Αλέξανδρος Παπαναστασίου o MVP στο «ΦΩΣ»: «Όλοι πιστεύαμε στην ανατροπή»

«Yπάρχει πολύ μεγαλύτερος ρομαντισμός στο πόλο από ό,τι στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, δεν έχει βιομηχανοποιηθεί. Όταν ένας γονιός πάει το παιδί του στο πόλο, δεν το πάει με σκοπό να πλουτίσει. Είναι όπως το είπατε, υπάρχει κουλτούρα. Και γίνεται δουλειά στις ακαδημίες από τους συλλόγους και στις μικρές Εθνικές από την ομοσπονδία».

Αλέξανδρος Παπαναστασίου o MVP στο «ΦΩΣ»: «Όλοι πιστεύαμε στην ανατροπή»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το παιδί έδωσε ρεσιτάλ με τις ΗΠΑ, τα σάρωσε όλα, τρία γκολ έβαλε στα τελευταία τρία λεπτά και κάναμε τη μεγάλη ανατροπή, έβαλε και το νικητήριο στο τελευταίο δευτερόλεπτο! Δίνει ρεσιτάλ και στο «ΦΩΣ» από την Ιαπωνία σε μία μεγάλη συνέντευξη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 23/7/2023

Βάζεις το νικητήριο γκολ. Ήταν κατόπιν εντολών προπονητή ή ένστικτο;

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης είχαμε εντολές από τον προπονητή να ψάξουμε τους φουνταριστούς. Πριν από την αποβολή έγινε αυτό. Στο τέλος έτυχε και βρέθηκε στα χέρια μου η μπάλα και κοίταξα να κάνω το καλύτερο δυνατό σουτ.

Υπάρχει κάποιο κόλπο στο σουτ που έκανες; Βάλε μας μέσα στο μυαλό του παίκτη που κρέμεται το ματς από τα χέρια του.

Έχει να κάνει και με τον εκάστοτε αντίπαλο. Πώς βλέπεις την άμυνα να κινείται, τι ξέρεις για τον τερματοφύλακα, που τους μελετάμε και τους ξέρουμε. Κάθε παίκτης έχει τα σουτ που είναι τα καλά του, αυτά κάνει στις κρίσιμες στιγμές, βγαίνουν αυτοματισμοί που έρχονται μέσα από πάρα πολλές προπονήσεις.

Πες μου για τις προσποιήσεις που έκανες.

Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι έπρεπε να ρίξω τους αμυντικούς μπροστά μου και μετά να σουτάρω όταν αυτοί έπεφταν.

Ρίσκο, όμως, να σου μείνει η μπάλα στα χέρια.

Όταν μου έδωσε την μπάλα ο Ντίνος, το μάτι μου πέρασε από τον χρόνο και είδα ότι έμεναν τρία δευτερόλεπτα. Προλάβαινα να ρίξω τους αντιπάλους στο νερό.

Πόσο ύψος έχεις;

Είμαι 1,94 μ.

Και μακριά χέρια, ρε παιδί μου. Βοηθάει αυτό να περνάς την μπάλα από πάνω τους;

Σίγουρα παίζει ρόλο το ύψος.

Ο τερματοφύλακας αυτός τι ιδιαιτερότητα έχει; Κάτι είπες πριν και το κράτησα.

Τραβιέται πολύ στις πρώτες γωνίες για να καλύψει το λάθος του μπλοκ. Σούταρα, λοιπόν, στην απέναντι γωνία. Και τα τρία γκολ που έβαλα στα τρία τελευταία λεπτά ήταν στην απέναντι γωνία!

Μπράβο, να μαθαίνει ο κόσμος ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Γούρια έχεις;

Όχι ιδιαίτερα.

Με έναν παλιό πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξανδρο Παπαναστασίου έχεις καμία συγγένεια;

Όχι.

Ο Βλάχος σάς έκραξε λίγο στις δηλώσεις του στο τέλος, είπε ότι φαίνεστε σαν να μην έχετε αυτοπεποίθηση, ενώ έχετε πολύ μεγάλες δυνατότητες ως παίκτες και ως ομάδα. Εσύ, πάντως, δεν κωλώνεις, τα παίρνεις τα σουτ.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς στην Εθνική που να κωλώνει, θεωρώ ότι, όποιος κι αν ήταν στη θέση μου, θα σούταρε με την ίδια ποιότητα και την ίδια αυτοπεποίθηση. Σίγουρα το ενδεχόμενο να χαθεί το σουτ υπάρχει και είναι πολύ πιθανό, αλλά δεν μπορείς να ζεις με αυτό το άγχος.

Πες μου κι άλλα για τις δηλώσεις του Βλάχου. Το έχετε συζητήσει;

Ναι, το έχουμε συζητήσει. Μπορεί να διαφωνήσω... Δεν ξέρω αν αυτό είναι το πρόβλημα. Είναι μεγάλη συζήτηση, διότι το ψυχολογικό κομμάτι είναι κάτι μη μετρήσιμο, δεν είναι όπως τα στατιστικά ή οι δείκτες στη φυσική κατάσταση. Όμως, η νέα γενιά είναι η καλύτερη φουρνιά στον κόσμο με βάση τα μετάλλια που έχει φέρει τα τελευταία χρόνια. Σε όλες τις μικρές Εθνικές. Επίσης, όλοι έχουμε βρεθεί σε θέση ευθύνης και έχουμε γαλουχηθεί. Βέβαια, οι συνθήκες είναι διαφορετικές στο επίπεδο των ανδρών σε τέτοιο επίπεδο, αλλά έχουμε βρεθεί όλοι σε θέση ευθύνης και σε συλλογικό επίπεδο και με τις εθνικές ομάδες.

Μήπως ήθελε να σας τσιγκλήσει;

(χαμογελάει). Ναι, πολύ πιθανό.

Ο Βλαχόπουλος μού έδωσε μία αποκαλυπτική συνέντευξη για τη μητέρα του που είχε φοβερό τροχαίο. Τον θέλατε μαζί σας;

Ποια ομάδα στον πλανήτη δεν θα ήθελε τον Βλαχόπουλο; Είναι σίγουρα μέσα στην καλύτερη επτάδα στον πλανήτη!

Ποια ομάδα βλέπεις φαβορί για το χρυσό;

Σε τέτοιο επίπεδο είναι μικρές οι διαφορές. Όμως, τη μεγαλύτερη σταθερότητα τα τελευταία χρόνια την έχει δείξει η Ισπανία. Της δίνω ένα προβάδισμα, χωρίς να σημαίνει κάτι ως πρόβλεψη αυτό. Γιατί σε τέτοια τουρνουά δεν χωράνε προβλέψεις.

Ποιο είναι το μυστικό για τις συνεχείς επιτυχίες στο πόλο; Ο Χάρης Παυλίδης μού είχε πει ότι το να νικάς τις ΗΠΑ είναι τρομερό, γιατί οι πολίστες και πολίστριες που υπάρχουν μόνο σε μια πολιτεία των ΗΠΑ, όπως π.χ. της Καλιφόρνια, είναι δεκαπλάσιοι από όλη την Ελλάδα!

Σίγουρα το επίπεδο του πόλο στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ υψηλό, διαχρονικά θα έλεγα. Και ειδικά την τελευταία δεκαετία μπορώ να πω ότι είναι ένα από τα καλύτερα επίπεδα στον κόσμο! Αν δείτε τι μετάλλια έχει φέρει το πόλο σε άντρες και γυναίκες, σε συλλογικό και σε εθνικό επίπεδο, σε όλες τις μικρές Εθνικές, αλλά και στη μεγάλη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Να σου πω τη γνώμη μου, να μου πεις τη δική σου μετά;

Βεβαίως να μου πείτε.

Στο πόλο οι παίκτες γίνονται προπονητές, οι παίκτες γίνονται και παράγοντες, δεν επιβιώνουν άσχετοι, τυχάρπαστοι, καθάρματα και κάθε ακατάλληλος άνθρωπος για το άθλημα, όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο. Υπάρχει κουλτούρα επί τους αθλήματος που ακολουθεί τους παίκτες από παιδιά.

Έχετε μεγάλο δίκιο. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερος ρομαντισμός στο πόλο από ό,τι στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, δεν έχει βιομηχανοποιηθεί. Όταν ένας γονιός πάει το παιδί του στο πόλο, δεν το πάει με σκοπό να πλουτίσει. Είναι όπως το είπατε, υπάρχει κουλτούρα. Και γίνεται δουλειά στις ακαδημίες από τους συλλόγους και στις μικρές Εθνικές από την ομοσπονδία.

Κάνε μου μία πρόβλεψη για το πού θα φτάσει η ομάδα μας τώρα.

Δεν μπορώ να το κάνω, γιατί δεν θα είμαι αντικειμενικός. Ο στόχος μας είναι να βλέπουμε τα ματς ένα ένα μέχρι το τέλος, όποιο κι αν είναι αυτό το τέλος.

Κροατία ή Μαυροβούνιο προτιμάς για αντίπαλο τώρα στα χιαστί;

Δεν νομίζω ότι έχουμε κάποια προτίμηση. Μοιάζουν κιόλας αυτές οι δύο ομάδες. Είναι παρόμοιας δυναμικής. Θα δούμε το ματς και όποιος κερδίσει θα προετοιμαστούμε για να τον αντιμετωπίσουμε.

Εσείς οι αθλητές πώς εξηγείτε που οι Ισπανοί έχουν ανέβει σε όλα τα σπορ τόσο πολύ, ενώ στη δική μου παιδική ηλικία ήταν πίσω; Πλέον, πρωταγωνιστούν σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πόλο, τένις σταθερά. Το συζητάτε;

Οι Ισπανοί έχουν μεγάλους αθλητές σε όλα τα σπορ εδώ και πολλά χρόνια, κάνουν μεγάλη επένδυση στον αθλητισμό. Είναι μια χώρα με μεγάλη αθλητική παιδεία. Νομίζω ότι έχει να κάνει και με τη μέριμνα του κράτους και με τους συλλόγους και τις ακαδημίες τους.

Εσείς στο πόλο στην Ελλάδα έχετε άθλιες συνθήκες με τις πισίνες.

Η αλήθεια είναι ότι πάντα ψάχνουμε πισίνες για προπόνηση, ακόμα και η Εθνική έχει ταλαιπωρηθεί. Γίνεται προσπάθεια τώρα τελευταία για να βελτιωθεί η κατάσταση. Θεωρούμε ότι αξίζουμε καλύτερες συνθήκες βάσει αυτών που έχει φέρει το πόλο. Αν θα τις έχουμε, θα μας βοηθήσουν να φέρουμε ακόμα περισσότερα!

Στο ημίχρονο χάνατε 9-4 από τις ΗΠΑ! Είθισται να γυρίσεις τέτοιο σκορ;

Όχι, είναι σπάνιο σε τέτοιο επίπεδο.

Τι είπατε μεταξύ σας; Σας φώναζε ο Βλάχος; Υπήρχε ένταση, γκρίνια;

Το πιο σημαντικό για την ανατροπή ήταν ότι ακόμα και στο 9-4 όλοι πιστεύαμε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε. Δεν είδα σε κανένα πρόσωπο παραίτηση! Και δεν προσπαθήσαμε βιαστικά, με βεβιασμένες ενέργειες, αλλά αρχίσαμε να γυρνάμε την κατάσταση σιγά σιγά από την άμυνα. Αυτό δείχνει και την αυτοπεποίθηση της ομάδας, ότι ακόμα και στο 9-4 υπήρχε ηρεμία. Όχι νωθρότητα, αλλά ηρεμία στο μυαλό.

Μου έδωσε πριν από λίγο καιρό μία συνέντευξη ο Κολόμβος και μου αποκάλυψε πράγματα για την κακή σχέση του Φιλίποβιτς με τον προπονητή στον Ολυμπιακό και ότι επηρέασε αυτό την ομάδα. Αφού είναι και οι δύο παρελθόν, θα ήθελα τη γνώμη σου. Επηρέασε όντως την ομάδα;

Ναι, δυστυχώς, ήταν και αυτός ένας λόγος. Είναι πράγματα που μπορεί να συμβούν σε μια ομάδα, όμως η άποψή μου είναι ότι δεν ήταν κάτι που δεν λυνόταν, θα μπορούσε να έχει λυθεί και να μην επηρεάσει.

Ο Κολόμβος μού είπε ότι δεν λύθηκε ποτέ.

Πράγματι, δεν λύθηκε ποτέ. Και ήταν κρίμα για τις δύο αυτές μεγάλες προσωπικότητες. Τώρα κοιτάμε την επόμενη μέρα.

Τι έχεις σπουδάσει;

Σπουδάζω στο Πολυτεχνείο, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων μηχανικών και Μηχανικών υπολογιστών.

Το ότι πήγες 19 χρόνων στη Γιουγκ στην Κροατία φαντάζομαι σε έφερε πίσω στις σπουδές.

Προσπαθούσα να δίνω κάποια μαθήματα, αλλά δεν ήταν εύκολο. Τώρα όμως προσπαθώ να τελειώσω τη σχολή.

Γιατί αποφάσισες να έρθεις στον Ολυμπιακό;

Είχα φύγει μικρός από την Ελλάδα και ήθελα να γυρίσω. Ο Ολυμπιακός είναι ένα από τα καλύτερα σωματεία πόλο στην Ευρώπη και θεωρούσα ότι ήταν πολύ καλή επιλογή για να βελτιωθώ ως παίκτης. Επίσης, ήθελα και να τελειώσω τη σχολή μου.

Ξαναγυρίζω στα τρία τελευταία λεπτά όπου βάζεις τρία γκολ στις ΗΠΑ και κάνουμε την ανατροπή. Ποιο σουτ είναι το πιο δύσκολο για τον τερματοφύλακα;

Ο καθένας έχει μία διαφορετική άποψη για αυτό το θέμα. Επίσης, κάθε γκολκίπερ έχει δυνατά και αδύναμα σημεία. Είναι ανάλογα τη φάση, ανάλογα τη φορά που έχει το σώμα σου, ανάλογα την τοποθέτηση των αντιπάλων. Κάθε φάση είναι ξεχωριστή και πρέπει να σκεφτείς εκείνη τη στιγμή, αυτό το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Στο τέλος ο Βλάχος πέταξε μέσα στο ματς και τους δύο φουνταριστούς. Το συνηθίζει;

Όχι. Ήταν τακτική για να περάσει η μπάλα σε φουνταριστό και να κερδίσουμε αποβολή. Διότι σε αυτές τις τελευταίες κρίσιμες φάσεις οι διαιτητές δεν δίνουν εύκολα αποβολή αν είναι αμφισβητούμενη. Επιδιώκαμε να πάρουμε μια σίγουρη αποβολή.

Πόσο σημαντικό είναι στο πόλο να παίξεις με παίκτη παραπάνω;

Είναι από τα πιο σημαντικά. Εμείς έχουμε και τους κατάλληλους φουνταριστούς για να το κάνουμε αυτό. Ο Κάκαρης και ο Νικολαΐδης είναι από τα καλύτερα δίδυμα φουνταριστών στον κόσμο.

Θυμάμαι τον Κάκαρη παιδάκι, του είχα κάνει μια συνέντευξη στο «ΦΩΣ» και πού έφτασε τώρα... Είναι φίλος σου;

Είναι κολλητός μου.

Περίμενες ότι θα έπαιρνε μεταγραφή στην Προ Ρέκο; Είναι σαν να παίρνεις μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι στο ποδόσφαιρο.

Το περίμενα, ναι. Για να μην πω ότι είναι αυτήν τη στιγμή ο κορυφαίος φουνταριστός στον κόσμο, θα πω ότι είναι μέσα στους δυο τρεις καλύτερους.

Και είναι νέος ακόμα.

Είναι 24 σαν εμένα. Μαζί αρχίσαμε από το Παλαιό Φάληρο.

Δεν είσαι παντρεμένος.

Όχι.

Μόνος σου πήγες 19 χρόνων στη Γιουγκ;

Ναι. Και με ωρίμασε αυτό. Με βελτίωσε ως παίκτη, διότι οι συνθήκες για να δουλέψεις εκεί είναι ιδανικές, όμως με βελτίωσε και ως χαρακτήρα ζώντας εκεί μόνος μου από νέος.

Η πόλη ζει για το πόλο εκεί;

Το Ντουμπρόβνικ δεν έχει άλλη ομάδα σε κανένα σπορ στην πρώτη κατηγορία. Αγαπάνε πολύ τη Γιουγκ, γιατί τους φέρνει μεγάλες διακρίσεις και μάλιστα διεθνείς. Είναι η μεγαλύτερη ομάδα από όλα τα αθλήματα στην πόλη. Η καλύτερή τους αθλητική ομάδα. Πολλοί σημαντικοί άνθρωποι της πόλης ασχολούνται με τη Γιουγκ.

Πόσα κιλά είσαι;

Είμαι 94 κιλά.

Πόσα γεύματα τρως την ημέρα;

Πολλά, όσα περισσότερα γίνεται!

Γιατί; Είδες που από κάποιες ερωτήσεις ασυνήθιστες βγαίνουν νέες ερωτήσεις;

Προσπαθώ να παχύνω, αλλά είναι δύσκολο λόγω των πολλών προπονήσεων, λόγω του ύψους, τι να πω. Είναι ένας αγώνας που δίνω πάντα για να πάρω κιλά…

Άλλοι κάνουν αγώνα πάντα για να χάσουν κιλά.

Ναι, θα με αντιπαθήσουν τώρα που θα το διαβάσουν. Δεν είναι εύκολο όμως να πάρεις σωστά τα κιλά.

Τι γεύμα τρώτε πριν από ματς;

Υδατάνθρακες, μακαρόνια δηλαδή.

Κρέας; Σκέτο μακαρόνια;

Λίγο κρέας, εγώ θέλω το στομάχι μου πριν από τον αγώνα να είναι σχεδόν άδειο. Κάποιο φρούτο το απόγευμα ή μπάρα δημητριακών, πάλι δηλαδή υδατάνθρακες.

Σοκολάτα;

Όχι.

Γιατί;

Τίποτα που να έχει ζάχαρη.

Γιατί;

Σου ανεβάζει την ενέργεια στιγμιαία, απότομα - και μετά σου τη ρίχνει, οπότε νιώθεις κουρασμένος.

Ενδιαφέρον. Κάνα σεισμό έκανε στην Ιαπωνία;

Όχι κάτι που να καταλάβαμε.

Πες μου κάτι που σου έχει κάνει εντύπωση από εκεί.

Έχουμε ξανάρθει εδώ, είναι ένας διαφορετικός κόσμος γενικώς. Πολλά διαφορετικά βλέπεις, από τη συμπεριφορά την καθημερινή μέχρι τις τουαλέτες που είναι πολύ προηγμένες και καθαρές.

Οι γυναίκες;

Σίγουρα δεν είναι το κλασικό δυτικό πρότυπο ομορφιάς (σ.σ. χαμογελάει). Δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να σχολιάσω.

Θα σε... γονατίσω, δεν τελειώσαμε. Πιο ωραίες οι γυναίκες στην Κροατία ή στην Ελλάδα;

Οι Ελληνίδες. Κάτι που ξέχασα να σου πω για την Ιαπωνία, πολλές γυναίκες έξω έχουν ομπρέλα για τον ήλιο. Διότι εδώ μάλλον θεωρούν ότι όσο πιο άσπρες είναι τόσο το καλύτερο, ενώ στη Δύση θέλουν να φαίνονται μαυρισμένες. Ειδικά εδώ οι μεγαλύτερες κυκλοφορούν πολύ με ομπρέλα.

Ο πατέρας σου ήταν μεγάλος πολίστας, πήγε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες… Γιατί τον έλεγαν «πιλότο»;

Έχω ακούσει πολλές εκδοχές. Κυριότερη είναι επειδή είχε κάτι γυαλάκια που φορούσε στην προπόνηση, έμοιαζε με πιλότο.

Έπαιξε ρόλο στην πορεία σου;

Βεβαίως έπαιξε. Κατ’ αρχάς, με έφερε σε επαφή με το άθλημα. Αν δεν ήταν αυτός, ίσως να μην είχα γνωρίσει το πόλο. Και στην πορεία έπαιξε ρόλο με τις συμβουλές και τις γνώσεις του. Καθόμουν σπίτι με τον πατέρα μου, βλέπαμε αγώνες πόλο και συζητούσαμε.

Θα ξέχναγα τις φωτιές και δεν θα μου το συγχωρούσα. Περνώντας στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, κάηκε το σπίτι σου. Πες μου για το σοκ αυτό.

Πήρε φωτιά ένα μικρό κομμάτι του σπιτιού και το πίσω μέρος του οικοπέδου. Ευτυχώς το σώσανε.

Ποιοι το σώσανε; Οι πυροσβέστες;

Το έσβησαν οι διπλανοί που ήταν εκεί. Βοήθησε και ο αέρας που φύσηξε ανάποδα.

Σε επηρέασε ψυχολογικά φαντάζομαι για τον τελικό.

Ναι, ήταν βαρύ. Από τη μία η χαρά για την πρόκριση στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, από την άλλη οι φωτιές - και δεν ήταν μόνο το θέμα του δικού μου σπιτιού. Ήταν όλη η συμφορά που χτύπησε την Εύβοια. Ήξερα ανθρώπους που καταστράφηκαν.

Και τώρα πάλι τα ίδια...

Δυστυχώς, πάλι τα ίδια.

Βλέπετε τι έχει γίνει στην Ελλάδα;

Τα παρακολουθούμε, ναι. Κουράγιο στους ανθρώπους που τα ζουν. Τι να πεις σε αυτούς τους ανθρώπους, μόνο εκείνοι ξέρουν τι ζουν...