Άστεγοι Παγκόσμιοι και Πρωταθλητές Ευρώπης!

Tι κοινό έχουν οι «γαλανόλευκες» με τις «ερυθρόλευκες» ομάδες; Όλες είναι... άστεγες! Και οι δυο μάλιστα χρησιμοποιούν, τις περισσότερες φορές, το ίδιο κολυμβητήριο, το «Πέτρος Καπαγέρωφ». Γράφει ο Παναγιώτης Λιακόπουλος.

Άστεγοι Παγκόσμιοι και Πρωταθλητές Ευρώπης!
Αυτό φυσικά δεν είναι το σπίτι των Εθνικών μας Ομάδων πόλο, αλλά το... γεφύρι της Άρτας.

Άνοιξη, καλοκαίρι και η υδατοσφαίριση πάλι στην...πρώτη γραμμή. Το ενδιαφέρον είναι φυσικά είναι στραμμένο αρχικά στα πρωταθλήματα - με τον Ολυμπιακό είναι η αλήθεια να μονοπωλεί τους τίτλους – και τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά δεν θα αργήσουν να μπουν στη ζωή μας και οι Εθνικές ομάδες, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Ξέρετε λοιπόν τι κοινό έχουν οι «γαλανόλευκες» με τις «ερυθρόλευκες» ομάδες; Όλες είναι... άστεγες! Και οι δυο μάλιστα χρησιμοποιούν, τις περισσότερες φορές, το ίδιο κολυμβητήριο, το «Πέτρος Καπαγέρωφ» το οποίο είναι φυσικά και έδρα του Εθνικού, που έχει τη δική του πολύ μεγάλη παράδοση στο άθλημα της υδατοσφαίρισης. Όλοι στον Πειραιά. Στην ίδια πισίνα. Παγκόσμιοι και Πρωταθλητές Ευρώπης, άνδρες και γυναίκες, έφηβοι και νεάνιδες, παίδες και κορασίδες στο κλειστό κολυμβητήριο του Πειραιά. Δεν είναι αστείο.

Μιλάμε για έναν Ολυμπιακό που στις γυναίκες έχει τρία Ευρωπαϊκά τα τελευταία έξι χρόνια και κάθε σεζόν φτάνει στον τελικό – εξαίρεση αποτελεί το 2016 – και στους άνδρες είναι εδώ και μια τετραετία πάντα στην τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρσι σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στη Γένοβα, το 2016 έπαιξε στον τελικό με τη Γιουγκ και σε λίγες ημέρες στο Ανόβερο θα προσπαθήσει να γράψει ιστορία κάνοντας το back to back, κάτι που τα τελευταία 20 χρόνια έχει πετύχει μόνο η Προ Ρέκο.

Μιλάμε για τον Ολυμπιακό που τροφοδοτεί με πολίστες-πολίστριες όλες τις Εθνικές Ομάδες, που κάθε καλοκαίρι κατακτούν μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις. Βέβαια και τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα ακόμη περιμένουν το περιβόητο «σπίτι» του υγρού στίβου. Το δικό τους κολυμβητήριο. Αυτό φυσικά δεν είναι το σπίτι των Εθνικών μας Ομάδων πόλο αλλά το... γεφύρι της Άρτας.

«Έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Υπουργείο Εργασίας ώστε τις επόμενες ημέρες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού χωριού να δοθούν στην διάθεση των εθνικών ομάδων. Έτσι το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού χωριού θα αποτελέσει το σπίτι της ελληνικής υδατοσφαίρισης». Τάδε έφη ο Ιούλιος Συναδινός. Μην μπερδεύεστε δεν το είπε χθες. Το δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο (αρχές) κατά τη διάρκεια της άφιξης των Εθνικών ομάδων πόλο των Νέων Ανδρών και των Νεανίδων, που είχαν διαπρέψει κατακτώντας το χρυσό στο Ευρωπαϊκό και το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο, αντίστοιχα.

Πάμε τώρα να δούμε, περίπου έναν χρόνο μετά τι συμβαίνει. Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη προετοιμασία η Εθνική γυναικών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του καλοκαιριού στο «Πέτρος Καπαγέρωφ». Καμπ η Εθνική Νέων Ανδρών στο Ρέστειο κολυμβητήριο στο Π. Φάληρο. Προπονήσεις η Εθνική Νεανίδων στο καταδυτήριο του Αγίου Κοσμά. Προετοιμασία οι παίδες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στον Άλιμο. Προετοιμασία οι Κορασίδες της Εθνικής μας για το Ευρωπαϊκό, επίσης στο καταδυτήριο του Αγίου Κοσμά.

Ναι καλά διαβάσατε στο καταδυτήριο! Εκεί όπου πρέπει κανονικά να είναι το «σπίτι» των αθλητών και των αθλητριών του Πέτρου Φυρίγου. Εκεί όπου στις αρχές της φετινής αγωνιστικής περιόδου έκανε προπονήσεις και ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός, αφού το κλειστό κολυμβητήριο του Πειραιά, «Πέτρος Καπαγέρωφ» δεν ήταν έτοιμο λόγω εργασιών.

Το φοβερό δεν είναι οι δηλώσεις-τοποθετήσεις για το μέλλον αλλά ο χρονικός ορίζοντας που δίνεται. «Τις επόμενες μέρες» είχε πει χαρακτηριστικά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Συναδινός, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κοντεύει ένας χρόνος αλλά εκεί θα... κολλήσουμε. Εδώ, τον ερχόμενο Αύγουστο θα... γιορτάσουμε τα δυο χρόνια από το: «ο Πρόεδρος της ΚΟΕ δέχθηκε τηλεφωνικά τα συγχαρητήρια του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος του μετέφερε και τα "μπράβο" του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα δεχτεί κάποια στιγμή, σε ημερομηνία που θα προγραμματιστεί σύντομα, τους θριαμβευτές στο γραφείο του για να τους συγχαρεί διά ζώσης».

13 Αυγούστου 2017. Λίγες ώρες μετά το χρυσό της Εθνικής Νέων Ανδρών στο Βελιγράδι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Σύντομα παιδιά. ΣΥΝΤΟΜΑ...