Εάν δεν ήταν ο Μάνος Ζερδεβάς…

Εάν δεν είχε η Εθνική πόλο των ανδρών τον Μάνο Ζερδεβά στο ρόστερ της, η λογική λέει πως δεν θα είχαμε… προλάβει την υπερηχητική «γαλανόλευκη» που όλοι μας θαυμάζουμε τα τελευταία χρόνια.

Εάν δεν ήταν ο Μάνος Ζερδεβάς…

Δεν θα είχαμε ζήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου που στο Τόκιο ηττήθηκε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων (2021) από την καλύτερη εθνική ομάδα που έχουμε δει (τη Σερβία του Φίλιπ Φιλίποβιτς και της παρέας του).

Δεν θα είχαμε ζήσει την Εθνική του Θοδωρή Βλάχου που πέρσι στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, χάνοντας την πρόκριση στον τελικό στα σημεία από την Ιταλία του Σάντρο Καμπάνια.

Δεν θα είχαμε ζήσει την Ελλάδα που από το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τις ΗΠΑ και μετά παίζει υπέροχο πόλο σε άμυνα και επίθεση στο Παγκόσμιο της Φουκουόκα και πανάξια βρίσκεται στον αυριανό τελικό, εξασφαλίζοντας και την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η ελληνική υδατοσφαίριση και όλοι όσοι αγαπάνε το πόλο θα πρέπει λοιπόν να πάνε να ανάψουν μια λαμπάδα στο μπόι του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Μάνου Ζερδεβά.

Όχι γιατί είναι φανταστικός και φέτος στο Παγκόσμιο της Φουκουόκα, αλλά γιατί με τις αποκρούσεις του πριν από περίπου τρία χρόνια στο Ρότερνταμ κράτησε ζωντανό το όνειρο και δεν… χάλασε η χημεία της Εθνικής και όλα όσα είχαν δημιουργήσει ο Θοδωρής Βλάχος και οι παίκτες του από το 2015 και μετά.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, στο προολυμπιακό τουρνουά της Ολλανδίας, η Εθνική του Θοδωρή Βλάχου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η Γαλλία (κάποιοι τολμούσαν να την κοροϊδέψουν τότε), που ήταν σε ανοδική πορεία και τώρα τη βλέπουμε να πρωταγωνιστεί, είχε βάλει δύσκολα στη «γαλανόλευκη» που ήταν με το ένα πόδι εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Έχανε 10-7, δεκατρία λεπτά πριν από το τέλος. Ευτυχώς επέστρεψε και τα πάντα κρίθηκαν στα πέναλτι.

Εκεί όπου ο μετρ του είδος Μάνος Ζερδεβάς είπε «όχι» σε Κανό και Μαρζουκί, χαρίζοντας την πρόκριση στην Εθνική, που νίκησε στη συνέχεια τη Ρωσία και πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με την ιστορία από εκεί και πέρα να είναι γνωστή. Από τον χθεσινό MVP του αγώνα με τη Σερβία «ξεκίνησαν» όλα λοιπόν, αφού, σε περίπτωση ήττας από τη Γαλλία τον Φεβρουάριο του 2021, η Εθνική θα είχε αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Θοδωρής Βλάχος φυσικά δεν θα συνέχιζε στον πάγκο της «γαλανόλευκης» και εκείνος ο αποκλεισμός θα… κυνηγούσε για καιρό τους διεθνείς.

Σαφώς και ο περισσότερος κόσμος στέκεται στους μεγάλους αγώνες και στα ματς που δίνουν μετάλλια, αλλά καλό θα είναι να μην ξεχνάμε και αναμετρήσεις που… χτίζουν χαρακτήρες, δένουν τις ομάδες και τις κάνουν πιο δυνατές, υποχρεώνοντας και τους πιο δύσπιστους να πιστέψουν και να στηρίξουν.