Και στον τελικό θα γίνει της... Ελλάδας

Η εθνική γυναικών νίκησε με 11-9 την οικοδέσποινα Ισπανία και προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Και στον τελικό θα γίνει της... Ελλάδας

Φανταστικές, μοναδικές, υπέροχες. Οι κοπέλες του Γιώργου Μορφέση…έκλεισαν το σπίτι των Ισπανίδων (11-9) και πανηγύρισαν μέσα στη Βαρκελώνη την τεράστια πρόκριση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Παρασκευή, 23.15). Έτσι μετά το Euro του 2012, τα κορίτσια είναι και πάλι στον τελικό με την ελπίδα αυτή τη φορά να φτάσουν και στην κορυφή της Ευρώπης.

Η «γαλανόλευκη» από την αρχή μέχρι και το τέλος του ημιτελικού έλεγχε απόλυτα τον αγώνα. Η Εθνική μας ήξερε καλά τι ήθελε και φόρτωσε με άγχος τις Ισπανίδες που τα περίμεναν όλα από την Μπεατρίς Ορτίθ, που ήταν αδύνατο να νικήσει μόνη της, την καλοδουλεμένη «μηχανή» του Γιώργου Μορφέση.

Η Χρυσή Διαμαντοπούλου κάτω από τα δοκάρια ήταν αξεπέραστη, την ίδια ώρα που στην αντίπαλη εστία η Λάουρα Εστέρ (μια από τις καλύτερες πορτιέρε στον κόσμο) δεν μπορούσε να αποκρούσει ούτε ένα σουτ. Μάλιστα αντικαταστάθηκε στα τελευταία λεπτά του ημιτελικού έχοντας 0/9 (!) αποκρούσεις ενώ και η αναπληρωματική Σάντσεζ είχε 0/2 στο διάστημα που αγωνίστηκε. Αυτό σημαίνει πως όσα σουτ της Εθνικής πήγαν στο τέρμα, κατέληξαν και στα δίχτυα (!).

Οι διεθνείς μας είχαν εξαιρετικό ποσοστό στην παίκτρια λιγότερο. Μπορεί να φορτωθήκαμε με 13 ποινές αλλά μόλις τέσσερις φορές βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα οι Ισπανίδες στις επιθέσεις στην παραπάνω. Αντίθετα, στην επίθεση η μπάλα τις περισσότερες φορές κυκλοφόρησε σωστά και η Εθνική μας είχε 50% στην παίκτρια παραπάνω (5/10).

Το πρώτο οκτάλεπτο ήταν μοιρασμένο αλλά στο δεύτερο η Ελλάδα πάτησε…γκάζι και εξαφανίστηκε. Η Ασημάκη μετά την ασίστ της Βασιλικής Διαμαντοπούλου έδωσε το έναυσμα και ακολούθησαν τα γκολ των Χυδηριώτη, Μαργαρίτας Πλευρίτου, Ελευθερία Πλευρίτου. 5-1 μπροστά η Εθνική με τις Ισπανίδες να τα έχουν…χαμένα και απλά να μειώνουν με πέναλτι της Εσπάρ.

Σε ένα πρώτο ημίχρονο όπου η Ισπανία είχε 0/8 στην παραπάνω (!) και η Εθνική μας μόλις 1/3. 8-3 ποινές υπέρ της «οικοδέσποινας».

Στο τρίτο οκτάλεπτο ο αγώνας έγινε…ροντέο. Οι Ισπανίδες έδωσαν άλλο ρυθμό, πιο γρήγορο με την Ορτίθ να τα κάνει όλα. Η άμυνα των κοριτσιών του Μορφέση όμως ήταν ονειρική στα δυο μέτρα και έτσι η διαφορά δεν μειώθηκε, σε ένα οκτάλεπτο όπου πήραμε παραπάνω ποινές (5 έναντι 2) και τις εκμεταλλευθήκαμε αφού το 1/3 του πρώτου ημιχρόνου στην παραπάνω, έγινε 4/8 στο τέλος της τρίτης περιόδου (η Ισπανία είχε 2/10). Στο τελευταίο δευτερόλεπτο του οκταλέπτου, η Ισπανία σκόραρε για το 9-6 και πίστεψε πως θα μπορέσει να επιστρέψει…

Η «οικοδέσποινα» πήρε αποβολές, μείωσε με την Ορτίθ σε 9-7, 4:32 πριν το τέλος αλλά ήρθε η φοβερή και τρομερή Ελευθερία Πλευρίτου να…εκτελέσει την Σάντσεζ για το 10-7! Η Γκαρσία…απάντησε για την Ισπανία σε 10-8 αλλά αμέσως η Νικόλ Ελευθεριάδου με ένα γκολ στην παραπάνω (3.12 πριν το τέλος) έβαλε τέλος στα όποια όνειρα της «οικοδέσποινας» να παίξει έναν ακόμη τελικό μπροστά στο κοινό της. Η Ορτίθ που έπαιζε μόνη της κόντρα στην Ελλάδα με το 5ο της γκολ μείωσε σε 11-9 (2:23 για τη λήξη) αλλά στη συνέχεια η Εθνική μας ροκάνισε το χρόνο, η Χρυσή Διαμαντοπούλου είπε όχι σε Εσπάρ, Ορτίθ και τα κορίτσια ξέσπασαν πανηγυρίζοντας την τεράστια πρόκριση στον τελικό της Παρασκευής.

Τα οκτάλεπτα: 1-1, 4-1, 4-4, 2-3.

Ελλάδα: Διαμαντοπούλου Χρ., Τσουκαλά 1, Διαμαντοπούλου Β., Ελευθεριάδου 1, Πλευρίτου Μαργαρίτα 2, Αβραμίδου 1, Ασημάκη 1, Χυδηριώτη 1, Πάτρα, Πρωτοπαπά, Πλευρίτου Ελ. 3, Ξενάκη 1, Σταματοπούλου.