Μπαγιάρτ: «Φαβορί ο Ολυμπιακός για την κατάκτηση του Champions League»

Ο προπονητής της Ματαρό, Ντανιέλ Μπαγιάρτ, μίλησε στο «ΦΩΣ» για τις μάχες με τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό και όχι μόνο

Μπαγιάρτ: «Φαβορί ο Ολυμπιακός για την κατάκτηση του Champions League»

Η Ματαρό τα τελευταία χρόνια είναι ανερχόμενη δύναμη στη γυναικεία υδατοσφαίριση. Ο Ολυμπιακός θα τη βρει μπροστά του στα προημιτελικά του Champions League Γυναικών και θα πρέπει να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης για να προχωρήσει στο final 4.

Ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα γνωρίζει τη Σαμπαντέλ που… σαρώνει την τελευταία δεκαετία, αλλά εδώ και λίγο καιρό τα βρίσκει σκούρα από την ενισχυμένη Ματαρό. Μάλιστα, μετά το Κύπελλο, πήρε και το Σούπερ Καπ Ισπανίας απέναντι στη Σαμπαντέλ που την κέρδισε 12-11 και στο Champions League στη φάση των ομίλων ενώ πρόσφατα την κέρδισε και για το πρωτάθλημα Ισπανίας.

Ο Ντανιέλ Μπαγιάρτ έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο με Ισπανίδες διεθνείς, αλλά και παίκτριες που θα μπορούσαν να αγωνιστούν σε οποιαδήποτε ομάδα της Ευρώπης. Μιλάμε φυσικά για την αρχηγό της εθνικής Ουγγαρίας, Ρίτα Κέζτελι, η οποία στο περσινό φάιναλ φορ με το σκουφάκι της Ουίπεστ είχε πετύχει εννέα γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό στην ήττα βέβαια της ομάδας της στον ημιτελικό.

Στη Ματαρό παίζουν οι Ολλανδές διεθνείς Σιμόνε Φαν ντε Κράατς και Βίβιαν Σέβενιχ, η Ιταλίδα Σίλβια Αβένιο αλλά και η πολύπειρη Ισπανίδα Άνι Εσπάρ.

Για την τελευταία μάς αποκάλυψε ο προπονητής της Ματαρό πως θα παίξει κανονικά. Επίσης ο Μπαγιάρτ μας θύμισε και τη «ναυμαχία» με τον Αλεξάνταρ Τσίριτς στον τελικό του 2001 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα, όταν η Ισπανία με τον Μπαγιάρτ στο ρόστερ είχε κερδίσει τη Σερβία με τον Τσίριτς στο ρόστερ με 4-2.

Ο Μπαγιάρτ ως παίκτης ανήκε στη «χρυσή» ισπανική γενιά που μπορεί να έχασε το 1992 από την Ιταλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης σε έναν… μυθικό τελικό, αλλά τέσσερα χρόνια μετά (Ατλάντα) κατέκτησε το χρυσό με αντίπαλο την Κροατία. Ο προπονητής της Ματαρό, Ντανιέλ Μπαγιάρτ, στο «ΦΩΣ».

Βρίσκεστε στην τελική ευθεία για τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πώς κυλάει η προετοιμασία;

«Όλα πάνε καλά. Είμαστε ενθουσιασμένοι για το παιχνίδι των προημιτελικών απέναντι στον Ολυμπιακό»

-Υπάρχουν αναφορές για την Άνι Εσπάρ ότι θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Αυστραλίας. Αν συμβεί αυτό, θα χάσει τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό;

«Θα επιστρέψει η Άνι για να παίξει στα ματς της Ευρώπης με τον Ολυμπιακό αλλά και το Κύπελλο Ισπανίας».

-Ο πρώτος αγώνας είναι στις 11 Φεβρουαρίου στον Πειραιά. Καλύτερα για εσάς που η ρεβάνς θα είναι στην έδρα σας;

«Αξίζαμε να παίξουμε το δεύτερο παιχνίδι εντός έδρας. Τερματίσαμε στην πρώτη θέση στη φάση των ομίλων και έτσι έγινε αυτό».

-Ο κόσμος του Ολυμπιακού σάς τρομάζει;

«Έχω μια ανταγωνιστική ομάδα με μεγάλη εμπειρία σε διαφορετικές ατμόσφαιρες. Δεν περιμένουμε λιγότερα από όσα ξέρουμε για τον Ολυμπιακό και τους οπαδούς του».

- Ο προπονητής της Ουίπεστ πέρυσι πριν από το φάιναλ φορ στον Πειραιά έκανε προπονήσεις υπό τις ιαχές των οπαδών του Ολυμπιακού. Σκέφτεσαι κάτι παρόμοιο;

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην τακτική μας και να προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στο νερό».

- Η Ματαρό με εσάς στον πάγκο επέστρεψε στην ελίτ. Ο στόχος σας στην Ισπανία αλλά και στην Ευρώπη;

«Θέλουμε να παίξουμε όλους τους τελικούς και φυσικά να κερδίσουμε τα περισσότερα τρόπαια που μπορούμε».

- Φέτος βλέπουμε δυνατές ομάδες στο Champions League που δεν συνεχίζουν στη διοργάνωση, αν και πολλοί από εμάς πιστεύαμε ότι θα φτάσουν στην κορυφή. Είναι η πιο δύσκολη διοργάνωση φέτος;

«Τα τελευταία τρία χρόνια η γυναικεία υδατοσφαίριση ανέβασε το επίπεδό της. Μάλιστα οι φίλοι του αθλήματος μερικές φορές προτιμούν να παρακολουθούν περισσότερους αγώνες γυναικών παρά ανδρών. Κάτι αλλάζει».

-Υπάρχει φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου;

«Ο Ολυμπιακός φυσικά. Είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης».

- Στις κορυφαίες για το 2022 ψηφίσατε και την Ελευθερία Πλευρίτου του Ολυμπιακού.

«Η Ελευθερία είναι από τις κορυφαίες παίκτριες. Η νοοτροπία και οι δεξιότητές της πάντα βοηθούν παντού. Είναι μια παίκτρια που παρακολουθώ από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών στη Μαδρίτη το 2014 (σ. είχε αναδειχθεί κορυφαία της διοργάνωσης)».

- Ξέρετε τον Ολυμπιακό. Τον έχετε δει. Έχει αλλάξει με τον Αλεξάνταρ Τσίριτς στον πάγκο στη θέση του Χάρη Παυλίδη;

«Ο Αλεξάνταρ έχει μεγάλη εμπειρία και η ομάδα είναι σε καλά χέρια. Ξέρω ότι πρέπει να παίξουμε εξαιρετικά για να κερδίσουμε την ομάδα του Αλεξάνταρ».

-Πού κριθούν τα δύο παιχνίδια;

«Θα δούμε. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε στιγμή. Μιλάμε για δύο παιχνίδια. Έναν αγώνα που διαρκεί 64 λεπτά εάν θες. Δεν υπάρχει άλλος αγώνας στο Τσάμπιονς Λιγκ με αυτόν τον συνολικό αριθμό λεπτών».

-Έχετε έρθει στην Ελλάδα αρκετές φορές στο παρελθόν ως παίκτης αλλά και ως προπονητής.

«Επισκέφθηκα πολλές φορές τη χώρα σας στο παρελθόν. Πάντα είναι χαρά να έρχομαι στην Ελλάδα. Καταπληκτική χώρα».

-Ανήκεις στη χρυσή ισπανική γενιά που κατέκτησε τα πάντα με την εθνική ομάδα. Βλέπουμε ξανά τα τελευταία χρόνια ότι η Ισπανία κυριαρχεί και στους άνδρες. Μπορεί να έρθει το χρυσό στο Παρίσι;

«Όχι μόνο για τους άνδρες, αλλά και για τις γυναίκες. Κάνουμε εξαιρετική δουλειά και στις δύο ομάδες, όλες οι πλευρές. Οι σύλλογοι και η ομοσπονδία».

-Έχετε δουλέψει και σε αντρικές ομάδες. Άντρες ή γυναίκες;

«Η υδατοσφαίριση έχει μία γλώσσα. Δεν έχει σημασία».

-Υπήρξατε αντίπαλος με τον Τσίριτς όταν έπαιζε κι αυτός. Θυμάστε μια μονομαχία σας ή ένα σημαντικό παιχνίδι;

«Αδύνατον να ξεχάσω τον τελικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Φουκουόκα το 2001. Η Σερβία είχε μια ομάδα-όνειρο, αλλά σημείωσε μόνο δύο γκολ σε όλο το παιχνίδι. Ήταν το καλύτερο αμυντικό παιχνίδι που έπαιξα ποτέ».

-Το όνειρό σας ως προπονητής;

«Να δουλέψω σε μια Εθνική ομάδα και να λάβω μέρος ως προπονητής σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα και φυσικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες».