Ελλάδα – ΗΠΑ 5-15: Δεν έγινε το «θαύμα»

Τα προγνωστικά δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και η Εθνική μας ομάδα των γυναικών αποκλείστηκε από τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος γνωρίζοντας την ήττα από τις ΗΠΑ με 15-5.

Ελλάδα – ΗΠΑ 5-15: Δεν έγινε το «θαύμα»

Ανυπέρβλητο αποδείχθηκε το εμπόδιο των ΗΠΑ για την Εθνική μας ομάδα των γυναικών σήμερα (22/7) το πρωί στην μακρινή Κορέα. Η ομάδα του Γιώργου Μορφέση ηττήθηκε 15-5 από τη χρυσή Ολυμπιονίκη και παγκόσμια πρωταθλήτρια και θα παίξει πλέον για τις θέσεις 5-8.

Οι Αμερικανίδες μπήκα δυνατά, προηγήθηκαν 4-0 και κράτησαν σχετικά εύκολα τη διαφορά μέχρι και τα μέσα της τρίτης περιόδου, με τις «μικρές» Ελευθεριάδου, Ξενάκη να παλεύουν (8-4). Στα τελευταία 12 λεπτά, οι ΗΠΑ που όπως είχαμε πει δεν σταματάνε ποτέ, με ένα επί μέρους σκορ 7-1 (!) έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στην πρόκρισή τους.

Μετά το πρώτο...μουδιασμένο δίλεπτο των Αμερικανίδων, η «μηχανή» των ΗΠΑ πήρε μπροστά. Πίεση στην άμυνα, ζώνη για να μην πάει η μπάλα εύκολα στις Ασημάκη, Ξενάκη και όταν κέρδιζαν μπάλες, η τερματοφύλακας Άσλεϊ Τζόνσον κοιτούσε να πασάρει γρήγορα για να βρει ανοργάνωτη την Ελληνική άμυνα. Το πέτυχε σε αρκετές περιπτώσεις και έτσι μέσα σε περίπου ένα τετράλεπτο φτάσαμε στο 4-0! Η Ουίλιαμς άνοιξε το σκορ για να ακολουθήσουν τα τρία γκολ από τις αδερφές Φίσερ (2 η Μακένζι και ένα η Άρια). Η Εθνική μας ήταν τις περισσότερες φορές στατική στην επίθεση ενώ όταν έχανε τη μπάλα καθυστερούσε να επιστρέψει και οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει το ρυθμό τους. Το μόνο ευχάριστο η παίκτρια λιγότερο όπου η Εθνική μας είχε 2/2 ωστόσο στο δικό της παραπάνω δεν σκόραρε σε μια φάση όπου θα μπορούσε να είχε γίνει το 3-1.

Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση έβγαλαν και την πρώτη άμυνα στη δεύτερη περίοδο με τις Αμερικανίδες να παίζουν παραπάνω (0/3) αλλά στη συνέχεια η Ασημάκη δεν μπόρεσε να απειλήσει. Στην επόμενη επίθεση, οι ΗΠΑ πήραν πάλι αποβολή κι αυτή τη φορά ο Νιούσουλ σκόραρε για το 5-0 (6.11 για το τέλος του ημιχρόνου). Η «απάντηση» ήρθε με τον ίδιο τρόπο (παραπάνω) από την Εθνική μας, με την Έλενα Ξενάκη με υπέροχο αριστερό (5.41 για το ημίχρονο). Η άμυνα βγήκε και πάλι και ήρθε η «βόμβα» από τη Νικόλ Ελεθεριάδου για το 5-2, με την Εθνική μας να βγάζει χαρακτήρα σε αυτό το σημείο και μαζεύει τη διαφορά και να παίζει με διάθεση και όρεξη στην άμυνα.

Οι Αμερικανίδες βρήκαν λύση με την Στεφανία Χαραλαμπίδη σε επίθεση με παίκτρια παραπάνω που ουσιαστικά ήταν κόντρα (6-2). Αντίθετα η Εθνική μας στη δική της επίθεση με παραπάνω δεν βρήκε γκολ και η διαφορά πήγε εκ νέου στα πέντε γκολ με την Στέφενς να σκοράρει από την περιφέρεια για το 7-2 ενώ λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (7 δευτερόλεπτα) η Φάταλ από κοντά έγραψε το 8-2, παίρνοντας το ριμπάουντ σε επίθεση με παίκτρια παραπάνω. Αυτός ο τομέας μας...πλήγωσε στο δεύτερο οκτάλεπτο αφού εκεί που μείωσε η Εθνική (5-2), οι Αμερικανίδες που ξεκίνησαν με 0/3 στην παραπάνω, βρήκαν λύσεις και η διαφορά ξέφυγε. 3/6 στο πρώτο ημίχρονο οι ΗΠΑ στην παραπάνω και 1/3 η Εθνική μας που δέχθηκε και πάλι τέσσερα γκολ.

Στο τρίτο οκτάλεπτο, η Εθνική μας στάθηκε καλά αμυντικά. Δεν επέτρεψε στις Αμερικανίδες να βγάλουν κόντρες και να πετύχουν την άμυνά μας ανοργάνωτη. Στην επίθεση βέβαια υπήρχαν δυσκολίες και η λύση ήρθε αρχικά από τη σπουδαία περιφερειακή του Ολυμπιακού Νικόλ Ελευθεριάδου με ένα ακόμη υπέροχο σουτ από την περιφέρεια (8-3) στα μισά της περιόδου και εν συνεχεία από την Έλενα Ξενάκη. Η εξαιρετική φουνταριστή της Βουλιαγμένης, με υπέροχο γυριστό νίκησε τη Τζόνσον για το 8-4! Οι ΗΠΑ που είχαν μείνει χωρίς γκολ σε αυτό το οκτάλεπτο, βρήκαν και πάλι το δρόμο προς τα δίχτυα με τέρμα στην παραπάνω (Άρια Φίσερ, 9-4) και συνέχισαν να τρέχουν ένα σερί στις επιθέσεις με παραπάνω (4/4), που διεκόπη στη συνέχεια και μετά το τάιμ άουτ που κάλεσε ο Άνταμ Κρικόριαν. Το 10-4 για τις ΗΠΑ έγραψε με καταπληκτικό σουτ από την περιφέρεια η Μούσελμαν, σε ένα οκτάλεπτο όπου η Εθνική μας τις «μικρές» Ελευθεριάδου, Ξενάκη προηγήθηκε 2-0 αλλά οι Αμερικανίδες απάντησαν στο τελευταίο τρίλεπτο της περιόδου και η διαφορά παρέμεινε στα έξι τέρματα.

Το τελευταίο οκτάλεπτο ξεκίνησε με ακόμη ένα γκολ από τις ΗΠΑ. Η Γκίλχριστ από την περιφέρεια πέτυχε το 11-4 σε ένα ματς φυσικά όπου είχαν κριθεί τα πάντα αλλά δεν έπρεπε να το παρατήσουμε γιατί είπαμε και τις προηγούμενες μέρες πως οι Αμερικανίδες δεν σταματάνε παρά μόνο με το άκουσμα της κόρνας της γραμματείας στο φινάλε. Η Εθνική μας μείωσε με την Αβραμίδου (παραπάνω) μετά την έξοχη πάσα της Τσουκαλά (11-5) αλλά η Μούσελμαν είχε πάρει φωτιά. Πάλι από την περιφέρεια ανέβασε τη διαφορά στα επτά γκολ (12-5) ενώ με τον ίδιο τρόπο σημείωσε και το 13-5 ενώ η ίδια, αυτή τη φορά στην παίκτρια παραπάνω διαμόρφωσε το 14-5! Οι παίκτριες του Άνταμ Κρικόριαν δεν σταμάτησαν λοιπόν, μυρίστηκαν αίμα και οι Αμερικανίδες στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα έκαναν ότι ήθελαν για να φτάσουμε στο τελικό 15-5.

Οι Αμερικανίδες ξεκίνησαν με 0/3 στην παραπάνω αλλά τελείωσαν με 5/8. 2/5 είχε η Εθνική μας ομάδα που θα προσπαθήσει πλέον για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στη συνέχεια του παγκοσμίου.

Τα οκτάλεπτα: 4-0, 4-2, 2-2, 5-1.

ΗΠΑ: Λόγκαν, Μούσελμαν 4, Σάιντμαν 1, Φάταλ 1, Χάουζτσαϊλντ, Στέφενς 1, Χαραλαμπίδη 1, Νιούσουλ Κ. 1, Φίσερ Α. 2, Γκίλχριστ 1, Φίσερ Μ. 2, Ουίλιαμς 1, Τζόνσον.

ΕΛΛΑΔΑ: Σταματοπούλου, Τσουκαλά, Μπενέκου, Ελευθεριάδου 2, Πάτρα, Αβραμίδου 1, Ασημάκη, Χυδηριώτη, Κώτσια, Νίνου, Πλευρίτου, Ξενάκη 2, Κοτσιώνη.