Ηλυσιακός: «Στο νερό χωράνε όλα τα χρώματα»

Συγκινητική και διδακτική είναι η ανακοίνωση του τμήματος υγρού στίβου του Ηλυσιακού με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στις ΗΠΑ.

Ηλυσιακός: «Στο νερό χωράνε όλα τα χρώματα»

Συγκινητική και διδακτική είναι η ανακοίνωση του τμήματος υγρού στίβου του Ηλυσιακού με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στις ΗΠΑ.

Συνοδεύεται μάλιστα από ένα εξαιρετικό σκίτσο του νεαρού αθλητή του συλλόγου Γιώργου Φέγγου.

Η ανακοίνωση:

«Δυο εβδομάδες μετά. Δυο εβδομάδες μετά από τον θάνατο ενός ακόμα αθώου. Αυτή τη φορά όχι από τον ιό της πανδημικής μας εποχής, αλλά από τον ιό που διαχρονικά μας τρώει τα σπλάχνα. Τι να σου κάνουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που σχολαστικά εφαρμόζουμε εμείς στον Ηλυσιακό και στην πισίνα μας, όταν μιλάμε για τον πιο αιματοβαμμένο ιό του κόσμου.

Ρατσισμός: Μια λέξη βαμμένη με αίμα, ίσως η πιο αιμοβόρα λέξη της γλώσσας μας. Μια λέξη που λίγο-πολύ όλοι έμμεσα ή άμεσα την έχουμε βιώσει. Μια λέξη, πολλά δράματα, μικρά, μεγάλα, προσωπικά, εθνικά και κυρίως καθημερινά.

Ρατσισμός, μια κατάσταση που ο άνθρωπος την έχει πληρώσει ακριβά, στον βωμό της έχουν θυσιαστεί εκατομμύρια ζωές, έχουν καταπατηθεί δικαιώματα, φιλίες, υπολήψεις, αξιοπρέπειες, έχει θυσιαστεί η ίδια η ψυχή του πολιτισμού μας, η ίδια μας η ψυχή και ό,τι περιλαμβάνει η έννοια ''ανθρωπιά''. Το πιο πρόσφατο -γνωστό- θύμα του είναι κάποιος George Floyd. Έχει αλήθεια το όνομά του, όταν υπάρχει ένας ατέλειωτος κατάλογος θυμάτων;

Σε εμάς τους ανθρώπους του νερού δεν μας νοιάζει το χρώμα, η διαφορετικότητα είναι εγγύηση ποικιλομορφίας, ανανέωσης.

Ήταν 1979 όταν ο μοναδικός Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε τους στίχους και τη μουσική σε ένα καταπληκτικό τραγούδι και το συμπεριέλαβε στον δίσκο του ''Ρεζέρβα''!

Σε κάποιο σημείο το τραγούδι του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη λέει:

''Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;

Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα.

Και μας κοιτάζουν με μάτια σαν κι αυτά

όταν ξυπνούν στις δύο η ώρα''.

Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να κρυφτούμε από τα παιδιά... να τα στηρίξουμε χρειάζεται! Από τα πρώτα βήματά τους μέχρι να μπορέσουν να σταθούν μόνα και δυνατά στα πόδια τους. Μέχρι που θα φτάσουν στο σημείο να ζητήσουν τη σκυτάλη από τα χέρια μας!

Για να συνεχίσουν και εκείνα με τη σειρά τους -ως άντρες πλέον ή γυναίκες- να στηρίζουν τις νέες προσπάθειες!

Ο συνθέτης μιλούσε για παιδιά και εμείς για παιδιά μιλάμε χωρίς καμία αναφορά στο χρώμα τους! Εξάλλου η διαφορετικότητα είναι αυτή που κάνει τον κόσμο μας καλύτερο!

Λέμε ''ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ'' (SAY NO TO RACISM) και ελπίζουμε να μην ξαναχρειαστεί να βγάλουμε άλλη τέτοια ανακοίνωση, να μην ξαναχρειαστεί ο Γιώργος και ο κάθε Γιώργος να κάνει άλλο τέτοιο σκίτσο για να αποχαιρετήσει κάποιον George...

Γεια σου, George Floyd».