Final 8 Champions League: Ο Θρύλος στις προηγούμενες τελικές φάσεις

Η Βουλιαγμένη είναι πρωτάρα σε τελικές φάσεις Τσάμπιονς Λιγκ, όχι όμως και ο Ολυμπιακός που έχει κατακτήσει δυο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Final 8 Champions League: Ο Θρύλος στις προηγούμενες τελικές φάσεις

Οι «ερυθρόλευκοι» πρόλαβαν φάιναλ φορ, φάιναλ 6 και πλέον φάιναλ 8. Έχουν δύο Ευρωπαϊκά και τρεις χαμένους τελικούς. Πάμε να δούμε τι έχουν κάνει οι Πειραιώτες στις προηγούμενες τελικές φάσεις της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η κλοπή στο Ντουμπρόβνικ

Παρθενική συμμετοχή του Ολυμπιακού σε φάιναλ φορΤσάμπιονς Λιγκ το 2001. Οι «ερυθρόλευκοι» με τον Κροάτη Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς (ο Θοδωρής Βλάχος άμεσος συνεργάτης) στον πάγκο κερδίζουν την Ποζίλιπο με 7-6 και στις 19 Μαΐου, μπροστά σε 6.000 Κροάτες, κόντρα στη Γιουγκ που είχε τότε προπονητή τον Βέσελιν Τζούχο (δυο χρόνια μετά ανέλαβε τον Ολυμπιακό) αγγίζουν το τρόπαιο με τον Χατζηθεοδώρου να σημειώνει ένα απίθανο τέρμα (6-5). Ο Σλοβένος διαιτητής Μπόρις Μαργκέτα το ακυρώνει χωρίς λόγο και στέλνει το ματς στην παράταση, με το έτσι θέλω.Οι «ερυθρόλευκοι» χωρίς τους Ψύχο, Χατζή (από τρεις ποινές και εκτός αγώνα οι δυο άσοι) είναι μέσα στο ματς (6-6, 7-7), αλλά ο Σμόντλακα λίγο πριν από το τέλος διαμορφώνει το τελικό 8-7.
Η ΟΜΑΔΑ: Μάκης Βολτυράκης, Σάκης Πλατανίτης, Αντώνης Βλοντάκης, Παναγιώτης Γιάγκος, Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, Τεό Ντόγκας, Νίκος Σιμάκος, Γιώργος Ψύχος, Δημήτρης Λαγωνικάκης, Δημήτρης Κραβαρίτης, Θέμης Χατζής, Αρσένης Μαρούλης, Γιάννης Θωμάκος.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς.

Κούπα στη Μέκκα της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης

Την επόμενη σεζόν (2001-02) ο Ολυμπιακός με τον Ζόλταν Κάσαςστον πάγκο (ο Βλάχος ο άμεσος συνεργάτης παραμένει), στο νησί της Μαργαρίτας, στη Μέκκα της Παγκόσμιας Υδατοσφαίρισης στο κολυμβητήριο «Άλφρεντ Χάγιος», έμελλε να γράψει ιστορία. Στον ημιτελικό παίρνει εκδίκηση από τη Γιουγκ (8-5) και στις 25 Μαΐου στον τελικό περιμένει η «οικοδέσποινα» Χόνβεντ που ήταν και το φαβορί (είχε επικράτησε 9-8 της Ποζίλιπο στον ημιτελικό). Τελικό σκορ 9-7 για τον Θρύλο και υπόκλιση από τους Ούγγρους φιλάθλους με τον Ολυμπιακό να κάνει το τρεμπλ.
Η ΟΜΑΔΑ: Θέμης Χατζής, Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, Νίκος Δεληγιάννης, Αλέξανδρος Γιαννιώτης, Θοδωρής Καλακώνας, Δημήτρης Κραβαρίτης, Αρσένης Μαρούλης, Σάκης Πλατανίτης, Γιάννης Θωμάκος, Γιώργος Ψύχος, Αντώνης Βλοντάκης, Μάκης Βολτυράκης, Πέταρ Τρμπόγεβιτς.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ζόλταν Κάσας.

Αυτό το σουτ του Φελούγκο

Το 2007 στο Μιλάνο ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Πάτερου παίζει ξανά απέναντι στους οικοδεσπότες. Η Ιταλική Προ Ρέκο, αυτή τη φορά στον ημιτελικό στο Μιλάνο, με ένα γκολ του Φελούγκο (πρόεδρος εδώ και λίγα χρόνια στην ιταλική ομάδα) με σουτ από την περιφέρεια «σκότωσε» τον Ολυμπιακό (10-9). Στον μικρό τελικό με την Παρτιζάν Βελιγραδίου (ήττα με 15-13 στην παράταση) την παράσταση έκλεψαν οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί.
H ΟΜΑΔΑ: Νίκος Δεληγιάννης, Νικήτας Κόχειλας, Βαγγέλης Δελακάς, Πέτρε Σάντα, Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, Αργύρης Θεοδωρόπουλος, Τίχομιλ Βράνιες, Γιώργος Ντόσκας, Γιώργος Αφρουδάκης, Σλόμπονταν Νίκιτς, Άντρια Κομάντινα, Τάσος Σχίζας, Διονύσης Σταθόπουλος.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Βαγγέλης Πάτερος.

Μία ήττα κι αυτή στον τελικό

Τη σεζόν 2015-16, ο Ολυμπιακός του Θοδωρή Βλάχου κυνηγάει το τρεμπλ στο ίδιο κολυμβητήριο που το 2002 είχε σηκώσει την κούπα. Κοινός παρανομαστής ο Βολιώτης τεχνικός. Ο Ολυμπιακός θααντιμετωπίσει την Ουγγρική Ζόλνοκ και θα πάρει την πρόκριση (8-7) σε αγώνα θρίλερ με το άγγιγμα του Άγγελου Βλαχόπουλου, μετά την ασίστ του Γιώργου Ντόσκα, σε νεκρό χρόνο. Στις 4 Ιουνίου 2016, η Γιουγκ βάζει δύσκολα στον Ολυμπιακό που είχε 2/10 στον παίκτη παραπάνω και χάνει 6-4. Είναι η μοναδική ήττα σε όλη τη σεζόν, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ!
Η ΟΜΑΔΑ: Γιόζιπ Πάβιτς, Μανώλης Μυλωνάκης, Βαγγέλης Δελακάς, Αλέξανδρος Γούνας, Γιάννης Φουντούλης, Τζέσε Σμιθ, Κυριάκος Ποντικέας, Γιώργος Ντόσκας, Κώστας Μουρίκης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Μπλάι Μάγιαρακ, Άγγελος Βλαχόπουλος, Στέφανος Γαλανόπουλος, Ντίνος Γενηδουνιάς, Γιώργος Δερβίσης.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Θοδωρής Βλάχος.

«Λαβωμένος» στη Βουδαπέστη

Έναν χρόνο μετά (2016-17), ο Ολυμπιακός επιστρέφει στη Βουδαπέστη αλλά είναι… λαβωμένος. Πριν από το φάιναλ 6 χάνειτο Κύπελλο Ελλάδας στο φάιναλ φορστο Καρπενήσι από τη Βουλιαγμένη ενώ τραυματίζεται και ο Γιάννης Φουντούλης, ο οποίος στη Βουδαπέστη δεν ήταν έτοιμος 100%. Στον προημιτελικό με τη Γιουγκ, ο Ολυμπιακός ηττάται 11-8 και την επόμενη ημέρα για τις θέσεις 5-6, έχασε από την Μπρέσια με 8-5.
Η ΟΜΑΔΑ: Γιόζιπ Πάβιτς, Μανώλης Μυλωνάκης, Βαγγέλης Δελακάς, Αλέξανδρος Γούνας, Γιάννης Φουντούλης, Άντρο Μπούσλιε, Κυριάκος Ποντικέας, Γιώργος Ντόσκας, Κώστας Μουρίκης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Μλάντεν Γιάνοβιτς, Άλμπερτ Εσπανιόλ, Στέφανος Γαλανόπουλος.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Θοδωρής Βλάχος.

Φανταστικό πόλο και τρεμπλ

Τη σεζόν 2017-18 ο Θοδωρής Βλάχος παρουσιάζει μια ομάδα όνειρο που φτάνει στο φάιναλ 8. Στον προημιτελικό απέκλεισε τη Σπαντάου (6-5), υπέταξε στον ημιτελικό την Μπαρτσελονέτα (6-4) και στον τελικό στις 9 Ιουνίου απέναντι στην Προ Ρέκο που είχε τότε προπονητή τον Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς και στο ρόστερ της τον Φίλιπ Φιλίποβιτς κάνει ένα ακόμη μεγάλο ματς. Οι «ερυθρόλευκοι» κερδίζουν 9-7 (ίδιο σκορ με τον τελικό του 2002) και σηκώνουν το Ευρωπαϊκό ξανά κόντρα στους γηπεδούχους, πανηγυρίζοντας το τρεμπλ.
Η ΟΜΑΔΑ: Γιόζιπ Πάβιτς, Στέφανος Γαλανόπουλος, Μανώλης Μυλωνάκης, Βαγγέλης Δελακάς, Ντίνος Γενηδουνιάς, Γιάννης Φουντούλης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Γιώργος Δερβίσης, Άντρο Μπούσλιε, Κώστας Μουρίκης, Αλέξανδρος Γούνας, Στέλιος Αργυρόπουλος – Κανακάκης, Πάουλο Ομπράντοβιτς. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Θοδωρής Βλάχος.

Στα πέναλτι ξανά

Το 2019 ο Ολυμπιακός πριν πάει στο φάιναλ 8 στο Αννόβερο, έχει χάσει έναν τελικό Σούπερ Καπ Ευρώπης στη Βουδαπέστη από τη Φερεντσβάρος στα πέναλτι με 4-2 (κανονική διάρκεια 7-7). Η ιστορία δυστυχώς επαναλήφθηκε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ λίγους μήνες μετά. Ο Ολυμπιακός πετάει εκτός την Μπρέσια (8-7 στον προημιτελικό) και μια ημέρα μετά κερδίζει ξανά την Προ Ρέκο (12-11) που είχε δώσει περισσότερα χρήματα το καλοκαίρι και είχε στον πάγκο της τον «μύθο» Ράτκο Ρούντιτς αλλά χάνει εκ νέου από τον Θρύλο. Στον τελικό, σπάνε καρδιές και η Φερεντσβάρος πιο εύστοχη και τυχερή με 4-3 στα πέναλτι παίρνει το Ευρωπαϊκό (10-10 κανονική διάρκεια).
Η ΟΜΑΔΑ: Γιόζιπ Πάβιτς, Μανώλης Ζερδεβάς, Μανώλης Μυλωνάκης, Δημήτρης Σκουμπάκης, Ντίνος Γενηδουνιάς, Γιάννης Φουντούλης, Κώστας Κάκαρης, Γιώργος Δερβίσης, Άντρο Μπούσλιε, Κώστας Μουρίκης, Αλέξανδρος Γούνας, Στέλιος Αργυρόπουλος – Κανακάκης, Πάουλο Ομπράντοβιτς. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Θοδωρής Βλάχος.

Επιτυχία η πρόκριση

Λόγω κορονοϊού τη σεζόν 2019-20 δεν γίνεται το φάιναλ 8 (ο Ολυμπιακός θα ήταν σίγουρα εκεί) και έναν χρόνο μετά (2020-21) παρά τα πολλά προβλήματα λόγω της πανδημίας, η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου περνά στην τελική φάση στο Βελιγράδι όπου χάνει από Μπαρτσελονέτα (22-9) και Αννόβερο (10-8) και ολοκληρώνει με νίκη επί της Μαρσέιγ (13-12), παίρνοντας την 7η θέση.
Η ΟΜΑΔΑ: Μανώλης Ζερδεβάς, Στέφανος Γαλανόπουλος, Χανς Ντάουμπε, Δημήτρης Σκουμπάκης, Ντίνος Γεννηδουνιάς, Στέλιος Αργυρόπουλος - Κανακάκης, Μανώλης Πρέκας, Γιώργος Δερβίσης, Κώστας Κάκαρης, Κώστας Μουρίκης, Μάριος Καπότσης, Θανάσης Χρυσοσπάθης, Μαξ Ίρβινγκ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Θοδωρής Βλάχος.