Θρύλε η Βουδαπέστη το δεύτερο σου σπίτι! (pic, vid)

Ο Ολυμπιακός πριν από 19 χρόνια πανηγύρισε ένα «διπλό» επί της Φερεντσβάρος που του... άλλαξε την ιστορία στο Champions League στο πόλο ανδρών.

Θρύλε η Βουδαπέστη το δεύτερο σου σπίτι! (pic, vid)

Είθισται, κυρίως, ο κόσμος αλλά και οι παίκτες, προπονητές, δημοσιογράφοι να θυμούνται και να «στέκονται» σε παιχνίδια που κρίνουν τίτλους και «κούπες».

Υπάρχουν όμως και αναμετρήσεις που μπορεί να μην έκριναν την κατάκτηση ενός τροπαίου για μια ομάδα, ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων αποδεικνύονται, «κλειδιά» για την μετέπειτα πορεία της.

Για αυτό λοιπόν και εμείς σήμερα θα σταθούμε σε έναν αγώνα, που μπορεί να μην χάρισε ένα Ευρωπαϊκό ή ένα πρωτάθλημα στην ομάδα πόλο του Ολυμπιακού αλλά της... άλλαξε τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιστορία και την έβαλε στο κλαμπ των κορυφαίων του Champions League και του κόσμου!

Θα θυμηθούμε τον «τελικό» κόντρα στη Φερεντσβάρος μέσα στη Βουδαπέστη και τη νίκη των Πειραιωτών με 9-7. Μια νίκη που τους έστειλε για πρώτη φόρα στην ιστορία τους σε ένα φάιναλ φορ Κυπέλλου Πρωταθλητριών και μετέτρεψε την Ουγγρική πρωτεύουσα σε... εξοχικό του Θρύλου!

Και όμως ξεκίνησε η «στραβά»

Η σεζόν 2000-01 στο Champions League δεν ξεκίνησε καλά για τον Ολυμπιακό. Ο Κροάτης Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς έχει αντικαταστήσει τον Σέρβο Νίκολα Στάμενιτς και κάνει πρεμιέρα στον Πειραιά με τη Φερεντσβάρος (27/1/2001).

Οι «ερυθρόλευκοι» χάνουν με 8-6 και όλοι κάνουν λόγο για αποκλεισμό, αφού στον «κόκκινο» όμιλο (τα γκρουπ τότε ήταν το μπλε και το κόκκινο) του Ολυμπιακού υπήρχε και η σπουδαία εκείνη την εποχή Σερβική Μπέτσεϊ του μετέπειτα «ερυθρόλευκου» Ζόλταν Κάσας!

Οι Σέρβοι κερδίζουν και τα έξι παιχνίδια στον όμιλο (εντός και εκτός με Ολυμπιακό, Φερεντσβάρος, Ολιμπίκ Νις) ενώ οι παίκτες του Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς κάνουν το «δύο στα δύο» με τους Γάλλους με το ίδιο σκορ μάλιστα (8-6).

Στις 24 Φεβρουαρίου 2001, ο Ολυμπιακός δίνει μεγάλη μάχη στην έδρα της Μπέτσεϊ αλλά χάνει με 9-8. Τα ευχάριστα όμως είχαν έρθει από τη Γαλλία, όπου η Νις κέρδισε τη Φερεντσβάρος με 11-9.

Μάλιστα εκείνη την εποχή, δεν μπορούσες να παρακολουθήσεις τις αναμετρήσεις από το διαδίκτυο, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια και η αλήθεια είναι πως στην αρχή όλοι πίστεψαν για λάθος και θεωρούσαν πως οι Ούγγροι είχαν κερδίσει. Ακολούθησαν δυο αγωνιστικές «φωτιά» με τον Ολυμπιακό να κερδίζει στη Γαλλία (όπως είπαμε και παραπάνω) και να χάνει στον Πειραιά στο γκολ και πάλι από την Μπέτσεϊ ενώ οι Ούγγροι έχασαν εύκολα από τους Σέρβους 11-6 και νίκησαν δύσκολα στη Βουδαπέστη τη Νις (6-5).

Ο «τελικός» της 7ης Απριλίου

Έτσι φτάσαμε στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων, με την Μπέτσεϊ να έχει 12 βαθμούς (δυο πόντους έδινε τότε η νίκη), τον Ολυμπιακό με τη Φερεντσβάρος τέσσερις και την Ολιμπίκ Νις δύο.

Οι δυο πρώτες ομάδες περνούσαν στο φάιναλ φορ του Ντουμπρόβνικ και οι «Μαγυάροι» λόγω της νίκης τους στον Πειραιά στον πρώτο αγώνα είχαν το αβαντάζ στην ισοβαθμία. Για τον Ολυμπιακό του Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς ήταν ένας ακόμη «τελικός», μια εβδομάδα μάλιστα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στην Πάτρα στο φάιναλ φορ.

Η ομάδα του μεγάλου λιμανιού είχε κερδίσει 9-7 τη Βουλιαγμένη, είχε σηκώσει το Κύπελλο και μια εβδομάδα μετά έπαιζε τους κόπους μιας χρονιάς στο Τσάμπιονς Λιγκ, σε μια έδρα και σε ένα κολυμβητήριο («Bela Komjadi») που δεν... ξυπνούσε ευχάριστες αναμνήσεις στους περισσότερους «ερυθρόλευκους».

Βλέπετε ήταν ο χαμένος τελικός με τη Φερεντσβάρος για το Κύπελλο Κυπελλούχων στις 17 Μαΐου 1998 (ο Ολυμπιακός είχε νικήσει 7-6 στον ΟΑΚΑ στις 2/5/1998 αλλά είχε χάσει με 8-6 στη Βουδαπέστη)!

Στο ίδιο κολυμβητήριο λοιπόν, τρία χρόνια μετά, οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν μόνο νίκη για να μπορέσουν να πετάξουν εκτός φάιναλ φορ τους «Μαγυάρους» και να γράψουν ιστορία.

Στις 7 Απριλίου 2001, ο Ολυμπιακός «αλώνει» τη Βουδαπέστη σε έναν αγώνα όπου ξεκίνησε εξαιρετικά, προηγήθηκε 4-3 στο πρώτο επτάλεπτο (σ. τότε ακόμη οι τέσσερις περίοδοι ήταν επτάλεπτα και όχι οκτάλεπτα) αλλά οι Ούγγροι που έπαιξαν πάρα πολύ σκληρά (μάλιστα είχε σπάσει και η μύτη του Δημήτρη Κραβαρίτη σε εκείνο τον αγώνα), πήραν το προβάδισμα και λίγο πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, ήταν μπροστά με 7-6.

Ο Ολυμπιακός που ήθελε μόνο νίκη για να προκριθεί, είχε σε τεράστια βραδιά τον Θοδωρή Χατζηθεοδώρου (4 γκολ) και τον Γιώργο Ψύχο (3 γκολ) και με ένα σερί 3-0, πήρε με το... σπαθί του την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Champions League.

Για τον Ολυμπιακό σε εκείνο τον αγώνα είχαν σκοράρει και οι Πλατανίτης, Ντόγκας.

Στην αποστολή ήταν οι Βολτυράκης, Θωμάκος, Κραβαρίτης, Χατζηθεοδώρου, Ντόγκας, Ψύχος, Σιμάκος, Χατζής, Πλατανίτης, Γιάγκος, Βαφειάδης, Λαγωνικάκης, Μαρούλης ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως συνεργάτης του Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς στον πάγκο ήταν ο Θοδωρής Βλάχος.

Εκείνη λοιπόν η ομάδα, «έσπασε» την... κατάρα της Βουδαπέστης, πέταξε εκτός φάιναλ φορ τη Φερεντσβάρος, πήρε «εκδίκηση» για τον χαμένο τελικό του 1998 και έδειξε το δρόμο για την μετέπειτα εξαιρετική πορεία του Ολυμπιακού στο Champions League.

Σαφώς οι βάσεις είχαν μπει από την ομάδα του Νίκολα Στάμενιτς τα προηγούμενα χρόνια με τους δυο χαμένους τελικούς (1998, 1999) στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

Η νίκη όμως επί της Φερεντσβάρος πριν από ακριβώς 19 χρόνια, εκτόξευσε τον Θρύλο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Μπορεί και το 2001, στο φάιναλ φορ του Champions League στο Ντουμπρόβνικ να μην ήρθε η «κούπα» αλλά δεν υπάρχει κανένας που να μην θυμάται πως σε εκείνη τη διοργάνωση, ο Ολυμπιακός είχε παίξει απίστευτο πόλο, άξιζε το Ευρωπαϊκό, έφτασε στον τελικό αποκλείοντας στον ημιτελικό την πανίσχυρη Ιταλική Ποζίλιπο αλλά την κρίσιμη στιγμή ο διαιτητής Μαργκέτα πήρε τη σφυρίχτρα του και «χάρισε» το Champions League στη γηπεδούχο Γιουγκ, ακυρώνοντας ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ γκολ του Θοδωρή Χατζηθεοδώρου δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου.

«Είστε οι καλύτεροι»

Η ουσία είναι πως ακριβώς πριν από 19 χρόνια, οι «στρατιώτες» που είχε δημιουργήσει ο Νίκολα Στάμενιτς, έγιναν στα... χέρια του Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς άνδρες.

Ο Κροάτης προπονητής είχε έναν μαγικό τρόπο να... φτιάχνει τους παίκτες του αλλά και όσους ήταν κοντά στην ομάδα.

Θυμόμαστε πως μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στην Πάτρα το 2001 (τέλη Μαρτίου), του ζητήσαμε να κάνουμε μια συνέντευξη για το «ΦΩΣ» και εκείνος μας είχε απαντήσει «θα κερδίσουμε τη Φερεντσβάρος, θα περάσουμε στο φάιναλ φορ και θα τα πούμε όλα μαζί. Μην βιάζεσαι».

Φυσικά εμείς το συνεχίσαμε και του είπαμε πως «κι αν χάσει η ομάδα από τους Ούγγρους; Τι θα πούμε; Έλα κόουτς να μιλήσουμε τώρα που έχεις και το Κύπελλο».

Εκείνος με τις απίστευτες κινήσεις που συνήθιζε να κάνει, γύρισε και μας είπε «θα κερδίσουμε και θα κάνουμε τη συνέντευξη μόλις επιστρέψω από τη Βουδαπέστη. Εάν μου το ξαναπείς, θα μιλήσω αλλού μετά την πρόκριση».

Ο «Μάτουτα» οδήγησε τον Ολυμπιακό στο φάιναλ φορ, επέστρεψε από τη Βουδαπέστη και μίλησε στο «ΦΩΣ» ωστόσο είχε προλάβει λίγες μέρες νωρίτερα να τα πει στους παίκτες του: «Ξεχάστε τι έχει γίνει μέχρι τώρα στη Βουδαπέστη. Ξεχάστε τον χαμένο τελικό με τη Φερεντσβάρος. Είστε οι καλύτεροι πολίστες στον κόσμο. Πάμε να ευχαριστηθούμε τον αγώνα και φυσικά να κερδίσουμε, γιατί θα κερδίσουμε».

Ο Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς μπορεί να έμεινε έναν χρόνο στον Ολυμπιακό γιατί μετά την εξαιρετική πορεία τη σεζόν 2000-01, οι Ιταλοί και η Πεσκάρα του... πήραν τα μυαλά, ωστόσο κατάφερε σε αυτό το διάστημα να αλλάξει την ψυχολογία της ομάδας του Πειραιά. Έκανε τους παίκτες του να πιστέψουν πως είναι οι καλύτεροι.

Είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο να το μεταδίδει στους παίκτες του. Τους έδινε τρομερή αυτοπεποίθηση.

Στη Μέκκα της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης

Η Βουδαπέστη, την εποχή που ο Ολυμπιακός πήγε και κέρδισε τη Φερεντσβάρος δεν ήταν ο «αγαπημένος» προορισμός για τις Ελληνικής ομάδες πόλο.

Η νίκη εκείνη όμως όχι μόνο άλλαξε την «ερυθρόλευκη» ιστορία στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά έκανε την Ουγγρική πρωτεύουσα... Κρήτη.

Το λέμε αυτό γιατί, ένα από τα γνωστά συνθήματα των οπαδών του Ολυμπιακού: «Θρύλε, η Κρήτη το δεύτερο σου σπίτι», θα μπορούσαν κάλλιστα να αλλάξουν για την περίσταση οι πολίστες της ομάδας του Πειραιά και να το κάνουν: «Θρύλε, η Βουδαπέστη το δεύτερο σου σπίτι».

Το όνομα της Ουγγρικής πρωτεύουσας φέρνει κυρίως ευχάριστες αναμνήσεις σε όλο τον «ερυθρόλευκο» κόσμο και αξέχαστες στιγμές για την ομάδα πόλο.

Στη πανέμορφη Βουδαπέστη λοιπόν, ο Θρύλος το 2002 κατέκτησε το πρώτο Ευρωπαϊκό. Στο νησί της Μαργαρίτας, στον τελικό με αντίπαλο τη Χόνβεντ στην πισίνα «Άλφρεντ Χάγιος».

Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους (2002), σήκωσε και πάλι στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας το Σούπερ Καπ Ευρώπης νικώντας 6-5 τη Βάσας στο κολυμβητήριο «Bela Komjadi».

Εκεί όπου ο Ολυμπιακός, το 2001 είχε πάρει την πρόκριση για το φάιναλ φορ του Champions League που διεξήχθη στο Ντουμπρόβνικ.

Πριν από τέσσερα χρόνια (2016) ο Ολυμπιακός με τον κόσμο να δίνει βροντερό παρών στη Βουδαπέστη, έκανε μεγάλο ματς στον ημιτελικό του final 6 του Champions League, με αντίπαλο τη γηπεδούχο Ζόλνοκ και την απέκλεισε με γκολ του Άγγελου Βλαχόπουλου στο τελευταίο δευτερόλεπτο (στον τελικό του final 6 που διεξήχθη στο «Άλφρεντ Χάγιος» ηττήθηκε από τη Γιουγκ αλλά αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την μεγάλη επιτυχία της ομάδας).

Φυσικά υπάρχει και ο χαμένος τελικός στο Κύπελλο Κυπελλούχων με αντίπαλο τη Φερεντσβάρος που αναφέραμε και παραπάνω αλλά και ο πιο πρόσφατος (2018) τελικός του Σούπερ Καπ Ευρώπης όπου η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου ηττήθηκε στα πέναλτι από τους «Μαγυάρους».

Το φοβερό είναι πως η πισίνα «Bela Komjadi» βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, ακριβώς απέναντι από το νησί της Μαργαρίτας και το κολυμβητήριο «Άλφρεντ Χάγιος».

Δυο κολυμβητήρια όπου ο Ολυμπιακός έχει σηκώσει Ευρωπαϊκές κούπες και έχει πανηγυρίσει θριάμβους απέναντι στους γηπεδούχους Ούγγρους (Φερεντσβάρος, Χόνβεντ, Βάσας, Ζόλνοκ).

Το μαγικό «9-7»

Στις 7 Απριλίου 2001 ο Ολυμπιακός κερδίζει λοιπόν τη Φερεντσβάρος και προκρίνεται στο φάιναλ φορ του Champions League, όπου το τρόπαιο χάνεται με τον τρόπο που περιγράψαμε και παραπάνω.

Έναν χρόνο μετά ο Ολυμπιακός επιστρέφει, με τον Ζόλταν Κάσας στον πάγκο και σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα στη Βουδαπέστη με αντίπαλο τη γηπεδούχο, Χόνβεντ.

Τον Ιούνιο του 2018, ο Θρύλος με τον Θοδωρή Βλάχο στον πάγκο πλέον, κερδίζει και την Προ Ρέκο, επίσης στην έδρα της, για να κατακτήσει ένα ακόμη Champions League.

Το εντυπωσιακό είναι πως και τα τρία αυτά παιχνίδια που «σημαδεύουν» τον Θρύλο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, η ομάδα του Πειραιά τα κέρδισε με το ίδιο σκορ! Το «μαγικό» 9-7!