψηλότερο επίπεδο. Είμαι έτοιμος. Άλλωστε για αυτό υπάρχουν οι προετοιμασίας περίπου 20 ημερών με τις εθνικές. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έπαιζα και στο φάιναλ 8 του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου γίνονταν αγώνες μέρα παρά μέρα».

Τέλος, για το γεγονός πως το Ευρωπαϊκό θα διεξαχθεί στην Κροατία (Ζάγκρεμπ, Ντουμπρόβνικ), ο φουνταριστός του Ολυμπιακού δήλωσε ευτυχισμένος γιατί:

«Είμαι βέβαιος ότι οι κερκίδες θα είναι γεμάτες γιατί είμαστε ένα έθνος που αγαπάει και ακολουθεί την υδατοσφαίριση, ζητωκραυγάζει για τους πολίστες και την εθνική ομάδα. Είναι γνωστό τι είναι το Ντουμπρόβνικ στον κόσμο της υδατοσφαίρισης, ενώ το Ζάγκρεμπ είναι το λίκνο της νεολαίας και διαθέτει έναν από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους στον κόσμο (σ. Μλάντοστ). Για εμένα θα είναι θαυμάσιο, αν κερδίσω μια θέση στην ομάδα της Κροατίας και εμφανιστώ και στις δύο πόλεις που είναι εξαιρετικά σημαντικές για μένα. Στη γενέτειρά μου, το Ζάγκρεμπ, στην πισίνα της Μλάντοστ όπου μεγάλωσα παίζοντας πόλο, καθώς και στο Ντουμπρόβνικ, στην πισίνα της Γιουγκ όπου έκανα ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην καριέρα μου και έζησα εκεί για 6 χρόνια».