Τέλος ο Άρνο Χάβενγκα από την Ολλανδία

«Διαζύγιο» του Άρνο Χάβενγκα με την Εθνική ομάδα γυναικών της Ολλανδίας.

Τέλος ο  Άρνο Χάβενγκα από την Ολλανδία

Ο Άρνο Χάβενγκα δεν θα είναι στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της Ολλανδίας στις γυναίκες από τον Οκτώβριο και μετά. Λήγει το συμβόλαιό του και δεν θα ανανεωθεί, με τον κόουτς να δηλώνει πως είναι κάτι που αποφάσισε μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Ο 46χρονος προπονητής είπε πως ήρθε η ώρα για νέες προκλήσεις για τον ίδιο αλλά και τις γυναίκες της Ολλανδίας. Ο Χάβενγκα είναι στην Εθνική ομάδα της Ολλανδίας εδώ και 15 χρόνια, εκ των οποίων τα οκτώ τελευταία ως πρώτος προπονητής.

Ο Χάβενγκα υπήρξε αρχικά διευθυντής της ομάδας πόλο γυναικών από το 2006 με τις γνώσεις και την εμπειρία του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 στον τελικό με αντίπαλο τις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια έγινε βοηθός προπονητή (με χάλκινο μετάλλιο, μεταξύ άλλων) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2010 και το 2013 ανέλαβε εθνικός προπονητής αντικαθιστώντας τον Μάουρο Μαουγκέρι.

Κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2015, ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2014 και 2016 και χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2018 στον τελικό με αντίπαλο την Εθνική μας ομάδας. Επίσης προκρίθηκε με την Ολλανδική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αφήνοντας εκτός τη δική μας Εθνική και στην Ιαπωνία ήταν στη έκτη θέση.

«Μου ήταν ξεκάθαρο αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ότι δεν ήθελα πλέον να συνεχίσω ως προπονητής της εθνικής. Θα ήταν καλύτερο για την ομάδα να έχει έναν νέο προπονητή στο τιμόνι για τον επόμενο κύκλο στον δρόμο για το Παρίσι. Υπάρχει ικανοποίηση και μεγάλη χαρά για αυτά τα δεκαπέντε χρόνια που συμμετείχα στο γυναικείο πρόγραμμα υδατοσφαίρισης σε διάφορες θέσεις. Εκείνη την περίοδο βιώσαμε βαθιές αλλαγές και φτάσαμε ψηλά. Κυριαρχούν οι όμορφες αναμνήσεις και οι ζεστοί δεσμοί με παίκτες και προπονητές. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και τη μεγάλη συνεργασία που μπόρεσα να βιώσω με τους παίκτες, το προσωπικό, την Ομοσπονδία, όλα αυτά τα χρόνια. Την επόμενη περίοδο θα προσανατολιστώ στο μέλλον μου και θα δω αν βρίσκεται μέσα ή έξω από το κορυφαίο αυτό άθλημα. Φυσικά εύχομαι στην ομάδα και στον νέο εθνικό προπονητή πολλές επιτυχίες στην επίτευξη νέων στόχων και θα συνεχίσω να παρακολουθώ τα κορίτσια από κοντά», είπε μεταξύ άλλων ο Χάβενγκα.