Πόλο: Ο δρόμος για το Τόκιο!

Οι Παναμερικανικοί Αγώνες στο Περού (Λίμα) ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες και τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν. Πάμε τώρα να δούμε τα εισιτήρια που έχουν απομείνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και πως μπορούν να περάσουν οι Εθνικές μας ομάδες.

Πόλο: Ο δρόμος για το Τόκιο!

Στους άνδρες, οι ΗΠΑ πήραν το χρυσό στη Λίμα και φυσικά την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ στις γυναίκες, ο Καναδάς έφτασε στον τελικό, ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από τις Αμερικανίδες αλλά πάει Τόκιο αφού η ομάδα του Άνταμ Κρικόριαν είχε εξασφαλίσει την πρόκριση για το Τόκιο από τον περασμένο Ιούνιο όταν και είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο World League στη Βουδαπέστη.

Έτσι στους άνδρες οι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει μια θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο είναι οι Σερβία (χρυσό World League), Ιταλία (χρυσό στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), Ισπανία (ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), ΗΠΑ (χρυσό στους Παναμερικανικούς Αγώνες).

Στις γυναίκες, όπως είπαμε και παραπάνω ΗΠΑ, Καναδάς έχουν τσεκάρει εισιτήριο για την Ιαπωνία όπως και η Ισπανία που έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ηττήθηκε από τις Αμερικανίδες αλλά εκείνες είχαν «καθαρίσει» από τον Ιούνιο και την πρωτιά στο World League.

Πάμε τώρα να δούμε τι ισχύει για τα επόμενα εισιτήρια και τι πρέπει να κάνουν οι Εθνικές μας ομάδες για να βρεθούν στο μεγάλο ραντεβού το επόμενο καλοκαίρι.

Στο χέρι τους

Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών κρατάει την τύχη στα χέρια της. Δεν θα είναι εύκολο να βρεθεί στο Τόκιο η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου αλλά θεωρούμε πως στο τέλος θα τα καταφέρει.

Απομένουν επτά θέσεις γιατί στις τέσσερις παραπάνω ομάδες (Σερβία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ) πρέπει να προσθέσουμε και τη διοργανώτρια Ιαπωνία. Όμως η Εθνική μας...κυνηγάει ένα από τα πέντε εισιτήρια, κι αυτό γιατί η Αυστραλία στην Ωκεανία είναι χωρίς αντίπαλο κι ακόμη μια ομάδα θα περάσει από την Ασία (εκτός από την Ιαπωνία που είναι η διοργανώτρια) μέσω των παιχνιδιών πρόκρισης που θα γίνουν στο Αλμάτι του Καζακστάν, από τις 11 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2019.

Άρα μένουν ακόμη πέντε θέσεις που μπορεί να διεκδικήσει η «γαλανόλευκη». Τον Ιανουάριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πόλο που θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη (12-26/1) δίνει πρόκριση στο Τόκιο (ένα εισιτήριο). Από τις ομάδες που έχουν προκριθεί ως τώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι τρεις είναι ευρωπαϊκές (Σερβία, Ισπανία, Ιταλία).

Αν οι τρεις πρώτες είναι εκείνες που έχουν πάρει ήδη την πρόκριση, τότε το εισιτήριο θα πάει στην τέταρτη, επομένως όλα είναι ανοιχτά αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θα έχουμε απέναντί μας Κροατία, Ουγγαρία και Μαυροβούνιο που επίσης δεν έχουν προκριθεί ακόμη για το Τόκιο.

Ακόμη κι αν δεν έρθει η πρόκριση από τη Βουδαπέστη (κάτι που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο) τότε οι διεθνείς μας θα έχουν την τελευταία ευκαιρία στο Προολυμπιακό τουρνουά (15-22/3, Ιταλία). Εκεί θα δοθούν τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια και η λογική λέει πως θα έχει φύγει και μία των Κροατίας, Ουγγαρίας, Μαυροβουνίου. Θα είναι λοιπόν αποκλειστικά στο χέρι της «γαλανόλευκης» να βρεθεί στην τετράδα του Προολυμπιακού και από εκεί και πέρα να ετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έγιναν δέκα οι ομάδες αλλά...

Η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών θα έχει επίσης δύο ευκαιρίες για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν με δέκα ομάδες και όχι με οκτώ. Οι εκπρόσωποι αυξήθηκαν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Εθνική μας είναι και σίγουρη. ΗΠΑ (World League), Ιαπωνία (διοργανώτρια), Ισπανία (φιναλίστ Παγκοσμίου), Αυστραλία (δεν έχει αντίπαλο στην Ωκεανία), Καναδάς (φιναλίστ στους Παναμερικανικούς Αγώνες) είναι για την ώρα οι σίγουρες.

Από εκεί και πέρα, θα περάσει στο Τόκιο μια ομάδα από την Ασία μέσα από τους αγώνες στο Καζακστάν (όπως στους άνδρες) και μια Ευρωπαϊκή μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Αν φυσικά η Ισπανία κατακτήσει το χρυσό στην Ουγγρική πρωτεύουσα τότε θα πάει στο Τόκιο η δεύτερη του Ευρωπαϊκού.

Τα υπόλοιπα τρία εισιτήρια θα παιχθούν στο προολυμπιακό τουρνουά, που θα γίνει από τις 15 έως τις 22 Μαρτίου (δεν έχει γίνει γνωστό το μέρος).

Αν λοιπόν η «γαλανόλευκη» του Γιώργου Μορφέση δεν τα καταφέρει μέσω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (θα είναι εξαιρετικά δύσκολο) τότε θα πρέπει να πάει στο Προολυμπιακό τουρνουά και να μπει στην τριάδα. Ουσιαστικά η χώρα μας μαζί με τις Ουγγαρία, Ρωσία, Ιταλία, Ολλανδία θα έχουν δυο ευκαιρίες (Ευρωπαϊκό και Προολυμπιακό τουρνουά) και θα «ναυμαχήσουν» για τέσσερα εισιτήρια.

Η μία από τις πέντε θα δει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο από το σπίτι της και ελπίζουμε αυτή να μην είναι η Εθνική μας που δεν ήταν ούτε το 2012 (Λονδίνο) αλλά ούτε και το 2016 (Ρίο). Να μην τριτώσει το κακό...