Στεφανία Χαραλαμπίδη: Το αριστερό χέρι που έλειπε από τις ΗΠΑ!

Η 24χρονη Στεφανία Χαραλαμπίδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πρόσφατα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κορέα με το σκουφάκι των ΗΠΑ και είναι έτοιμη να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όχι όμως με τα «γαλανόλευκα».

Στεφανία Χαραλαμπίδη: Το αριστερό χέρι που έλειπε από τις ΗΠΑ!

Η γυναικεία ομάδα των ΗΠΑ… σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στην Κορέα. Στο ρόστερ της «dream team» της γυναικείας υδατοσφαίρισης, ξεχώρισε η Ελληνίδα Στεφανία Χαραλαμπίδη που κάποιοι άργησαν αλλά την… έμαθαν και στη χώρα μας.

Είναι αυτό που έλειπε από τις Αμερικανίδες. Η μοναδική αριστερόχειρας της κορυφαίας ομάδας στον κόσμο, που με την Στεφανία Χαραλαμπίδη στο δεξί «φτερό» απογειώθηκε…

Η 24χρονη, όπως και οι περισσότεροι που παίζουν πόλο, έκανε τις πρώτες της χεριές ως κολυμβήτρια, μαζί με τη δίδυμη αδερφή της Ιωάννα. Τελικά μια… προσποίηση από τον πατέρα τους, Μπάμπη, ο οποίος έπαιξε στον Ολυμπιακό και στην Εθνική Ομάδα, οδήγησε τα κορίτσια στην υδατοσφαίριση.

Πριν από περίπου 12 χρόνια στο κολυμβητήριο της Ραφήνας, ο Μπάμπης Χαραλαμπίδης που ήθελε οι κόρες του να παίξουν πόλο και φυσικά να φορέσουν το σκουφάκι του Ολυμπιακού και της Εθνικής, «έδειξε» στις Στεφανία, Ιωάννα τα… μυστικά του αθλήματος με μία μπάλα και εκείνες αμέσως...κόλλησαν το «μικρόβιο» της υδατοσφαίρισης. Δεν ήθελαν και πολύ βέβαια αφού είχαν κουραστεί να μετράνε πλακάκια και η άτιμη η μπάλα έχει άλλη χάρη.

Φόρεσαν το σκουφάκι του Τρίτωνα Αμαρουσίου και με το καλημέρα διέπρεψαν. Μέλη των μικρών Εθνικών μας ομάδων, σάρωσαν τα μετάλλια μαζί με μια φουρνιά κοριτσιών που τα περισσότερα αυτή την εποχή παίζουν στη «γαλανόλευκη». Οι αδελφές Πλευρίτου (Ελευθερία, Μαργαρίτα, Βάσω), η Χρυσή Διαμαντοπούλου, η Έλενα Ξενάκη, η Άλκηστη Μπενέκου, η Νικόλ Ελευθεριάδου, η Ιωάννα Χυδηριώτη, η Χριστίνα Κώτσια.

Η Στεφανία ξεχώρισε με το κολύμπι της και με το αριστερό της χέρι (αριστερόχειρας είναι και ο πατέρας της), κάτι που δεν βλέπουμε συχνά στη γυναικεία υδατοσφαίριση. Το 2011 με την Εθνική Νεανίδων πανηγυρίζει την κατάκτηση του χρυσού στην Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σε ένα τουρνουά όπου και ήταν πολυτιμότερη παίκτρια της διοργάνωσης.

Έναν χρόνο μετά στην Αυστραλία, κατακτά λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα (!), το χρυσό στο Περθ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων ενώ ο Ομοσπονδιακός Τεχνικός Γιώργος Μορφέσης ήδη την είχε πάρει μαζί του στο World League γυναικών. Σε ηλικία 17 ετών, η Στεφανία Χαραλαμπίδη, με τη «γαλανόλευκη» ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου σε μια μεγάλη διοργάνωση γυναικών.

Εκείνο το καλοκαίρι (2012) μετακομίζει στις ΗΠΑ με την αδελφή της Ιωάννα για να σπουδάσουν στο «Highschool Coronal Del Mar» στην Καλιφόρνια, έχοντας στο πλευρό τους από την πρώτη μέρα τη μητέρα τους, Τζάνετ Σκοτ που έπαιξε μπάσκετ στα νιάτα της. Φυσικά δεν αφήνουν το πόλο αλλά ούτε και την Εθνική μας ομάδα, έχοντας επαφή με τον Ομοσπονδιακό Τεχνικό Γιώργο Μορφέση, ο οποίος πάντα είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του, το ενδεχόμενο οι Αμερικάνοί να… αρπάξουν τις αδελφές Χαραλαμπίδη και τελικά λίγα χρόνια μετά δικαιώθηκε.

Η Στεφανία με τις επιδόσεις, υποχρεώνει τους Αμερικανούς να υποκλιθούν. Σκόραρε ασταμάτητα στο Κολεγιακό πρωτάθλημα και μάζευε το ένα βραβείο μετά το άλλο. Καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη, κορυφαία σκόρερ, πολυτιμότερη του κολεγιακού πρωταθλήματος. Τα πήρε όλα η 24χρονη τα χρόνια που αγωνίστηκε στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ και οι Αμερικανοί κατάλαβαν πως είχαν να κάνουν με ένα αστέρι που θα μπορούσαν να το…προσθέσουν στα δικά τους, αφού η Στεφανία είχε Αμερικανικό διαβατήριο.

Τη «γαλανόλευκη» δεν την είχε αφήσει, αν και το 2013, υπήρξε πρόταση από τις ΗΠΑ και για τη Στεφανία αλλά και την αδελφή της, Ιωάννα. Το 2014 πανηγυρίζει με την Εθνική Νέων Γυναικών το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στον τελικό με αντίπαλο την Ιταλία, η Ιωάννα είχε τρία γκολ και η Στεφανία ένα ενώ η Ελευθερία Πλευρίτου ήταν η κορυφαία του τουρνουά και η Χρυσή Διαμαντοπούλου η καλύτερη τερματοφύλακας του Ευρωπαϊκού. Έναν χρόνο μετά τη βλέπουμε, δυστυχώς για τελευταία φορά με το σκουφάκι της Εθνικής γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν (2015).

Ο τεχνικός των ΗΠΑ, Άνταμ Κρικόριαν ο οποίος είχε εκφράσει και πριν από το 2017, την επιθυμία του να εντάξει την Χαραλαμπίδη στην αμερικάνικη ομάδα, τα κατάφερε. Η Στεφανία αρχικά είπε όχι αλλά μετά το παγκόσμιο του Καζάν το 2015, είπε το ναι και έτσι το Δεκέμβριο του 2017 φόρεσε το σκουφάκι των ΗΠΑ σε φιλικό με αντίπαλο την Κίνα.

Η συνέχεια; Πάντα στις επιλογές του Κρικόριαν και τρόπαια με την καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Πρώτη σκόρερ το 2018 με τις Αμερικανίδες στο FINA Intercontinental Tournament με 15 γκολ. Σημείωσε πέντε γκολ την ίδια σεζόν στο World League όπου οι ΗΠΑ πήραν το χρυσό και 9 τέρματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Φέτος είχε 10 γκολ στο 2019 FINA Intercontinental Tournament, 9 στο World League όπου οι ΗΠΑ πήραν το χρυσό και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κορέας είχε 12 τέρματα και ξεχώρισε σε μια διοργάνωση όπου παίχτηκε με τους νέους κανονισμούς που είναι…κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα της Στεφανίας.

Να σημειώσουμε πως πέρσι επέστρεψε στη χώρα μας, αυτή τη φορά για τα…μάτια της Βουλιαγμένης. Πήρε το Κύπελλο αλλά στο πρωτάθλημα και την Ευρωλίγκα…έπεσε πάνω στον Ολυμπιακό του Χάρη Παυλίδη. Φέτος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα τη δούμε (λογικά στα μέρη μας) αλλά όπως σας έχουμε πει εδώ και λίγο καιρό, θα ξαναπαίξει στη Βουλιαγμένη όπως και οι Άσλεϊ Τζόνσον, Τζόρνταν Ράνεϊ.

Ξέρετε ότι…

*Αγαπημένο της φαγητό είναι ο μουσακάς και το σουβλάκι

*Της αρέσει να γράφει

*Φοβάται το σκοτάδι

*Απεχθάνεται την κακοποίηση των παιδιών και την εμπορία ανθρώπων

*Έχει πάντα βαμμένα τα νύχια των ποδιών της στα παιχνίδια

*Τη φωνάζουν Στεφ ή Στέφι

* Όνειρό της να παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες

* Της αρέσουν τα ταξίδια

*Ήταν εξαιρετική ύπτια όταν κολυμπούσε

*Έχει ακόμη μια αδερφή, την Αναστασία που είναι μεγαλύτερη

*Η Ιωάννα είναι...μεγαλύτερη από την Στεφανία. Η διαφορά τους είναι ένα λεπτό