Ξημερώματα με τη διοργανώτρια Ν. Κορέα η Εθνική στο Παγκόσμιο!

Η Εθνική μας ομάδα των ανδρών μπαίνει στη μάχη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Αντίπαλος η Ν. Κορέα στις 03.50! Τι δηλώνουν ο Ομοσπονδιακός Τεχνικός Θοδωρής Βλάχος, ο αρχηγός Γιάννης Φουντούλης και ο Χανιώτης αμυντικός του Ολυμπιακού Δημήτρης Σκουμπάκης.

Ξημερώματα με τη διοργανώτρια Ν. Κορέα η Εθνική στο Παγκόσμιο!

Η Εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών για την πρώτη αγωνιστική του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος αντιμετωπίζει την οικοδέσποινα Νότια Κορέα, σε ένα ματς που θα ξεκινήσει στις 03.50 (ξημερώματα Δευτέρας).

Η «γαλανόλευκη» του Θοδωρή Βλάχου φυσικά είναι το ακλόνητο φαβορί και θα έχει την ευκαιρία να...μάθει την πισίνα, να δουλέψει και πάλι τους νέους κανονισμούς ενώ θα κατασκοπεύσει Σερβία, Μαυροβούνιο που συγκρούονται νωρίτερα και είμαστε στον ίδιο όμιλο. Όπως και στις γυναίκες, ο πρώτος από κάθε όμιλο περνάει στην οκτάδα απευθείας.

Αναλυτικά η 13άδα της Εθνικής: Ζερδεβάς Μάνος, Γενηδουνιάς Κωνσταντίνος, Σκουμπάκης Δημήτρης, Καπότσης Μάριος, Φουντούλης Γιάννης, Δερβίσης Γιώργος, Παπαναστασίου Αλέξανδρος, Αργυρόπουλος Στέλιος, Μουρίκης Κώστας, Κολόμβος Χριστόδουλος, Γούνας Αλέξανδρος, Βλαχόπουλος Άγγελος, Γαλανίδης Κώστας.

Το επιτελείο

Μαζί με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Θοδωρή Βλάχο, ο συνεργάτης του Δημήτρης Κραβαρίτης (επίσης συμπληρώνει τρεις συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα ως τεχνικός), ο φυσιοθεραπευτής Αλέξανδρος Κολιάτος και ο γιατρός της ΚΟΕ, Γιώργος Μαρίνος.

Από το Μόντρεαλ στο Καζάν

Η Ελλάδα μετέχει για 15η φορά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, κάτι που δεν έχει κάνει μόνον το 1975 (Κάλι), το 2009 (Ρώμη) και το 2011 (Σαγκάη). Έχει πανηγυρίσει δύο χάλκινα μετάλλια, το 2005 στο Μόντρεαλ με τον Σάντρο Καμπάνια στον πάγκο και δέκα χρόνια μετά, το 2015 στο Καζάν με τον Θοδωρή Βλάχο στον πάγκο. Η Εθνική μας και στην προηγούμενη διοργάνωση ήταν τετράδα αλλά είχε ηττηθεί στον μικρό τελικό από τη Σερβία.

Στις 14 προηγούμενες συμμετοχές της, έχει συνολικά 100 αγώνες (46 Νίκες, 5 Ισοπαλίες, 49 Ήττες), 8 ομοσπονδιακοί τεχνικοί την καθοδήγησαν (3 συμμετοχές Ανδρέας Γαρύφαλλος και Σάντρο Καμπάνια, οι περισσότερες και τους ισοφαρίζει σε αυτό το παγκόσμιο ο Βλάχος), 84 συνολικά πολίστες αγωνίστηκαν (6 συμμετοχές ο Γιώργος Αφρουδάκης, τις περισσότερες), ενώ πρώτος σκόρερ είναι ο Γιάννης Φουντούλης με 55 γκολ.

Η πορεία της από το 1973, στο 1ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα: 1973 (Βελιγράδι), 12η, 1978 (Βερολίνο), 12η, 1982 (Γκουαγιακίλ), 12η, 1986 (Μαδρίτη), 11η, 1991 (Περθ), 10η, 1994 (Ρώμη), 7η, 1998 (Περθ), 8η, 2001 (Φουκουόκα), 6η, 2003 (Βαρκελώνη), 4η, 2005 (Μόντρεαλ), 3η, 2007 (Μελβούρνη), 6η, 2013 (Βαρκελώνη), 6η, 2015 (Καζάν), 3η, 2017 (Βουδαπέστη), 4η.

* Και τα ματς των ανδρών θα διεξαχθούν στο «Nambu University Water Polo Competition». Η Εθνική μας είναι στον 1ο Όμιλο με αντιπάλους τη Σερβία, τη Νότια Κορέα και το Μαυροβούνιο. Το ντέρμπι του ομίλου διεξάγεται στις 02.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας! Οι υπόλοιποι τρεις Όμιλοι: 2ος: ΗΠΑ, Κροατία, Καζακστάν, Αυστραλία, 3ος: Νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Ισπανία, Ουγγαρία, 4ος: Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία.

«Το μυαλό στο Μαυροβούνιο»

Ο Ομοσπονδιακός Τεχνικός Θοδωρής Βλάχος δήλωσε: «Είχαμε λίγες μέρες μπροστά μας να προσαρμοστούμε στο περιβάλλον (αφού έχουμε αλλάξει ήπειρο) μέχρι το πρώτο παιχνίδι με ένα αντίπαλο (Ν.Κορέα) που δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Έτσι στόχος μας είναι η 17η του μήνα που θα βρούμε απέναντί μας το Μαυροβούνιο κόντρα στο οποίο θέλουμε τη νίκη προκειμένου να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες για να πάρουμε την πρωτιά στον Όμιλο.

Αυτό και μόνο είναι στο μυαλό μας προς το παρόν. Δεν πάμε πιο μακριά γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε σκέψεις τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει καν η διοργάνωση. Η προετοιμασία πήγε όπως τη θέλαμε, μια προετοιμασία μικρή βέβαια σε διάρκεια, αν εξαιρέσουμε τις δυο πρώτες βδομάδες που δεν είχαμε μαζί μας τον Φουντούλη και τον Βλαχόπουλου εξαιτίας κάποιων τραυματισμών που αντιμετώπιζαν αλλά ευτυχώς ξεπεράστηκαν.

Είναι ερωτηματικό βέβαια πως θα ανταποκριθούν στη διάρκεια του τουρνουά αυτά τα δυο παιδιά , όχι τώρα στο ξεκίνημα που είναι πιο φρέσκοι, αλλά είναι σημαντικό το ότι έχουν χάσει ένα βασικό μέρος της προετοιμασίας. Προσπαθήσαμε να δώσουμε όσο πιο πολλά παιχνίδια γινόταν για να αφομοιώσουμε τους νέους κανονισμούς και πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι τη στιγμή που θέλουμε για να αντεπεξέλθουμε».

«Νέα εμπειρία»

Από την πλευρά του, ο Χανιώτης αμυντικός του Ολυμπιακού Δημήτρης Σκουμπάκης ανέφερε: «Είναι μια νέα εμπειρία για μένα σε ένα πολύ δύσκολο τουρνουά . Ελπίζω να μπορέσω να βοηθήσω την ομάδα να πετύχουμε κάτι καλό. Λίγο άγχος έχω πάντα , νομίζω ότι είναι καλό , με βοηθάει να είμαι πιο συγκεντρωμένος και να σκέφτομαι τα παιχνίδια που έρχονται. Κάναμε ότι χρειάζεται στην προετοιμασία που ήταν δύσκολη αν και μικρή για να είμαστε έτοιμοι για τα παιχνίδια που έρχονται . Νιώθω έτοιμος να αντεπεξέλθω».

«Να προσαρμοστούμε στην ώρα και στις συνθήκες»

Με τη σειρά του, ο αρχηγός Γιάννη Φουντούλης δήλωσε: «Έχουμε κάνει ένα μεγάλο ταξίδι και προέχει να προσαρμοστούμε στην ώρα και τις συνθήκες στο νέο μας περιβάλλον . Νιώθω ότι είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του τουρνουά. Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω ότι η ομάδα μας μπορεί να κερδίσει τον οποιοδήποτε αλλά δεν μπορούμε να λέμε μεγάλα λόγια γιατί είναι ένα τουρνουά που παίρνουν μέρος πολύ μεγάλες ομάδες και κάθε παιχνίδι θέλει μεγάλη προσοχή.

Ο Όμιλος μας είναι από τους δυσκολότερους, έχουμε να αντιμετωπίσουμε Μαυροβούνιο και Σερβία. Οι Σέρβοι θα έρθουν με κάποιες αλλαγές και κάποιες απουσίες , στόχος μας είναι ασφαλώς η πρώτη θέση στον Όμιλο προκειμένου να περάσουμε απευθείας στα προημιτελικά. Αν δεν το καταφέρουμε δε θα είναι το τέλος του κόσμου ωστόσο θα έχουμε ένα δύσκολο αγώνα χιαστί για να μπούμε στην 8άδα με αντίπαλο από τον άλλο όμιλο.

Πάμε βήμα βήμα και ευελπιστώ ότι είναι στις δυνατότητές μας η πρόκριση στους «8» του Παγκοσμίου κι απο εκεί κι έπειτα πας σε ένα παιχνίδι να παίξεις την πρόκριση στη ζώνη των μεταλλίων. Είναι ένα ερώτημα πως θα παρουσιαστούν οι ομάδες με τους νέους κανονισμούς μια που είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που θα εφαρμοστούν».