Γιάννης Φουντούλης στο «ΦΩΣ»: «Οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν με τον Ολυμπιακό»

Η πρώτη αποχαιρετιστήρια συνέντευξη του Γιάννη Φουντούλη. Ο παίκτης που πέρασε τα 1.000 γκολ τα λέει όλα στο «ΦΩΣ»! «Η πιο δύσκολη βδομάδα στη ζωή μου, πολύ δύσκολο το αντίο, υπάρχουν βράδια που δεν κοιμάμαι».

Γιάννης Φουντούλης στο «ΦΩΣ»: «Οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν με τον Ολυμπιακό»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Κανένας πρόλογος στη συνέντευξη. Απλώς να σημειώσω ότι είναι η πρώτη που δίνει ύστερα από το αντίο στον Ολυμπιακό. Και είναι ένα εξαιρετικό παιδί. Όχι μόνο εξαιρετικός αθλητής. Γιάννης Φουντούλης, τα λέει όλα. Ο παίκτης που πέρασε τα 1.000 γκολ.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 18/6/2019

Έκλαψες;

Γίνεται να μην συγκινηθώ; 10 χρόνια στον Ολυμπιακό, έκανα πραγματικότητα αυτό που ονειρευόμουν από μικρό παιδάκι, να παίξω σε αυτόν το σύλλογο. Το αντίο είναι πολύ δύσκολο. Έχω περάσει πολύ δύσκολη εβδομάδα, με βράδια που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Είναι η πιο δύσκολη βδομάδα που είχα ποτέ στη ζωή μου! Από τη μια η στεναχώρια για το πώς χάσαμε το ευρωπαϊκό, από την άλλη ο αποχωρισμός. 10 χρόνια είναι μια ζωή. Και πώς να αποχωριστείς συμπαίκτες που είναι φίλοι σου, σαν αδέλφια.

Ποιος σε έφερε από τη Χίο στον Ολυμπιακό;

Τιμ μάνατζερ τότε στον Ολυμπιακό ήταν ο Άκης Λογοθέτης. Πρόεδρος ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης. Προπονητής ο Βαγγέλης Πάτερος. Δεν ξέρω ποιος ακριβώς με έφερε.

Τι πήρες στην αρχή από λεφτά;

Τα πρώτα χρόνια έπεσα στην πιο δύσκολη εποχή που είχε ο σύλλογος στην ιστορία του! Ό,τι και αν είχα συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, δεν το πήρα. Αλλά δεν έχει σημασία.

Τα χάρισες;

Δεν το παίζω γενναιόδωρος, άλλοι παίκτες πολύ πιο έμπειροι από εμένα τότε είχαν οφειλές πολύ μεγαλύτερες. Νέο παιδί ήμουν εγώ. Δεν είμαι αχάριστος. Λέω και ευχαριστώ! Ο Ολυμπιακός μου έδωσε πάρα πολλά, και δεν εννοώ μόνο τα χρήματα. Εννοώ τις στιγμές που ζήσαμε, την καταξίωση με τους τίτλους, την αγάπη του κόσμου. Πήρα πιο πολλά από τον Ολυμπιακό σε σχέση με αυτά που πρόσφερα!

Τι παιδί είσαι εσύ.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Μιχάλη Κουντούρη που με τη βοήθεια του Μαρινάκη νοικοκύρεψε τον Ολυμπιακό και όχι μόνο ξεχρεώσαμε αλλά φτάσαμε και στις μεγαλύτερες επιτυχίες του συλλόγου. Θέλω να ευχαριστήσω και τον κόσμο του Ολυμπιακού που με τη δική του βοήθεια ξελάσπωσε ο σύλλογος. Και τους συμπαίκτες μου που όλα αυτά τα χρόνια με έκαναν με την απόδοσή τους να φαίνομαι καλύτερος από ότι είμαι.

Τι παιδί είσαι εσύ ξαναλέω. Έλα να γίνω λίγο κακός τώρα, αλλά τα ρωτάω όλα. Πόσα λεφτά σου έδωσε η Φερεντσβάρος;

Θέμη, μην με ρωτάς για λεφτά.

Αν από τον Ολυμπιακό έπαιρνες 1 ευρώ, πόσα σου έδωσε η Φερεντσβάρος παραπάνω;

1,6.

Είχες και πέρσι πρόταση να φύγεις έξω;

Ναι, από την Φερεντσβάρος πάλι. Κάθε χρόνο είχα προτάσεις από το εξωτερικό, αλλά έμενα στον Ολυμπιακό. Δεν ήθελα να πάω σε κάτι υποδεέστερο. Ο Ολυμπιακός είναι η κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη τα τελευταία 4 χρόνια με 3 τελικούς και με μια κατάκτηση του τροπαίου. Φεύγω από τον πρωταθλητή Ευρώπης και πάω στη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ήταν τα λεφτά μόνο το κίνητρο;

Όχι. Είναι αυτό που μου είπε ένας φίλος μου καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες, παρά για κάτι που δεν τόλμησες». Μεγαλώνω ηλικιακά και ήθελα κάποια στιγμή να ζήσω την εμπειρία της μεταγραφής στο εξωτερικό. Ήθελα να βρω νέο κίνητρο για το πόλο. Κακά τα ψέματα, όσο και να αγαπάω τον Ολυμπιακό, καθαρά παικτικά μιλάω, είναι δύσκολο να είσαι σε μια ομάδα 10 χρόνια. Το να πας σε καινούργια ομάδα σου δίνει έξτρα κίνητρο. Έρχεται Ολυμπιάδα που ίσως είναι η τελευταία μου, είμαι αρχηγός της Εθνικής, θέλω να γίνω καλύτερος, να βελτιωθώ. Είναι ένα κίνητρο να παίξεις στο καλύτερο πρωτάθλημα. Επίσης η κόρη μου, αν δεν το έκανα τώρα, θα ήταν πιο δύσκολο για το παιδί αργότερα.

Τι ηλικία έχει η κόρη σου;

14 μηνών.

Η γυναίκα σου τι είπε;

Δεν είναι εύκολο... Δεν είναι εύκολο ούτε για εμένα, ούτε για εκείνη, ούτε για το παιδί.

Δεν θα έρθουν μαζί σου;

Όχι, θα πάω μόνος μου.

Κατάλαβα.

Με στηρίζει στην απόφασή μου. Δεν σκοπεύω πάντως να κάνω καριέρα στο εξωτερικό... Δηλαδή να παίζω έξω πολύ καιρό. Είμαι σίγουρος ότι οι δρόμοι μας με τον Ολυμπιακό θα ξανασυναντηθούνε!

Θα σου κάνω άλλη μία δύσκολη ερώτηση. Το ξέρεις ότι μετά το χαμένο τελικό, υπήρξαν σχόλια στα social media για εσένα και τη Φερεντσβάρος;

Τι εννοείς;

Συνέδεσαν την απόδοσή σου στον τελικό με τη μεταγραφή σου.

Αυτό δεν το ήξερα. Βέβαια στην Ελλάδα είμαστε... Τι εννοούσαν, ότι εγώ ήθελα να χάσω; Εγώ ήμουν ο πρώτος που ήθελα να φύγω σαν πρωταθλητής Ευρώπης!

Σε πικραίνει αυτό που σου είπα; Δεν είχε συνέχεια, ήταν από τη στεναχώρια της στιγμής.

Είναι τέτοια η δική μου στεναχώρια για τον χαμένο τελικό στα πέναλτι και για το ότι φεύγω από την ομάδα που αγαπώ, δεν μπορώ να στεναχωρηθώ και για άλλα τώρα... Ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του. Όμως μόνο εγώ γνωρίζω πόσο με πόνεσε η ήττα και πόσο πολύ ήθελα να νικήσουμε αυτόν τον αγώνα.

Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού ήταν πολύ τιμητική για εσένα.

Ο Ολυμπιακός το έκανε ακόμα πιο δύσκολο το να φύγω! Συνέχεια έκανε πράγματα για να το κάνει πιο δύσκολο. Ευχαριστώ τον Ολυμπιακό για την τιμητική του ανακοίνωση.

Τα πρώτα χρόνια σου στον Ολυμπιακό που υπήρχε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, αντιμετώπισες θέμα διαβίωσης;

Σκεφτόμουν τον πρώτο χρόνο να γυρίσω στη Χίο! Ειλικρινά σου μιλάω. Είχα έρθει νέος εδώ, δεν τα έβγαζα πέρα, και άλλοι συμπαίκτες μου είχαν τέτοιο πρόβλημα. Ευτυχώς με βοήθησαν οικονομικά οι γονείς μου και έμεινα στον Ολυμπιακό. Έπρεπε να περάσουν 3 χρόνια και παραπάνω, για να πάρω ένα σεβαστό ποσό και να μπορώ να λέω ότι ζω άνετα.

Ο Βλάχος ο προπονητής σας τι ατού έχει;

Οι ομάδες είναι περίεργες καταστάσεις... Πρέπει να ταιριάξουν όλα, να κουμπώσουν όλα. Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας ανήκει στον προπονητή σε σχέση με τους παίκτες. Διότι ο προπονητής διαλέγει τους παίκτες, εκείνος λέει ποιοι χρειάζεται να έρθουν και ποιοι του περισσεύουν. Σε αυτό παίρνει άριστα ο Θοδωρής. Επίσης σε κάτι άλλο παίρνει άριστα. Όλη η κοινωνία του πόλο ξέρει ότι 13 διαφορετικοί χαρακτήρες είναι δύσκολο να σκέφτονται το ίδιο, όμως ο Βλάχος έχει αποδείξει πόσο καλός είναι στη διαχείριση προσωπικοτήτων.

Τι ξεχώριζε σε εσάς τους παίκτες και φτάσατε εκεί που φτάσατε;

Το αν ήμασταν καλοί παίκτες, το ξέρει όλη η Ευρώπη. Εκείνο όμως που είχε η φουρνιά των Ελλήνων καθώς και των ξένων αυτών που ήρθαν και μπολιάστηκαν, είναι ότι κάναμε ένα σύνολο που αρνούταν να χάνει. Δεν θέλαμε με τίποτα να χάνουμε.

Ποιον συμπαίκτη σου όλα αυτά τα χρόνια θεωρείς κορυφαίο; Όχι σαν χαρακτήρα και φίλο.

Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό, πρότυπό μου ήταν ο Γιώργος Ντόσκας, τον θαύμαζα γιατί ήταν και από τη Χίο, τον δικό του δρόμο ήθελα να ακολουθήσω. Κάναμε αδελφική φιλία, με βοήθησε πολύ στον Ολυμπιακό τα πρώτα χρόνια. Σαν κλάση όμως δεν γίνεται να μην πω τον Πάβιτς. Όλοι θα σου πουν τον Πάβιτς! Ως κλάση και ως προσωπικότητα. Είναι ο καλύτερος ξένος παίκτης που ήρθε ποτέ στη χώρα μας! Είναι ένας θρύλος του πόλο. Τα έχει κατακτήσει όλα. Κάποτε θα λέω ότι είχα την τύχη να τον έχω συμπαίκτη μου. Το ίδιο να ξέρεις θα μπορούσα να πω και για 6-7 άλλους που έζησα στον Ολυμπιακό, αλλά μου ζήτησες έναν.

Αποδυναμώνεται η ομάδα, έτσι; Για πρώτη φορά τόσο. Το ρεπορτάζ μου λέει ότι ο προπονητής θέλει να φέρει ξένο για να καλύψει το κενό σου και έτσι το κενό του Πάβιτς θα καλυφτεί από τον Ζερδεβά 21 χρονών. Τι γνώμη έχεις για αυτόν; Μπορεί;

Μπορεί. Το μέλλον του ανήκει. Ο καλύτερος στον κόσμο ήταν στην ηλικία του. Έχει ψηθεί ήδη στη Βουλιαγμένη που έπαιζε 2 χρόνια βασικός. Έχει προσόντα. Όσο για αυτό που μου είπες, παίκτες έρχονται και παρέρχονται, ο Ολυμπιακός μένει. Ο Ολυμπιακός θα είναι πάντα εκεί. Θα τη βρει την άκρη η ομάδα. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να γίνει μία ανανέωση στην ομάδα. Αυτό παίρνει χρόνο πάντα, αλλά είμαι αισιόδοξος. Τώρα θα βρουν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο και άλλοι μέσα στην ομάδα. Εύχομαι και πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα τα καταφέρει.

Έρχεται νέο αίμα από κάτω;

Οι εθνικές ομάδες στις μικρές ηλικίες σαρώνουν όλα τα μετάλλια.

Ναι, αλλά αργούν αυτοί. Εδώ μιλάμε για επίπεδο πρωταθλητή Ευρώπης. Όταν είχε φύγει ο Βλαχόπουλος, ξέρω ότι ο Βλάχος έλεγε πως ο Γεννηδουνιάς έρχεται από κάτω. Τώρα δεν υπάρχει κάτι άμεσο... Πες μου για τον Γεννηδουνιά. Τι ταλέντο; Έχει φτάσει το ταβάνι του;

Απίστευτο ταλέντο. Δεν ξέρω αν υπάρχει ταβάνι για αυτόν! Δεν ξέρω πού μπορεί να φτάσει. Είμαι σίγουρος ότι θα βελτιωθεί κι άλλο πολύ, θα γίνει παίκτης παγκόσμιας κλάσης. Τον πρώτο χρόνο ήταν εκτός 13άδας! Το δεύτερο χρόνο άρπαξε την ευκαιρία που έφυγε ο Βλαχόπουλος να παίζει. Τα δύο τελευταία χρόνια είναι δικά του! Έχει όλα τα στοιχεία για να φτάσει πολύ ψηλά. Δουλεύει ασταμάτητα, αγαπάει την ομάδα, αγαπάει το πόλο. Έζησα όλη την εξέλιξή του και ξέρω ότι έχει κι άλλο να βελτιωθεί.

Ποιον είχες αφίσα στο δωμάτιο μικρός;

Τον Τζόρτζεβιτς. Πέρασα κι άλλες φάσεις με Τζιοβάνι, Ριβάλντο κ.λ.π. αλλά ο Τζόρτζεβιτς ήταν πάντα το Νο1 στην καρδιά μου γιατί έμεινε στον Ολυμπιακό και ήταν πάντα εκεί, ο ηγέτης της ομάδας.

Μεταξύ Μπούσλιε και Ομπράντοβιτς ποιος θα ήταν μεγαλύτερη απώλεια;

Και με τους δύο είμαι πολύ φίλος. Ο Άντρο είναι κορυφαίος αμυντικός στον κόσμο! Χωρίς συζήτηση αυτό. Από την άλλη ο Ομπράντοβιτς είναι πολύ ταλαντούχος, μπορεί να κάνει τα πάντα στο νερό, και έχει άστρο, 4 χρόνια πάει σε 4 τελικούς. Βοήθησε την ομάδα μας όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και στα αποδυτήρια που λένε στο ποδόσφαιρο. Τρομερή η επιρροή του. Όμως έτσι όπως διαμορφώνεται το πόλο με τους νέους κανονισμούς, θεωρώ τον Μπούσλιε πιο σημαντικό.

Πες για τους νέους κανονισμούς.

Μειώνεται ο χρόνος της επίθεσης, το παιχνίδι γίνεται πιο γρήγορο, στηρίζεται πολύ στην κίνηση. Ο Ομπράντοβιτς είναι πιο βαρύς από τον Μπούσλιε.Ο Μπούσλιε διακρίνεται για τη φυσική του κατάσταση και η ικανότητά του στο αμυντικό κομμάτι είναι πολύ σημαντική για την ομάδα.

Έντιμα μίλησες και με επιχειρήματα. Πες μου τώρα για το πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις. Έχω γράψει τόσα θέματα για αυτό.

Δεν θέλω να μιλήσω άσχημα για το Παπαστράτειο. Καλώς ή κακώς είναι το σπίτι μας. Έζησα τόσα πράγματα εκεί. Είναι η πιο σκληρή έδρα στην Ευρώπη με τον κόσμο του Ολυμπιακού. Όμως πολλές ομάδες ρε παιδί μου στεγάζονται εκεί... Πολλά τμήματα. Το πρόβλημα είναι έντονο. Αξίζει κάτι καλύτερο στον Ολυμπιακό που είναι η καλύτερη ομάδα πόλο στην Ευρώπη. Και είναι κρίμα για τις Ακαδημίες που αναγκάζονται οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά και να τα παίρνουν στις 11.00 το βράδυ στην άλλη πισίνα, την ανοικτή, στα Βοτσαλάκια. Τι κίνητρο δίνεις στα νέα παιδιά έτσι; Πιστεύω ότι αν έχει ο Ολυμπιακός τη δική του πισίνα και τις εγκαταστάσεις άλλων ευρωπαϊκών ομάδων, θα σημειωθούν τεράστιες επιτυχίες για το σύλλογο. Σε άντρες και γυναίκες. Θα παίξει τεράστιο ρόλο.

Συγγνώμη, μια που είσαι από τη Χίο, είχα βγάλει το δήμαρχο Χίου και μου είπε πώς εξασφάλισε 4 εκ. ευρώ για την ανακαίνιση του δημοτικού κολυμβητηρίου. Τώρα οι Σέρρες παίρνουν 5,5 εκ. ευρώ για να φτιάξουν το δικό τους κολυμβητήριο. Ο Πειραιάς; Τι γίνεται με τον Πειραιά;

Δεν τα ξέρω τα πολιτικά. Μου κάνει κι εμένα εντύπωση. Στη Χίο πάντως το κυνήγησαν το θέμα. Ενδιαφέρθηκαν πολυ. Ίσως να βρήκαν και πιο ανοικτές πόρτες...

Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Πειραιάς το έχει κυνηγήσει όπως πρέπει. Αν δεν βρεις ανοικτές πόρτες, τις κάνεις να ανοίξουν.

Αυτό που ξέχασα να πω είναι ότι αν είχαμε σύγχρονο κολυμβητήριο, θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να αναλαμβάνει τελικές φάσεις και θα παίρναμε τρόπαια πιο εύκολα.

Προπόνηση στα πέναλτι είχατε κάνει; Χάθηκε το τρόπαιο για ένα πέναλτι.

Είχαμε κάνει πριν φύγουμε για το φάιναλ 8. Εκεί τι να προλάβεις να κάνεις. Απάνθρωπο να παίζουν οι ομάδες 3 τέτοιους κρίσιμους αγώνες σε 3 μέρες! Στον τελικό είχαμε έλλειμμα ενέργειας, ήταν φανερό. Πιστεύω ότι ήμασταν η καλύτερη ομάδα στο τουρνουά! Παίξαμε ακόμα καλύτερα από ότι στη Γένοβα που το πήραμε. Όμως τα δώσαμε όλα με την Προ Ρέκο και δεν υπήρχαν αποθέματα ενέργειας. Αν είχαμε μία μέρα να ξεκουραστούμε για τον τελικό, δεν υπήρχε περίπτωση να μην νικήσουμε την Φερεντσβάρος.

Τον Σλούκα τον θες στο μπάσκετ του Ολυμπιακού;

Φυσικά και τον θέλω! Εξελίχτηκε απίστευτα φεύγοντας από τον Ολυμπιακό, χάσαμε από τη φυγή του. Αν έρθει θα ανεβάσει όλη την ομάδα.

Πιστεύεις ότι ο Ολυμπιακός θα τη γλιτώσει και δεν θα παίξει Α2;

Δεν ξέρω αν θέλει να τη γλιτώσει... Ήταν μια απόφαση των προέδρων και από τη στιγμή που έγινε αποδεκτή από τον κόσμο, τη στηρίζουμε. Θα είναι μεγάλο πλήγμα πάντως για το ελληνικό μπάσκετ να μην είναι ο Ολυμπιακός στην Α1.

Εγώ είμαι εντάξει. Εσύ υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να πεις;

Πριν ευχαρίστησα τους συμπαίκτες μου διότι με έκαναν να δείχνω καλύτερος από ότι είμαι. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον προπονητή Θοδωρή Βλάχο διότι μαζί του έφτασα στο επίπεδο αυτό και υπήρξε για εμένα πολύ παραπάνω από προπονητής μου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Το μήνυμα Φουντούλη σε Γενηδουνιά: «Μην κλαις για μένα»

Επίσημο: Στη Φερεντσβάρος ο Φουντούλης

Ο Ολυμπιακός αποχαιρετά με τιμές τον Γιάννη Φουντούλη!

Ο Φουντούλης τα χίλιασε! (vid)