Κεχαγιάς: «Δεν μπορείς να κάνεις προγνωστικά στο φάιναλ 8»

Ο προπονητής της Σπαντάου, Σάκης Κεχαγιάς μίλησε στο «ΦΩΣ» για τις αντιπάλους των Ολυμπιακού, Βουλιαγμένης στα προημιτελικά του Βελιγραδίου.

Κεχαγιάς: «Δεν μπορείς να κάνεις προγνωστικά στο φάιναλ 8»

Εβδομάδα φάιναλ 8 για το Τσάμπιονς Λιγκ στο πόλο ανδρών και το ελληνικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο φυσικά στους προημιτελικούς της Τετάρτης. Για πρώτη φορά στην τελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δεν θα έχουμε μόνο τον Ολυμπιακό αλλά μαζί του στο Βελιγράδι θα βρίσκεται και η Βουλιαγμένη.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν με τη γηπεδούχο Νόβι Μπέογκραντ των Άγγελου Βλαχόπουλου, Δημήτρη Σκουμπάκη, ενώ οι «μπέμπηδες» του Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς θα αναμετρηθούν με την Μπρέσια του Αλεσάντρο Μπόβο. Δυο ομάδες που ήταν στον Β’ όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και αντιμετώπισαν τη Σπαντάου του Σάκη Κεχαγιά.
Ζητήσαμε από τον προπονητή της πρωταθλήτριας Γερμανίας να μας μιλήσει για τους Σέρβους και τους Ιταλούς, ενώ έκανε ένα σχόλιο και για τους άλλους δύο προημιτελικούς της Τετάρτης στο Βελιγράδι.

Ο Σάκης Κεχαγιάς που οδήγησε τη Σπαντάου για πρώτη φορά ύστερα από 4 χρόνια στην κορυφή της Γερμανίας δεν θέλησε να κάνει προγνωστικά. Στάθηκε στην ποιότητα, το ταλέντο και την εμπειρία της Νόβι Μπέογκραντ που θα παίζει και στο δικό της κολυμβητήριο, ενώ για την Μπρέσια έκανε ιδιαίτερο λόγο στον τρόπο που αμύνεται, πιέζει και καταφέρνει να βγάλει κόντρα επιθέσεις. Ο Κεχαγιάς στην πρώτη του χρονιά στη Γερμανία πανηγύρισε τίτλο και… έσπασε την κυριαρχία του Αννόβερου, ενώ η ομάδα του Βερολίνου σε έναν εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό όμιλο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης λίγες αγωνιστικές πριν από το τέλος της φάσης των ομίλων.

Επέστρεψε αυτές τις μέρες στη χώρα μας, αφού την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις του με τη Σπαντάου. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Δραπετσώνα. Είναι παντρεμένος με την Τατιάνα Πατσακιού, που κολυμπούσε στον Ολυμπιακό και έχει πανηγυρίσει τίτλους με το ερυθρόλευκο σκουφάκι. Μαζί ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στη Γυμναστική Ακαδημία με τον κόουτς να παίρνει ειδικότητα στο πόλο και τη σύζυγό του στην κολύμβηση. Η 16χρονη κόρη τους, Ευθυμία, ακολουθεί τις… χεριές της μητέρας της αλλά φορώντας το σκουφάκι του Εθνικού. Ο Σάκης Κεχαγιάς με θητεία στους πάγκους των εθνικών μας ομάδων (άνδρες, γυναίκες) έχει εργαστεί και στις Εθνικές της Αυστραλίας (γυναίκες) και της Ρουμανίας (άνδρες), ενώ στο ξεκίνημα της καριέρας του είχε βρεθεί στην Αίγυπτο. Ήταν για χρόνια στην Κολυμβητική Ομοσπονδία της Ελλάδας και ως τεχνικός διευθυντής αλλά και ως ασίσταντ κόουτς, ενώ από τη στιγμή που ανέλαβε πέρσι τη Σπαντάου υποχρεωτικά άφησε τον πάγκο της Εθνικής Ρουμανίας.

Σάκης Κεχαγιάς λοιπόν στο «ΦΩΣ» για Νόβι Μπέογκραντ, Μπρέσια, φάιναλ 8 και φυσικά τη Σπαντάου. Μια ομάδα με φοβερή παράδοση στο άθλημα. Έναν σύλλογο που τη δεκαετία του ‘80 έφτασε σε οκτώ τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ και κατέκτησε 4 τρόπαια, ενώ πανηγύρισε και 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Συγχαρητήρια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Γερμανίας. Η ομάδα μπορεί να έχασε το Κύπελλο, αλλά απέναντι στο Αννόβερο πήρε τον τίτλο, για πρώτη φορά ύστερα από 4 χρόνια.

Σε ευχαριστώ πολύ. Η ομάδα έπαιξε φέτος επτά αγώνες με το Αννόβερο κερδίζοντας τα έξι παιχνίδια. Κερδίσαμε το πρωτάθλημα μετά από τέσσερα χρόνια και το Σούπερ Καπ στη Γερμανία. Εκτός από μια επιτυχημένη χρονιά βάσει αποτελεσμάτων, πιστεύω ότι ήταν και μια χρονιά γεμάτη από εμπειρίες, συναισθήματα, μια χρονιά που είχε καθημερινό στόχο τη συνεχή βελτίωση της ομάδας σε κάθε προπόνηση.

Πώς ήταν η εμπειρία σας στη Γερμανία;

H Γερμανία είναι η τέταρτη χώρα που δουλεύω στο εξωτερικό, οπότε ήταν σχετικά εύκολη η προσαρμογή μου.

Η ζωή στη χώρα εκεί;

Η δουλεία του προπονητή δεν έχει ωράριο. Η ζωή ενός προπονητή περιλαμβάνει προπονήσεις, γυμναστήριο, βίντεο, συζητήσεις με την ομάδα, ατομικές συζητήσεις με τους παίκτες, ταξίδια, οπότε η ζωή μου στη Γερμανία έχει να κάνει με πράγματα γύρω από την ομάδα παρά οτιδήποτε άλλο.

Η Σπαντάου είναι μια ομάδα με τεράστια παράδοση στον χώρο. Μπορούμε να πούμε πως είναι στον δρόμο της επιστροφής;

Πιστεύω ότι έγινε ένα πρώτο βήμα, αλλά χρειάζονται ακόμη αρκετά να γίνουν.

Θα παραμείνετε στην ομάδα; Έχετε συμβόλαιο και για την επόμενη χρονιά;

Έχω άλλον έναν χρόνο συμβόλαιο, αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ η Σπαντάου 2-3 αγωνιστικές πριν από το τέλος της φάσης των ομίλων ήταν μέσα στο κόλπο της πρόκρισης σε έναν εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό όμιλο.

Η αλήθεια είναι ότι εάν έβλεπες τον όμιλο πριν ξεκινήσουν οι αγώνες, θα έλεγες ότι είναι πολύ δύσκολο η ομάδα να μπορέσει να πάρει κάποιους πόντους, αλλά στον αθλητισμό ποτέ δεν ξέρεις. Εμείς προσεγγίζαμε κάθε παιχνίδι σαν μοναδικό, παίζοντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ανεξαρτήτως αντιπάλου. Tα καλά αποτελέσματα μάς έδιναν αυτοπεποίθηση, πίστη και διάθεση για την επόμενη προπόνηση και τα δύσκολα τα χρησιμοποιήσαμε ως μια διαδικασία που πρέπει να περάσουμε για να γίνουμε καλύτεροι.

Κάνατε κάποιες μεγάλες νίκες, όπως αυτές απέναντι στη Φερεντσβάρος και στη Γιουγκ.

Στις ομάδες είναι σημαντικό οι μεγάλες νίκες, αλλά για μένα το σημαντικότερο είναι η αντίδραση μετά από μεγάλες νίκες αλλά και μετά από ήττες. Νομίζω ήμασταν αρκετά καλοί σε αυτές τις αντιδράσεις.

Ήσασταν στον ίδιο όμιλο με Νόβι, Μπρέσια. Είστε ο πλέον κατάλληλος να μας αναλύσετε τους αντιπάλους των ελληνικών ομάδων.

Η Μπρέσια είναι μια ομάδα που ξέρει να χρησιμοποιεί πολύ καλά το μομέντουμ του παιχνιδιού προς όφελός της. Στην επίθεση έχει αρκετούς παίκτες που μπορούν να παίξουν ως φουνταριστοί διαβάζοντας καλά τα mismatch που δημιουργούνται. Μέσω της πίεσης και της δημιουργίας λαθών, μέσω της ζώνης M (ανάμεσα) και το υψηλό ένστικτο των παικτών δημιουργεί καταστάσεις κόντρας. Τα μεγάλα παιχνίδια τα αποφασίζουν οι μεγάλοι παίκτες. H Νόβι Μπέογκραντ είναι μια ομάδα με αρκετούς παίκτες με εξαιρετικό ταλέντο, ποιότητα και εμπειρία. Εάν βρεθούν σε καλή μέρα, μπορούν να κερδίσουν οποιονδήποτε αντίπαλο.

Η Νόβι λόγω έδρας έχει πλεονέκτημα;

Όταν μια ομάδα παίζει στην έδρα της, αυτό μπορεί να έχει δύο αποτελέσματα: ή μέσω της συμπαράστασης του κόσμου και του οικείου περιβάλλοντος να τη βοηθήσουν ή η πίεση του «πρέπει» να την οδηγήσει σε ανάποδο αποτέλεσμα. Νομίζω η Νόβι Μπέογκραντ έχει την εμπειρία έτσι ώστε να είναι υπέρ της το ότι παίζει στην έδρα της.

Μπορούμε να κάνουμε προγνωστικά για τα δύο ματς των δικών μας ομάδων;

Η φύση αυτών των διοργανώσεων είναι ιδιαίτερη και η απόδοση των ομάδων έχει να κάνει με το μομέντουμ, με τη φυσική και την ψυχολογική κατάσταση των παικτών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή καθώς επίσης και με την ικανότητα να αντιδράσουν στα κρίσιμα σημεία το παιχνιδιού. Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να κάνει προγνωστικά για τέτοιου είδους αγώνες.

Τα άλλα ζευγάρια είναι Μπαρτσελονέτα – Γιουγκ και Προ Ρέκο – Φερεντσβάρος. Ένα σχόλιο;

Όπως προείπα, δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να κάνει προγνωστικά για τέτοιου είδους αγώνες.

Τα τελευταία χρόνια οι Γερμανοί δίνουν χρήματα για το πόλο, κάνουν καλές μεταγραφές ξένων παικτών. Τι πιστεύετε πως λείπει για να είναι ξανά σε μια τελική φάση και να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω;

Σε μια τελική φάση μπορεί να ξαναπάει μια ομάδα, για να είναι όμως συνεχώς στη διεκδίκηση της τελικής φάσης και του κάτι παραπάνω χρειάζεται προσθήκη δυο τριών έμπειρων παικτών που θα βοηθήσουν στα κρίσιμα παιχνίδια, εκεί όπου η μπάλα είναι πιο… βαριά.