Δημήτρης Διαθεσόπουλος: «O Πειραιάς δικαιούται κολυμβητήριο, όχι αυτό το... γκαράζ!»

Το «ΦΩΣ» αναδεικνύει το δίκαιο αίτημα του πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακού, για κολυμβητήριο στον Πειραιά, με τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο, πρόεδρο της ΚΟΕ, να ανοίγει τον «χορό»: «Έχει δίκιο ο Κουντούρης»

Δημήτρης Διαθεσόπουλος: «O Πειραιάς δικαιούται κολυμβητήριο, όχι αυτό το... γκαράζ!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το κολυμβητήριο του Πειραιά, το όνειρο και μη εκπληρωμένο αίτημα πολλών χρόνων, το κολυμβητήριο που αξίζει να έχει ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός -και οι Εθνικές- για εμένα προσωπικά ως Πειραιώτη είναι μεγάλο θέμα. Και για το ιστορικό «ΦΩΣ» είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να πιέσουμε. Χωρίς να λογαριάζουμε δημόσιες σχέσεις.

Το ζητάει ο κόσμος του Πειραιά, το ζητάει ο Ολυμπιακός. Είναι αμαρτία αυτό που γίνεται για τον πολυνίκη Ολυμπιακό που έχει σπάσει τα ρεκόρ στην Ελλάδα με συνεχόμενες νίκες και πάει σε ευρωπαϊκούς τελικούς και φέρνει τρόπαια- όπως και οι Εθνικές μας στο πόλο. Είναι και η κολύμβηση, μην το ξεχνάμε.

Έχω ετοιμάσει ένα μεγάλο ρεπορτάζ, μάζεψα πληροφορίες. Θα ξεκινήσω με τον πρόεδρο της ΚΟΕ, τον πιο έμπειρο και παλιό πρόεδρο ομοσπονδίας στη χώρα, τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο. Τον είχα βγάλει στο παρελθόν και αυτά που είχε πει προκάλεσαν επιθετική ανακοίνωση από την ΕΟΕ. Τώρα τον ξαναβγάζω γιατί παίρνοντάς τον τηλέφωνο για ρεπορτάζ, άστραψε και βρόντηξε. Του το είπα, ότι θα τα βάλω αυτά ως δηλώσεις και μου είπε ότι δεν έχει πρόβλημα.

Ξεκινάω λοιπόν με τον πρόεδρο που λύνει και δένει και στο εξωτερικό. Μεγάλες οι διασυνδέσεις του έξω. Δεν είναι τυχαίες οι πάμπολλες διακρίσεις στο πόλο και από τα σωματεία μας και από τις εθνικές ομάδες σε άντρες και σε γυναίκες, σε όλες τις ηλικίες.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 18/1/2019

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, ο Μιχάλης Κουντούρης μίλησε σκληρά στην κοπή της πίτας για το θέμα του κολυμβητηρίου.

Και καλά έκανε, έχει δίκαιο ο Κουντούρης!

Ήταν και σαν να πέταξε το μπαλάκι στον δήμαρχο Πειραιά ο οποίος ήταν εκεί. Προς τιμήν του ο δήμαρχος δεν απέφυγε τις ευθύνες που του αναλογούν. Όλοι έχουν ευθύνες.

Τα στήθη του μπροστά πρέπει να βάλει ο πρώτος δημότης αυτής της μεγάλης πόλης! Ο πρώτος δημότης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Πρέπει να πιέσει. Μιλάμε για αυτοκρατορία στο πόλο και στην κολύμβηση από... καταβολής ελληνικού κράτους, μιλάμε για τον Ολυμπιακό και τον Εθνικό, δεν πάει άλλο να έχουν ένα... γκαράζ για γήπεδο! Γελάνε οι ξένοι μαζί μας.

Γκαράζ είπατε;

Έχει έρθει ο πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της ΛΕΝ εδώ, σε αγώνες του Ολυμπιακού και των Εθνικών ομάδων, και γελάει με τα χάλια μας. Με πόνο γελάει, όχι με κακία. Μου λέει «πού να φέρουμε μεγάλες διοργανώσεις εδώ, στο... γκαράζ θα τις κάνουμε»; Το ξέρεις ότι ο Ολυμπιακός δικαιούτο να κάνει φέτος το Σούπερ Καπ της Ευρώπης στην έδρα του; Και όχι να πάει πριν 1,5 μήνα στη Βουδαπέστη να παίξει με την Φερεντσβάρος και να το χάσει στα πέναλτι. Χάνουμε τίτλους με αυτήν την κατάντια! Το Καπαγέρωφ, δηλαδή το Παπαστράτειο, δεν πληροί τις προυποθέσεις. Δεν είναι απλώς ομάδες του Πειραιά ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός, ειδικά ο Ολυμπιακός είναι το ελληνικό πόλο στην Ευρώπη!

Πρόεδρε λέγε, σε αφήνω να γκαζώσεις και αν δεν με καλύψεις θα κάνω ερωτήματα.

Ο Πειραιάς είναι η κοιτίδα και η δύναμη διαχρονικά στο πόλο και στο κολύμπι. Έχει δίκαιο ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού και χαίρομαι που ο Μώραλης το αποδέχεται. Και εγώ είχα πετάξει κάποιες σπόντες στο ΦΩΣ και προς τιμήν του όταν συναντηθήκαμε στο δημοτικό θέατρο σε μια γιορτή δεν μου έκανε παράπονα. Ξέρει ο άνθρωπος το πρόβλημα, είναι λογικό παλικάρι ο Γιάννης. Με πονάει και εμένα το θέμα, όχι απλώς ως πρόεδρο της Ομοσπονδίας αλλά κι ως Πειραιώτη. Πήγα 72 χρονών, κάτι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Γεροντάκια θα γίνουμε, με μπαστούνι, να μην έχουμε αφήσει πίσω μας τίποτα στον Πειραιά; Είμαι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, η ζωή μου, η οικογένειά μου, το σχολείο μου, τα πάντα είναι στον Πειραιά. Για όνομα του Θεού! Είναι αμαρτία και άδικο αυτό που συμβαίνει στην ηγέτιδα πόλη της χώρας σε πόλο και κολύμβηση. Είναι αμαρτία για τους φιλάθλους, για τους παράγοντες, και πιο πολύ για τους πρωταθλητές αθλητές και προπονητές. Έχεις πάει στη Βουδαπέστη;

Όχι.

Αν πας στη Βουδαπέστη και δεις τις πισίνες των ομάδων, τις εγκαταστάσεις, θα ντραπείς! Ελάτε εκεί να δείτε ποιοι είναι αυτοί και ποιοι είμαστε εμείς! Δεν θα έπρεπε καν να πηγαίνουμε να παίζουμε μαζί τους, θα έπρεπε να... μένουμε σπίτια μας! Και όμως, τα παιδιά μας, οι προπονητές μας και οι αθλητές μας, όχι μόνο πάνε, αλλά παίρνουν νίκες και μετάλλια! Ρε πού βάζουμε εδώ στην Ελλάδα να προπονείται και να αγωνίζεται ο Φουντούλης, ο Γενηδουνιάς, ο Μυλωνάκης και τα άλλα παιδιά; Μπαίνεις στο Καπαγέρωφ και μυρίζει... κουζινίλα!

Κουζινίλα;

Έλα στη Βουδαπέστη να ντραπείς με τις συγκρίσεις. Πήγαινε σε άλλες χώρες να ντραπείς επίσης. Από τη μία παίζει η... καλύβα και από την άλλη οι... βίλες! Στο Παπαστράτειο, δηλαδή στο Καπαγέρωφ, δεν υπάρχει χώρος για συνέντευξη τύπου και στέκονται οι αθλητές και οι προπονητές όρθιοι! Πριν από τα ματς γίνεται σύσκεψη και δεν έχουμε αίθουσα αξιοπρεπή, είναι μια αίθουσα 3 επί 4 όπου τραβάμε τις καρέκλες ο ένας για να περάσει ο άλλος! Δεν υπάρχει γυμναστήριο! Δεν υπάρχει δεύτερη πισίνα για προθέρμανση. Δεν υπάρχουν αίθουσες. Δεν υπάρχουν σύγχρονα συστήματα που υπάρχουν αλλού.

Έβγαλα το δήμαρχο της Χίου προ καιρού και μου είπε πώς εξασφάλισε κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ για όλα αυτά. Και για αίθουσες και για γυμναστήρια και για σκέπαστρο, για ηλεκτρονικά συστήματα, για τα πάντα.

Η Χίος ως δύναμη είναι το 20% του Πειραιά. Έχει μια παράδοση στον ναυταθλητισμό, έλα να δεις στην Αλεξανδρούπολη τι γίνεται που είναι το 1% σε πόλο-κολύμβηση σε σχέση με τον Πειραιά! Μηδενική μπροστά στον Πειραιά. Και όμως έχει κολυμβητήριο που ντρέπεσαι να μπεις μέσα συγκρίνοντάς το με τον Πειραιά! Με βιντεογουόλ, με ηλεκτρονικούς βατήρες, με όλην την τεχνολογική εξέλιξη. Και μπράβο τους στην Αλεξανδρούπολη! Και της Χίου το κολυμβητήριο -και μάλιστα έχει δύο η Χίος- και της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ καλύτερα από του Πειραιά που είναι μακράν η Νο1 πόλη της Ελλάδας σε κολύμβηση και πόλο!

Να πούμε ότι το θέμα δεν καίει μόνο τα σωματεία, τον Ολυμπιακό που με ενδιαφέρει, και τον Εθνικό. Καίει και τις εθνικές.

Ε βέβαια, ειδικά τον χειμώνα που δεν έχουμε πολλά κλειστά, πάμε στον Πειραιά και παίζουμε. Στο Καπαφέρωφ κατά κύριο λόγο και στη Νέα Σμύρνη κατά δεύτερο, που και εκεί οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές. Γιατί νομίζεις ότι πάμε συνεχώς στο Βόλο! Και στα Χανιά και στην Αλεξανδρούπολη. Στο Βόλο έχει τρία κολυμβητήρια! Τρία!

Πρόεδρε ευχαριστώ, εδώ και πολλά χρόνια είναι η δεύτερη συνέντευξη που σου κάνω. Το λέω για να μην νομίζουν κάποιοι ότι είμαστε κολλητοί.

Σου είπα και την προηγούμενη φορά, σε θυμάμαι 20 χρόνια πίσω που μας έσκιζες στην ΕΟΕ για το Καραϊσκάκη.

Όχι εσένα, αλλά τον Βασιλακόπουλο που ήταν εμπόδιο για να μην πάει το Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό. Ο οποίος Ολυμπιακός δεν έχει ούτε ένα ιδιόκτητο γήπεδο σε κανένα άθλημα. Πες μου κάτι τελευταίο. Στην προηγούμενη συνέντευξη είχες «πυροβολήσει» την ΕΟΕ για το Ζάππειο και σου έβγαλαν ανακοίνωση μετά.

Πρόκειται περί ορισμένων καραγκιόζηδων! Τρίχες. Ο λαλίστατος κ. Καπράλος είπε ότι το 2004 ήταν γενικός γραμματέας ο Διαθεσόπουλος επί προεδρίας Νικολάου. Όταν εγώ ήμουν γενικός γραμματέας στην Ολυμπιακή Επιτροπή, το Ζάππειο ήταν κόσμημα! Αφότου έφυγα μετά το 2004 ρήμαξε! Έκλεισε και έγινε... σταύλος. Τα έχω πει αυτά στα ίσα και στην ΕΟΕ και στον Υπουργό. Το ιστορικότερο κολυμβητήριο της Ελλάδας, στο ωραιότερο σημείο της Ελλάδας αν όχι του πλανήτη, με θέα τον Παρθενώνα. Να κοιτάξουν όλοι να συνεργαστούν τώρα για να γίνει το σπίτι του Ολυμπιακού και το σπίτι των Εθνικών ομάδων στον Πειραιά.

Από την εμπειρία σου ποιοι έχουν την ευθύνη;

Αυτοί που κυβερνάνε αυτόν τον τόπο διαχρονικά.