Μάλτα: Το πρωτάθλημα των αστέρων

Το «ΦΩΣ» σάς παρουσιάζει τα μεγάλα αστέρια της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης που κοσμούν το πρωτάθλημα στη Μάλτα. Μεταξύ αυτών και δύο παίκτες που ήδη έχουν υπογράψει σε ελληνικές ομάδες και τη νέα σεζόν θα τους βλέπουμε στην Α1 πόλο ανδρών.

Μάλτα: Το πρωτάθλημα των αστέρων

Η Μάλτα αποτελεί για αρκετούς παίκτες του πόλο εδώ και χρόνια μια ιδανική επιλογή το καλοκαίρι προκειμένου να παίξουν στο πρωτάθλημα (διαρκεί περίπου τρεις μήνες) της νησιωτικής χώρας. Κορυφαίο παράδειγμα ο Πάουλο Ομπράνοβιτς του Ολυμπιακού, ο οποίος τον Ιούνιο του 2018 κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ στη Γένοβα με τους «ερυθρόλευκους» κόντρα στην Προ Ρέκο και την επόμενη μέρα μπήκε στο αεροπλάνο, ταξίδεψε στη Μάλτα και έπαιξε αμέσως στο καλοκαιρινό πρωτάθλημα της χώρας!

Φέτος η κατάσταση έχει… ξεφύγει, αφού μιλάμε για παρουσία στο πρωτάθλημα τεράστιων παικτών που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του. Το «ΦΩΣ» σάς παρουσιάζει τα μεγάλα αστέρια της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης που κοσμούν το πρωτάθλημα στη Μάλτα. Μεταξύ αυτών και δύο παίκτες που ήδη έχουν υπογράψει σε ελληνικές ομάδες και τη νέα σεζόν θα τους βλέπουμε στην Α1 πόλο ανδρών.

«Ποσειδώνες» Φιλίποβιτς και Ίβοβιτς

Ξεκίνημα φυσικά με τον Φίλιπ Φιλίποβιτς, ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια ήταν στον Ολυμπιακό. Ο Σέρβος σούπερ σταρ, ο οποίος δεν θα σταματήσει τελικά το πόλο, αλλά θα συνεχίσει στη Νόβι Μπέογκραντ την επόμενη σεζόν, έχει κάνει συμφωνία με την ομάδα Νέπτουνς στη Μάλτα. Μιλάμε φυσικά για έναν παίκτη που έχει κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο και πέρσι ψηφίστηκε ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών. «Neptunes» στα μαλτέζικα σημαίνει «Ποσειδώνες» και μαζί με τον 36χρονο Φιλίποβιτς στην ίδια ομάδα βρίσκουμε και τον Μαυροβούνιο άσο της Προ Ρέκο, Αλεξάνταρ Ίβοβιτς (37 ετών), ο οποίος με τους Ιταλούς έχει σαρώσει τα πάντα εδώ και χρόνια (10 νταμπλ, 5 Τσάμπιονς Λιγκ), ενώ και με το Μαυροβούνιο έχει μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις. Ο Αλεξάνταρ Ίβοβιτς ήταν στη Σεντ Τζούλιανς το 2017 και έχει μια εικόνα από το πρωτάθλημα στη Μάλτα.

Το «κομπιούτερ» και ο συλλέκτης τίτλων

Στη Μάλτα για το καλοκαίρι και το «κομπιούτερ» της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης. Ο Σέρβος Άντρια Πρλαΐνοβιτς, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παίζει στη Μαρσέιγ και για πολλά χρόνια ήταν μαζί με τον Φιλίποβιτς στην Εθνική Σερβίας όπου και κατέκτησαν ό,τι υπήρχε. Ο Πρλαΐνοβιτς, ο μοναδικός που έχει κατακτήσει Τσάμπιονς Λιγκ με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Παρτιζάν, Ερυθρός Αστέρας, Ζόλνοκ, Προ Ρέκο), παίζει με το σκουφάκι της Σλιέμα, μαζί με τον διεθνή Ρώσο της Σπαντάου, Ντιμίτρι Κολόντ, ο οποίος είχε περάσει από τη Μάλτα το 2016 και το 2019 παίζοντας στη Βαλέτα. Στην ομάδα Σεντ Τζούλιανς παίζουν φέτος οι Μάρο Γιόκοβιτς και Άαρον Γιούνγκερ, δύο ακόμη παίκτες που δεν χρειάζονται συστάσεις. Ο Κροάτης, ένα «διαμάντι» του αθλήματος, πέρασε από τον Ολυμπιακό και δυστυχώς λόγω του κορονοϊού τον θαυμάσαμε για λίγους μήνες. Αριστερόχειρας περιφερειακός, ο οποίος είναι συλλέκτης τίτλων. Δεν υπάρχει περίπτωση στην ομάδα που παίζει να μην κατακτήσει τρόπαιο. Με την Εθνική Κροατίας φυσικά έχει χρυσά σε Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά αλλά και Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 στο Λονδίνο. Με τον Ολυμπιακό έκανε νταμπλ, με τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ έχει αμέτρητα τρόπαια, ενώ έχει παίξει και σε Προ Ρέκο, Μπρέσια στην Ιταλία. Μάλιστα, τη χρονιά που έπαιξε στην Μπρέσια (πριν από δύο χρόνια), μαζί με τον Δημήτρη Νικολαΐδη (μεταγραφή στον Ολυμπιακό) αλλά και τον Άγγελο Βλαχόπουλο, πανηγύρισαν το πρωτάθλημα στην Ιταλία, σπάζοντας την κυριαρχία της Προ Ρέκο. Μαζί του στη Μάλτα ο 31χρονος Αυστραλός Άαρον Γιούνγκερ, ο οποίος έχει πάρει Τσάμπιονς Λιγκ, Σούπερ Καπ και πρωταθλήματα, Κύπελλα με Ζόλνοκ, Φερεντσβάρος και Προ Ρέκο.

Παίκτες από όλη την Ευρώπη!

Ο 39χρονος Πιέτρο Φιλιόλι των 7 Τσάμπιονς Λιγκ, 4 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 11 πρωταθλημάτων και 10 Κυπέλλων Ιταλίας, 1 Αδριατικής Λίγκας (όλα με την Προ Ρέκο), 1 πρωταθλήματος Ισπανίας και 1 Κυπελλούχων Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα βρίσκεται στη Μάλτα. Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής με την Ιταλία παίζει στην ομάδα «Exiles», μαζί με τον 28χρονο συμπατριώτη του, Αλεσάντρο Βελότο, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από την Προ Ρέκο έχοντας κατακτήσει κι αυτός με τη σειρά του τα πάντα. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον Γκιγέρμο Μολίνα (μέλος της Ισπανίας που κατέκτησε το χρυσό στη Φουκουόκα το 2001). Στα 39 του χρόνια μετέχει στο καλοκαιρινό πρωτάθλημα στη Μάλτα για τέταρτη φορά. Παίζει με το σκουφάκι της Σάιρενς, μαζί με τον Ούγγρο Ματίας Παστόρ, ο οποίος ήταν τρίτος με την Εθνική Ουγγαρίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Η Βαλέτα επέλεξε για να καλύψει τις δύο θέσεις των ξένων τον διεθνή Ρώσο Ιβάν Ναγκάεφ (το 2019 πήρε το πρωτάθλημα στη Μάλτα με το σκουφάκι της «Marsaxlokk») και τον Κροάτη Άντριγια Βλάχοβιτς, ο οποίος έχει αγωνιστεί ξανά στο πρωτάθλημα της χώρας και έχει κατακτήσει και έναν τίτλο το 2019 μαζί με τον Ναγκάεφ (ήταν στην ίδια ομάδα). Η «Marsaskala» επέλεξε δύο σπουδαίους Ούγγρους παίκτες για να δώσουν το κάτι παραπάνω στο πρωτάθλημα. Ο λόγος για τους Μπέντσε Μπάτορι και Φέρεντς Σάλαμον, με τον πρώτο να κάνει την παρθενική του συμμετοχή στο πρωτάθλημα, ενώ ο δεύτερος ήταν στη Μάλτα και το 2012 με τη Σλιέμα αλλά και το 2019 με τους Ότερς, που φέτος πήγαν σε δύο παίκτες από τη Γεωργία. Για την ακρίβεια δύο πολίστες, οι οποίοι έχουν πάρει τη γεωργιανή υπηκοότητα. Ο λόγος για τον Κροάτη Μάρκο Γέλατσα (στο παρελθόν έχει παίξει τέσσερις φορές στο καλοκαιρινό πρωτάθλημα της Μάλτας) και τον Μαυροβούνιο Γιόβαν Σάριτς. Στο νησί της κεντρικής Μεσογείου συνεχίζει να δίνει αγώνες και ο ασταμάτητος Ούγγρος Μπάλαζ Έρντελι. Ο 33χρονος διεθνής Ούγγρος περιφερειακός ήταν και στο Τόκιο με τους Μαγυάρους, τον τελευταίο χρόνο είναι εκτός Εθνικής, αλλά αυτό δεν τον πτοεί. Μαζί του στην ομάδα «Birzebbuga» και ο Μαυροβούνιος Ντάρκο Μπργκούλιαν με θητεία σε σπουδαία ευρωπαϊκά κλαμπ.

Οι «δικοί μας» Μοσκόφ και Γκουσάροφ

Δύο παίκτες που έχουν ανακοινωθεί από ελληνικούς συλλόγους θα ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στη Μάλτα και εν συνεχεία θα έρθουν στην Ελλάδα για να παίξουν στην Α1 πόλο ανδρών. Ο λόγος για τον Μαυροβούνιο περιφερειακό Νίκολα Μοσκόφ (παίζει στη Μάλτα με τη «Marsaxlokk» μαζί με τον 36χρονο Σάσα Μίτσιτς), ο οποίος επέστρεψε στον Πανιώνιο, ενώ έχει αγωνιστεί και στον Απόλλωνα Σμύρνης. Ο Μοσκόφ έχει ανακοινωθεί εδώ και λίγο καιρό από τον Πανιώνιο, ενώ προχθές έγινε γνωστή και η μετακίνηση του Ρώσου Ιβάν Γκουσάροφ στα Χανιά. Ο έμπειρος άσος, με θητεία και στον Απόλλωνα Σμύρνης, αγωνίζεται στη Μάλτα με το σκουφάκι της ομάδας «Barracuda», μαζί με τον Μαυροβούνιο Ράντοβαν Λατίνοβιτς, ο οποίος καλύπτει τη θέση του δεύτερου ξένου. Τέλος, στην «Ta' Xbiex» παίζουν ως ξένοι στο πρωτάθλημα της Μάλτας ο Κροάτης Κρίστιαν Μιλάκοβιτς (με θητεία σε Μλάντοστ, Κόμο, Σαβόνα, Τριέστε και Ζόλνοκ) και ο Σέρβος Ούρος Βάσιτς, ο οποίος έχει περάσει από Ραντνίτσκι και Βοϊβοντίνα.

Στόχος φυσικά όλων στη Μάλτα είναι μέσα από αυτά τα σπουδαία ονόματα που κάθε καλοκαίρι παίζουν στην πατρίδα τους πόλο για μικρό χρονικό διάστημα να γίνει γνωστό το άθλημα και ο κόσμος να το αγκαλιάσει. Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει βήματα προόδου, ωστόσο μόνο τα λεφτά και οι μεταγραφές για δυο τρεις μήνες δεν είναι αρκετά, έτσι ώστε η Μάλτα από τη μία μέρα στην άλλη να ανέβει επίπεδο στην υδατοσφαίριση. Το σίγουρο είναι πως δεν το βάζουν κάτω και έχουν κερδίσει τον κόσμο που γεμίζει τα κολυμβητήρια για να δει από κοντά αστέρια όπως ο Φίλιπ Φιλίποβιτς. Έναν παίκτη που είχαμε δύο χρόνια στην Ελλάδα και είναι ζήτημα εάν έπαιξε δυο τρεις φορές σε κολυμβητήρια γεμάτα…