Μάρο Γιόκοβιτς: Ο «κύριος 45 τρόπαια» στο «ΦΩΣ»

Ο Κροάτης περιφερειακός της Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, Μάρο Γιόκοβιτς, επιστρέφει στο «Πέτρος Καπαγέρωφ» ως αντίπαλος του Ολυμπιακού. «Είναι πάντα δύσκολο να παίζεις στον Πειραιά» υποστήριξε ο αριστερόχειρας άσος.

Μάρο Γιόκοβιτς: Ο «κύριος 45 τρόπαια» στο «ΦΩΣ»

Συνέντευξη στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟ

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ στο πόλο ανδρών έχει ξεκινήσει. Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για την πρώτη «ναυμαχία» της σεζόν με αντίπαλο τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ.

Μπορεί να είμαστε στην αρχή, αλλά ο αγώνας στον Πειραιά είναι κομβικός την Τρίτη (26/9), αφού μιλάμε για έναν όμιλο τεσσάρων ομάδων όπου περνάνε στην επόμενη φάση οι δύο πρώτες.

Είναι βέβαια και ένας αγώνας με πολλές ιδιαιτερότητες καθώς τον Ολυμπιακό κοουτσάρει πλέον ο Χρβόγε Κόλιανιν, ο οποίος ήταν πέρσι στο τεχνικό επιτελείο της Γιουγκ. Ακόμη στον Πειραιά παίζουν και δυο «χρυσά» παιδιά του Ντουμπρόβνικ (Άντρια Μπούσλιε, Μάρκο Μπίγιατς) αλλά και ο επίσης Κροάτης φουνταριστός Λούκα Λόντσαρ, ο οποίος επίσης έχει φορέσει το σκουφάκι της Γιουγκ, από την οποία έχει περάσει με επιτυχία και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

Στη Γιουγκ τώρα παίζουν ο Αμερικανός Χανς Ντάουμπε (αγωνίστηκε έναν χρόνο στον Ολυμπιακό) και φυσικά ο Μάρο Γιόκοβιτς.

Ο 35χρονος Κροάτης περιφερειακός (σε λίγες μέρες θα κλείσει τα 36), ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με την ομάδα του Ντουμπρόβνικ, αλλά έπαιξε και έναν χρόνο στον Ολυμπιακό και αγαπήθηκε από όλους, ενώ και εκείνος μιλάει πάντα όμορφα για τους μήνες που έζησε στο μεγάλο λιμάνι.

Ένα «κόσμημα» της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης που μιλάει στο «ΦΩΣ» για την επιστροφή του στον Πειραιά, το «μυστικό» του Ολυμπιακού, τους συμπατριώτες του που αγωνίζονται στον Θρύλο αλλά και τον προπονητή Χρβόγε Κόλιανιν.

Τι λέει για τα 45 (!) τρόπαια που έχει κατακτήσει σε Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα σε συλλογικό επίπεδο.

Φέτος το καλοκαίρι πανηγύρισε το τρεμπλ (πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ) με τη Σεντ Τζούλιανς. Έχει ακόμη τρία τρόπαια με τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα, τρία με την Προ Ρέκο και ένα με την Μπρέσια στην Ιταλία και 35 (!) με τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (το πρώτο του ήταν με τη Γιουγκ το 2003 όταν πήρε το Κύπελλο Κροατίας σε ηλικία 16 ετών), ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται… Ο σπουδαίος αριστερόχειρας περιφερειακός έχει κατακτήσει και με την Εθνική Κροατίας 20 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 23/9/2023

Θα σε δούμε ξανά στην Ελλάδα ως αντίπαλο του Ολυμπιακού με τη Γιουγκ. Πώς αισθάνεσαι που επιστρέφεις;

Έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που έπαιξα με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά. Κατά την προετοιμασία μας για το παιχνίδι αυτό πάντα συζητάμε με τα παιδιά. Μιλάμε για το πόσο δύσκολο είναι να παίζεις στο Παπαστράτειο. Οπότε και αυτή η φορά δεν θα είναι διαφορετική.

Όταν ήσουν στον Ολυμπιακό, είχατε μια εξαιρετική ομάδα, αλλά λόγω κορονοϊού διακόπηκε η σεζόν στην Ευρώπη. Τι θυμάσαι από εκείνη την περίοδο;

Κάναμε ένα υπέροχο ξεκίνημα στο Τσάμπιονς Λιγκ εκείνη τη χρονιά. Πιστεύω ότι αν δεν μας είχε σταματήσει ο κορονοϊός, θα είχαμε κάνει ένα καλό αποτέλεσμα στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα δύσκολο παιχνίδι ήταν για εμάς στην Ουγγαρία κόντρα στη Ζόλνοκ όπου τη νικήσαμε στην έδρα της. Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από εκείνη τη χρονιά είναι ότι κάναμε εξαιρετική ομαδική δουλειά και η ατμόσφαιρα μεταξύ των παικτών ήταν φανταστική. Ήξερα ότι ήταν έτσι και πριν έρθω στον Ολυμπιακό, ενώ ακόμη και σήμερα, όπως ακούω από άλλους παίκτες, δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό το θέμα.

Προ Ρέκο και Ντιναμό Τιφλίδας είναι φέτος στον ίδιο όμιλο. Δύο ομάδες προκρίνονται στην επόμενη φάση.

Ο πρώτος μας στόχος για φέτος ήταν η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός επιτεύχθηκε. Η Γιουγκ έχει πάντα υψηλές προσδοκίες στην Ευρώπη και έτσι θα προσπαθήσουμε να παρουσιαστούμε και φέτος. Η Προ Ρέκο, η πρωταθλήτρια Ευρώπης, έχει και πάλι την πιο δυνατή ομάδα στη διοργάνωση, οπότε πιστεύω ότι εμείς με τον Ολυμπιακό θα μονομαχήσουμε για τη δεύτερη θέση στον όμιλο. Τα παιχνίδια με την Ντιναμό μπορεί να είναι καθοριστικά, γιατί όποιος στραβοπατήσει δεν θα έχει πολλές πιθανότητες να πάει στην επόμενη φάση. Το καλό είναι ότι η 3η θέση σε οδηγεί στο Γιούρο Καπ και δεν μένεις εκτός.

Στη Μάλτα κέρδισες τρία τρόπαια αυτό το καλοκαίρι και έχεις ήδη 45 τίτλους! Τους μετράς ή αφήνεις τους ρεπόρτερ να το κάνουν για σένα;

Αυτό είναι κάτι που θέλουν πάντα να τονίζουν δυο τοπικοί ρεπόρτερ κάθε φορά που κερδίζω ένα νέο τρόπαιο. Το βλέπω ως ένα στατιστικό στοιχείο και τίποτα άλλο, γιατί στον αθλητισμό δεν σημαίνει κάτι περισσότερο, πέρα από ένα διασκεδαστικό γεγονός.

Πώς τα κατάφερες φέτος; Έπαιζες συνέχεια το καλοκαίρι και γύρισες στη γενέτειρά σου και ουσιαστικά χωρίς διάλειμμα συνεχίζεις στη Γιουγκ.

Η πρώτη μου ιδέα ήταν να παραμείνω ενεργός το καλοκαίρι και η Μάλτα ήταν μια εξαιρετική επιλογή. Μία προπόνηση την ημέρα, σχεδόν 20 επίσημα παιχνίδια... Ό,τι χρειαζόμουν. Πρέπει να πω ότι είναι λίγο κουραστικό να ξεκινάς μια νέα σεζόν χωρίς ανάπαυση, αλλά υπολόγιζα στο ρεπό που θα έχουμε για τις εθνικές διοργανώσεις φέτος τον χειμώνα (σ.σ. εννοεί φυσικά τη διακοπή λόγω Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου). Συνολικά ήταν μια εξαιρετική εμπειρία και στο τέλος βγήκε ως μια κατάσταση win-win και για τις δύο πλευρές.

Σε όποια ομάδα κι αν έχεις παίξει έχεις κατακτήσει πρωτάθλημα. Ακόμη και με την Μπρέσια καταφέρατε να σπάσετε το σερί της Προ Ρέκο στην Ιταλία πριν από δύο χρόνια.

Εκείνη η χρονιά ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και το να νικήσουμε την Προ Ρέκο τρεις φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα λέει αρκετά για τη δύναμη της ομάδας που είχαμε εκείνη τη σεζόν.

Έπαιζες τα τελευταία χρόνια με τους Στέλιο Αργυρόπουλο - Κανακάκη και Κώστα Κάκαρη. Θα ήθελα ένα σχόλιο από εσένα που έχεις μεγάλη εμπειρία.

Έπαιξα μαζί τους έναν χρόνο στον Ολυμπιακό και από τότε και οι δύο εξελίχθηκαν σε παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Έχουν πλέον βασικούς ρόλους σε όποια ομάδα κι αν παίζουν. Όλη η σκληρή δουλειά που έκαναν σε κάθε προπόνηση και η προσήλωσή τους στο παιχνίδι απέδωσε καρπούς και τώρα απολαμβάνουν τους καρπούς αυτούς.

Πώς βλέπεις φέτος τον Ολυμπιακό με όλους τους συμπατριώτες σου; Στην ομάδα ήταν οι Μπούσλιε, Μπίγιατς και φέτος αποκτήθηκε και ο Λόντσαρ.

Όλοι γνωρίζουμε τις δυνατότητές τους και ειδικά με τον Λόντσαρ πλέον ο Ολυμπιακός θα έχει μεγαλύτερο βάθος στην επίθεση. Είναι κάτι που χρειαζόταν σε σχέση με την περασμένη αγωνιστική περίοδο για να κάνει ένα βήμα παραπάνω.

Πέρσι στη Γιουγκ συνεργάστηκες με τον Χρβόγε Κόλιανιν. Ανέλαβε τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι. Άλλος ένας Κροάτης μετά τους Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς, Βέσελιν Τζούχο.

Ο Χρβόγε γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική υδατοσφαίριση και είμαι σίγουρος ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα να ενωθεί με την ομάδα αμέσως. Τους έφερε την ηρεμία που χρειάζονται και με τις γνώσεις του ο Ολυμπιακός θα είναι ένας δύσκολος αντίπαλος για κάθε ομάδα που θα τον αντιμετωπίσει αυτήν τη σεζόν.

Έχεις στο μυαλό σου την αποχώρηση από την ενεργό δράση ή είναι κάτι που δεν το σκέφτεσαι;

Εξακολουθώ να απολαμβάνω να παίζω και ακόμα μαθαίνω νέα πράγματα. Έχω κίνητρο να παίξω όσο το δυνατόν περισσότερο. Το μόνο που ελπίζω είναι να είμαι καλά στην υγεία μου. Τότε θα δω πόσο θα αντέξει το σώμα μου και πόσο θα μπορέσω να συμβαδίσω με τις νεότερες γενιές.