Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου: Από την πρεμιέρα στα προημιτελικά!

Η Ελλάδα με νίκη απέναντι στην Ισπανία στην πρώτη αγωνιστική μπορεί να κλείσει από τώρα μία θέση στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς οι Κούβα και Καζακστάν δεν αποτελούν φόβητρο.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου: Από την πρεμιέρα στα προημιτελικά!

Είναι δυνατόν σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα να κάνουμε λόγο για ματς «τελικό» από την πρεμιέρα των αγώνων; Κι όμως όταν μιλάμε για το Ελλάδα – Ισπανία είναι δυνατό αφού η νικήτρια ομάδα θα...κλειδώσει μια θέση από την Κυριακή το μεσημέρι στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος!

Όταν σε έναν όμιλο που απαρτίζουν οι Ελλάδα, Ισπανία, Καζακστάν και Κούβα, οι δυο πρώτες διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην πρεμιέρα, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί ο αγώνας της Κυριακής (11.50, ERT SPORTS HD) είναι «τελικός» για τη «γαλανόλευκη».

Πριν καλά-καλά...μάθουν την πισίνα τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση καλούνται να ξεπεράσουν το εμπόδιο της πανίσχυρης Ισπανίας και να κλείσουν από τώρα μια θέση για τα προημιτελικά! Ακούγεται περίεργο αλλά, στην πρεμιέρα της, η «γαλανόλευκη» κερδίσει την Ισπανία στο ντέρμπι του ομίλου (Γ’) τότε θα εξασφαλίσει την παρουσία της στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Καζακστάν, Κούβα δεν αποτελούν φυσικά φόβητρο και έτσι ο νικητής του ντέρμπι (11.50, ert sports HD) θα πάρει λογικά την πρωτιά στον όμιλο που οδηγεί απευθείας στην οκτάδα!

Φυσικά η ήττα δεν είναι καταστροφή, ωστόσο θα οδηγήσει την ηττημένη σε αγώνα νοκ άουτ αγώνα για να μπει στην οκτάδα, με αντίπαλο μια εκ των Κίνας, Ιταλίας, Αυστραλίας (η λογική λέει Κίνα).

Αναφορικά με την πρεμιέρα ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Μορφέσης τόνισε: «Με βάση την προετοιμασία που κάναμε με τους νέους κανονισμούς προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή τακτική, έχουμε αρκετά προβλήματα στην άμυνα και μέχρι τώρα η αλήθεια είναι ότι δεν μπορέσαμε να βρούμε ρυθμό. Παρόλα αυτά έχουμε επικεντρωθεί εδώ και καιρό στο παιχνίδι με την Ισπανία, έχουμε ένα πλάνο και κάποιες εναλλακτικές αν αυτό δεν λειτουργήσει. Η πρεμιέρα για μας είναι κομβική, γιατί το αποτέλεσμα αυτό θα επηρεάσει πάρα πολύ την εξέλιξη του Παγκοσμίου, η δεύτερη θέση θα μας βάλει σε προβλήματα, γιατί θα δώσουμε κάποιο δύσκολο χιαστί αγώνα με ομάδα από τον απέναντι όμιλο που είναι Ιταλία, Αυστραλία και Κίνα για να μπούμε στην οκτάδα. Είδαμε και στις ΗΠΑ ότι θέλουμε πολλή δουλειά στα καινούρια δεδομένα, ό,τι αφορά στους νέους κανονισμούς. Επίσης πρέπει να βελτιωθούμε και στην άμυνα όπου δεχόμαστε πολλά γκολ. Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα φυσικής κατάστασης, αλλά συγκέντρωσης και αλλαγής των συνηθειών που υπάρχουν μέχρι τώρα».


Παιχνίδι «κλειδί» χαρακτήρισε την αναμέτρηση με την Ισπανία η αρχηγός της Εθνικής ομάδας Αλεξάνδρα Ασημάκη: «Στις ΗΠΑ δεν πήγαμε σε τουρνουά, αλλά δώσαμε κάποια φιλικά παιχνίδια απέναντι στην καλύτερη ομάδα στον κόσμο, στην ομάδα που έχει ήδη πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, σε ένα περιβάλλον που δεν το γνωρίζαμε. Άρα νομίζω ότι δεν ήταν παιχνίδια για να βγει συμπέρασμα. Από εκεί και πέρα, και στις προπονήσεις αλλά και στα φιλικά αυτά παιχνίδια προσπαθήσαμε να δουλέψουμε κάποια στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουμε στον πρώτα μας σημαντικό αγώνα απέναντι στην Ισπανία, που μπορώ να χαρακτηρίσω αγώνα "κλειδί" για τη συνέχειά μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αυτό τον αγώνα σκεφτόμαστε μόνο και προχωράμε. Μια πολύ καλή ομάδα, αλλά στα μέτρα μας, που την είχαμε νικήσει μέσα στην έδρα της σε μεγάλη διοργάνωση, στο Ευρωπαϊκό της Βαρκελώνης πέρυσι, και είχαμε χάσει στο παιχνίδι του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου που έγινε με τους νέους κανόνες. Το πόλο έχει αλλάξει, πιστεύω όμως θα είμαστε έτοιμες και όλα θα πάνε καλά».


Αθλήτριες Συμ. ΕΟ Γκολ ΕΟ Συμ. ΠΠ Γκολ ΠΠ

Σταματοπούλου Ιωάννα 33 0 0 0

Κοτσιώνη Μαρίνα 10 0 0 0

Τσουκαλά Χριστίνα 269 405 5 38

Χυδηριώτη Ιωάννα 89 48 1 2

Ελευθεριάδου Νικόλ 74 65 1 4

Κότσια Χριστίνα 89 30 3 11

Αβραμίδου Άλκηστη 329 320 6 28

Ασημάκη Αλεξάνδρα 318 517 5 58

Πάτρα Μαρία 32 7 0 0

Μπενέκου Άλκηστη 50 14 1 0

Νίνου Ειρήνη 10 0 0 0

Πλευρίτου Ελευθερία 136 175 3 21

Ξενάκη Έλενα 111 159 2 12


ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

Στην Κορέα είναι φυσικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Μορφέσης, οι συνεργάτες του Στέφανος Λέανδρος και Αγγελική Γερόλυμου, η φυσιοθεραπεύτρια Έφη Βούλγαρη και ο μάνατζερ των Εθνικών ομάδων Αντώνης Αρώνης.


*Η Εθνική μας μετέχει στον 3ο Όμιλο, με αντιπάλους την Κούβα, το Καζακστάν (παίζουν την Κυριακή στις 10.30) και την Ισπανία. Οι άλλοι 3 Όμιλοι: 1ος: Νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, ΗΠΑ, 2ος: Καναδάς, Ουγγαρία, Ρωσία, Νότια Κορέα, 4ος: Ιαπωνία, Ιταλία, Κίνα, Αυστραλία


*Οι αγώνες θα διεξαχθούν, στο «Nambu University Water Polo Competition», χωρητικότητας 5.000 θεατών.


Η «χρυσή» Σαγκάη και η «πεντάδα» που παραμένει


Η Ελλάδα μετέχει για 11η φορά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου έχει 69 αγώνες (38 Νίκες, 2 Ισοπαλίες, 29 Ήττες), με 4 ομοσπονδιακούς τεχνικούς (5 συμμετοχές ο Μορφέσης), 50 συνολικά πολίστριες (8 συμμετοχές η Αντιγόνη Ρουμπέση) και πρώτη σκόρερ με 89 γκολ επίσης την πολίστρια της Βουλιαγμένης που εδώ και λίγα χρόνια έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Κορυφαία στιγμή το χρυσό στη Σαγκάη το 2011. Από εκείνη την ομάδα ο Ομοσπονδιακός Τεχνικός Γιώργος Μορφέσης...συνδέει την τότε ομάδα με την τωρινή όπως και οι πλέον έμπειρες της Εθνικής μας και του Ολυμπιακού, Αβραμίδου, Ασημάκη, Τσουκαλά. Φυσικά παρούσα στην Κίνα και η Αγγελική Γερόλυμου, η οποία εδώ και λίγα χρόνια είναι δίπλα στον Ομοσπονδιακό Τεχνικό. Η πορεία της Εθνικής μας: 1998 (Πέρθ), 5η, 2001 (Φουκουόκα), 7η, 2003 (Βαρκελώνη), 9η, 2005 (Μόντρεαλ), 5η, 2007 (Μελβούρνη), 8η, 2009 (Ρώμη), 4η, 2011 (Σαγκάη), 1η, 2013 (Βαρκελώνη), 6η, 2015 (Καζάν), 6η, 2017 (Βουδαπέστη), 7η.