Κροατία – Ελλάδα 13-8: Εκτός τετράδας η «γαλανόλευκη» (highlights)

Η Εθνική ανδρών γνώρισε βαριά ήττα από την Κροατία (13-8) και έμεινε εκτός τετράδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ζάγκρεμπ.

Κροατία – Ελλάδα 13-8: Εκτός τετράδας η «γαλανόλευκη» (highlights)

Σε ένα ακόμη Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών η Ελλάδα όχι μόνο έμεινε ξανά εκτός βάθρου, αλλά δεν κατάφερε εκ νέου να περάσει στα ημιτελικά.

Η Εθνική ηττήθηκε πεντακάθαρα από τη γηπεδούχο Κροατία και αποκλείστηκε από τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μετά το πρώτο ημίχρονο όπου η Ελλάδα στάθηκε εξαιρετικά και είχε και το προβάδισμα με 6-5, ξαφνικά έσβησαν οι διακόπτες, χάθηκε το μυαλό, οι Κροάτες έκαναν ότι ήθελαν μέσα στο νερό και με ένα σερί 8-0 (!) όχι απλά γύρισαν το ματς αλλά έδωσαν και διαστάσεις θριάμβου στην επικράτησή τους. Στο τέλος απλά οι διεθνείς με δυο γκολ, μάζεψαν κάπως τη διαφορά από το 13-6 στο 13-8.

Στο πρώτο οκτάλεπτο, η Εθνική λειτούργησε πολύ καλά στην επίθεση. Εκμεταλλεύτηκε τις ποινές που κέρδισε αφού την πρώτη φορά σκόραρε ο Φουντούλης και τη δεύτερη πήρε πέναλτι ο Αργυρόπουλος – Κανακάκης και πέτυχε το γκολ ο Γενηδουνιάς. Το πρώτο τέρμα της Ελλάδας ήρθε από φουνταριστό με τον Κάκαρη, ωστόσο το πρόβλημα ήταν στην άμυνα.

Δεν εκμεταλλευτήκαμε τον «ζεστό» Ζερδεβά και τις καλές επιλογές στην επίθεση, για να πάρουμε κεφάλι και να αγχώσουμε τους γηπεδούχους που είχαν τις λύσεις με Καρκόφ, Μάρινιτς – Κράγκιτς και Φάτοβιτς.

Η μάχη συνεχίστηκε και στη δεύτερη περίοδο με τους Κροάτες να…απαντάνε στο γκολ του Καλογερόπουλου (3-4), παίρνοντας προβάδισμα στο σκορ με Μάρινιτς – Κράγκιτς, Βουκίτσεβιτς.

Ο Μπίγιατς που ξεκίνησε με 0/3 στις αποκρούσεις, ανέβασε αισθητά την απόδοσή του, οι συμπαίκτες του πήραν ψυχολογία και η Κροατία έδειξε να ελέγχει τον αγώνα.

Η «γαλανόλευκη» όμως στο κρίσιμο σημείο έβγαλε άμυνες και στο τελευταίο λεπτό έκανε την ανατροπή με πέναλτι (το κέρδισε ο Νικολαΐδης) του Στέλιου Αργυρόπουλου – Κανακάκη και την κόντρα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου (6-5).

Άμεση όμως ήταν και η απάντηση της Κροατίας στο τρίτο οκτάλεπτο, με τους γηπεδούχους να περνάνε εκ νέου μπροστά.

Ισοφάρισε ο Λόντσαρ και ο Μάρινιτς – Κράγκιτς ξανά στον παραπάνω πέτυχε το 7-6, με την Εθνική να χάνει την αυτοσυγκέντρωσή της κυρίως στην επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα ξεκίνησε με 2/2 στον παραπάνω αλλά στο τρίτο οκτάλεπτο το ποσοστό είχε φτάσει στο 2/6 με σερί χαμένες επιθέσεις με έξτρα παίκτη.

Αντίθετα οι Κροάτες βρήκαν λύσεις στον παραπάνω και για πρώτη φορά ξέφυγαν με δυο γκολ (8-6 Βουκίτσεβιτς στον παραπάνω, 1.52 πριν από το τέλος της περιόδου) ενώ σε έναν ακόμη δικό τους παραπάνω κέρδισαν πέναλτι και ο Μάρινιτς – Κράγκιτς σημείωσε το 9-6.

Με γκολ για τους Κροάτες ξεκίνησε η τελευταία περίοδος. Ο φουνταριστός του Ολυμπιακού, Λούκα Λόντσαρ που έκανε εξαιρετικό παιχνίδι, πήρε και την αποβολή και τελείωσε ο ίδιος τη φάση για το 10-6. Στη συνέχεια χάθηκε ένας ακόμη παραπάνω (2/7) και στη συνέχεια ο Φάτοβιτς τελείωσε ουσιαστικά τον αγώνα γράφοντας το 12-6 με δυο διαδοχικά τέρματα. Ο Μπούριτς πέτυχε και το 13-6 (!), με τους Παπαναστασίου, Αργυρόπουλο - Κανακάκη να διαμορφώνουν το τελικό 13-8.

*Επόμενη αγωνιστική υποχρέωση για την Ελλάδα, την Κυριακή (14/1) με αντίπαλο τη Σερβία για τις θέσεις 5-8.

Τα οκτάλεπτα: 3-3, 2-3, 4-0, 4-2.

Κροατία (Ίβιτσα Τούτσακ): Μπίγιατς, Μπούριτς 1, Φάτοβιτς 3, Λόντσαρ 2, Μπίλιακα, Μπούκιτς, Βουκίτσεβιτς 2, Ζούβελα, Μάρινιτς – Κράγκιτς 4, Βρλιτς, Μπούτιτς, Καρκόφ 1, Πόπαντιτς.

Ελλάδα (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 1, Σκουμπάκης, Γκιουβέτσης, Φουντούλης 1, Παπαναστασίου 2, Καλογερόπουλος 1, Αργυρόπουλος-Κανακάκης 2, Αλαφραγκής, Κάκαρης 1, Νικολαΐδης, Βλαχόπουλος, Τζωρτζάτος.