Μάκης Λυκούδης ομοσπονδιακός προπονητής στο «ΦΩΣ»: «Ο γιος μου ο Σπύρος έκλεισε στον Ολυμπιακό»!

Μιλάει στο «ΦΩΣ» ο ομοσπονδιακός προπονητής και πατέρας του πρώτου σκόρερ της Εθνικής Κ17 που πήρε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό. Και είναι ανιψιός του Μάκη Γιατρά!

Μάκης Λυκούδης ομοσπονδιακός προπονητής στο «ΦΩΣ»: «Ο γιος μου ο Σπύρος έκλεισε στον Ολυμπιακό»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Προσέξτε μερικές φορές πώς βγαίνουν τα θέματα ξετυλίγοντας το κουβάρι. Βλέπω ότι η Εθνική Κ17 παίρνει το χρυσό στο πόλο. Ψάχνω να βρω ποιον θα κάνω συνέντευξη. Κοιτάω τους σκόρερ. Βλέπω τον Σπύρο Λυκούδη ως μεγάλο κανόνι, έβαλε 19 γκολ στη διοργάνωση! Μαθαίνω πράγματα γι' αυτόν, πάλι πέρσι στο Παγκόσμιο ήταν πρώτος σκόρερ και πρόπερσι πάλι ήταν πρώτος σκόρερ! Βρίσκω τον πατέρα του, ο οποίος είναι και ομοσπονδιακός προπονητής στο πόλο και προπονητής στη ΝΕΠ (Ναυτική Ένωση Πατρών). Μου λέει τρομερά πράγματα ο Μάκης Λυκούδης, ο γιος του έχει κλείσει στον Ολυμπιακό!

Στο τέλος ζητάω φωτογραφίες του παιδιού και του πατέρα. Μου τις στέλνει στο viber η μητέρα του. Της γράφω «αν θέλετε, στείλτε και μια φωτό δική σας». Μου στέλνει. Της γράφω «τι όνομα να βάλω στη λεζάντα;». Και μου απαντάει «Ειρήνη Γιατρά, είμαι αδελφή του Μάκη Γιατρά, του προπονητή μπάσκετ». Δεν το ήξερα! Και πρώτος σκόρερ της χρυσής Εθνικής και μεταγραφή στον Ολυμπιακό και ανιψιός του Μάκη Γιατρά.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 17/8/2023

Κύριε Λυκούδη, εκτός από πατέρας του πρώτου σκόρερ της Εθνικής, είστε και ομοσπονδιακός προπονητής.

Μέχρι πέρσι ήμουν συνεργάτης του Ηλία Μαχαίρα στην Εθνική νέων ανδρών, φέτος είμαι πρώτος προπονητής στην εθνική ομάδα της Πανεπιστημιάδας.

Ο μικρός από πότε παίζει στην Εθνική Κ17;

Από πέρσι. Είχε να συμβεί πολλά χρόνια ένα παιδί να παίζει σε Εθνική δύο ηλικιακές κατηγορίες πάνω από την ηλικία του! Ενώ είναι γεννημένος το 2006, έπαιζε μαζί με τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2003 όπως ο Γκίλας του Ολυμπιακού.

Μου είπαν ότι δεν ήταν μόνο φέτος πρώτος σκόρερ στο Πανευρωπαϊκό.

Ήταν και πέρσι πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο και πρόπερσι πρώτος σκόρερ στο Πανευρωπαϊκό. Φέτος χρυσό μετάλλιο, πέρσι ασημένιο, πρόπερσι ασημένιο.

Ένα πουλάκι από άλλη ομάδα μού είπε ότι πήγαν να τον πάρουν, αλλά βρήκαν πόρτα. Ότι έχει κλείσει σε μεγάλη ομάδα. Ο Ολυμπιακός είναι;

Ισχύει! Θα συνεχίσει για έναν χρόνο στη ΝΕΠ (Ναυτική Ένωση Πατρών) και μετά θα πάει στον Ολυμπιακό. Να τελειώσει το σχολείο του στην Πάτρα, θα πάει στη Γ' Λυκείου. Μετά θα έρθει στον Πειραιά, στο μεγαλύτερο σχολείο της χώρας στο πόλο που είναι ο Ολυμπιακός. Εκεί όπου υπάρχουν πίεση και απαιτήσεις. Όλοι οι Έλληνες πολίστες θέλουν να παίξουν στον Ολυμπιακό που είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες πόλο στην Ευρώπη.

Τι θέση παίζει;

Πια δεν υπάρχουν θέσεις στο πόλο. Ακόμα και του φουνταριστού τη θέση πρέπει να μπορείς να την παίξεις. Μόνο του τερματοφύλακα υπάρχει θέση ξεχωριστή. Έτσι είναι οι παίκτες της Εθνικής ανδρών στο πόλο, γι' αυτό είναι ομαδάρα. Δείτε τον Παπαναστασίου λόγου χάρη, αλλά και όλα τα παιδιά.

Σε ποιου γνωστού παίκτη μοιάζει το στυλ του γιου σας;

Θα έλεγα στου Ντίνου.

Του Γενηδουνιά;

Ναι.

Τι ύψος έχει;

Κοντά στο 1,90 μ., θα ψηλώσει κι άλλο, δεν έχει κλείσει τα 17. Στο τέλος του Οκτώβρη κλείνει τα 17. Από τον Ολυμπιακό ρώτησαν όλους τους ομοσπονδιακούς προπονητές για να τον πάρουν, ο Ολυμπιακός ψάχνει να κάνει και ανανέωση.

Πόσα κιλά είναι;

Είναι 87 κιλά.

Τι χέρι;

Δεξιόχειρας είναι.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού του;

Η επιμονή του και η υπομονή του. Δουλεύει πολύ σκληρά κάθε μέρα στην προπόνηση, δουλεύει στα… κόκκινα. Δεν θα «κλέψει» ποτέ προπόνηση. Είναι και η νοοτροπία μου αυτή, ότι η δουλειά κερδίζει το ταλέντο.

Μου είπαν ότι ήταν σοβαρά άρρωστος και δεν ήταν σίγουρο ότι θα παίξει στο Ευρωπαϊκό.

Είναι αλήθεια. Περάσαμε μεγάλη λαχτάρα.

Πείτε μου τι έγινε.

Στις 10 Ιουνίου ήταν με τους νέους άνδρες, την πιο μεγάλη Εθνική, στη Ρουμανία, στο Βουκουρέστι, για το Παγκόσμιο. Στο πρώτο ματς με τις ΗΠΑ ανέβασε 40 πυρετό. Δεν έπεφτε τις επόμενες μέρες, πήγαμε και τον πήραμε, μπήκε στο νοσοκομείο δύο εβδομάδες με πυρετό, σε άσχημη κατάσταση.

Πυρετό δύο εβδομάδες;

Έλιωσε. Κανένας δεν περίμενε ότι θα καταφέρει να πάρει μέρος στο Ευρωπαϊκό με τους έφηβους.

Τι είχε;

Λοιμώδη μονοπυρήνωση. Ήμασταν κάθε μέρα σε συνεννόηση με τον γιατρό της Εθνικής, τον κ. Μαρίνο, μετράγαμε τις τιμές του, ώστε να δούμε αν γίνονταν νορμάλ, σιγά σιγά. Ο Σπύρος μπήκε σε προπονήσεις 10 μέρες πριν από το τουρνουά και ξεπέρασε τον εαυτό του! Η προσπάθεια που έκανε είναι συγκινητική. Εγώ του είχα πει να μην πάει. Ούτε ο προπονητής της Εθνικής Κ17, ο Ηλίας Μαχαίρας, περίμενε να παίξει τόσο καλά. Τους Ισπανούς στον ημιτελικό αυτός τους διέλυσε. Έβαλε 5 γκολ. Και το πιο κρίσιμο γκολ μάλιστα, της ισοφάρισης, που με αυτό πήγαμε στα πέναλτι.

Στον τελικό με τους Σέρβους πόσα γκολ έβαλε;

Δύο γκολ. Σύνολο στο τουρνουά έβαλε 19 γκολ.

Πείτε μου κάτι χαρακτηριστικό από τη δουλειά που έχει κάνει.

Πέρασε την καραντίνα όλο τον χειμώνα μέσα στη θάλασσα, όταν όλα ήταν κλειστά. Ακόμα και με βροχή, εγώ ήμουν στην ακτή με ομπρέλα και εκείνος κολυμπούσε. Έχει τρομερή πίστη και επιμονή.

Εσείς τι κάνατε στην ακτή με την ομπρέλα;

Του έδινα κατευθύνσεις και κρατούσα το χρονόμετρο. Είχα οριοθετήσει μια περιοχή μέσα στη θάλασσα με καλάμια, είχαμε φτιάξει κάτι σαν πενηντάρα πισίνα έτσι. Όλη την καραντίνα την έβγαλε μέσα στη θάλασσα.

Σε ποια ηλικία τον βάλατε στο πόλο;

Όταν τελείωσε το Δημοτικό.

Όχι μικρό δηλαδή. Γιατί;

Ως προπονητής έχω τη φιλοσοφία ότι ένας παίκτης πόλο πρέπει πρώτα να είναι πολύ καλός κολυμβητής. Το πόλο μαθαίνεται και πιο μετά. Η κολύμβηση όχι. Πρέπει να γίνει δυνατός κολυμβητής πρώτα ένα παιδί. Όταν ο Σπύρος έφτασε τους χρόνους που ήθελα, του έδωσα την μπάλα.

Τι χρόνους έκανε;

Στις μικρές ηλικίες ήταν στους πανελλήνιους αγώνες μέσα στα μετάλλια. Αυτό που σας λέω για την κολύμβηση είναι κάτι που το λέει και ο Θόδωρος Βλάχος. Το άθλημα έχει γίνει πάρα πολύ γρήγορο, ταχυδυναμικό. Όπως το μπάσκετ που μειώθηκαν πολύ οι χρόνοι των επιθέσεων. Επίσης, πέρασε και από το μπάσκετ το παιδί γιατί έχει πολλά κοινά με το πόλο.

Πείτε μου και για τον τερματοφύλακα της Εθνικής, τον Κρατημένο. Βγήκε MVP.

O τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού είναι εξαιρετικός αθλητής, βγαίνει τρία σερί χρόνια καλύτερος τερματοφύλακας των διεθνών τουρνουά. Μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό. Δίνει μεγάλη ώθηση σε αυτήν την ομάδα. Όλα αυτά τα παιδιά πρέπει να πάρουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους, να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Θεωρώ ότι πολλά από αυτά τα παιδιά θα παίξουν στο μέλλον στην Εθνική ανδρών. Είναι σπουδαία φουρνιά που θα έχει συνέχεια, είναι η χαρά των προπονητών.

Πώς εξηγείται που βγάζει συνεχώς παίκτες το πόλο και φέρνουν μετάλλια σε όλες τις ηλικίες;

Έχουμε εξαιρετικούς προπονητές που δουλεύουν στα σωματεία. Αγκαλιάζουν το άθλημα στην Ομοσπονδία, γίνεται δουλειά σε βάθος. Ο Θοδωρής Βλάχος αυτήν τη στιγμή θεωρείται μέσα στα τρία μεγαλύτερα παγκόσμια ονόματα προπονητών. Σας πληροφορώ ότι έκανε τρομερή δουλειά όλη τη χρονιά, όργωσε όλη την Ελλάδα, μίλησε με τους προπονητές των σωματείων, έδειξε τον δρόμο. Και ο Ηλίας Μαχαίρας.