Ελλάδα – Αυστραλία 8-9: Χαμένη ευκαιρία και αποκλεισμός από την τετράδα  (highlights)

Η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών ηττήθηκε 9-8 από την Αυστραλία και αποκλείστηκε από την τετράδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Στο δοκάρι η προσπάθεια της Μαργαρίτας Πλευρίτου στο φινάλε για να στείλει τον προημιτελικό στα πέναλτι.

Ελλάδα – Αυστραλία 8-9: Χαμένη ευκαιρία και αποκλεισμός από την τετράδα  (highlights)

Δύο φορές προηγήθηκε η Αυστραλία, ωστόσο η Ελλάδα είχε τις απαντήσεις με την Ξενάκη και την Ελευθερία Πλευρίτου, ενώ με γκολ της φουνταριστής του Ολυμπιακού, 3.18 πριν από το τέλος της περιόδου η Ελλάδα πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 3-2.

Η Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη (επίσης φουνταριστή του Ολυμπιακού) πέρασε για να δώσει ανάσες στην Ξενάκη και πήρε το πέναλτι, με τη Βάσω Πλευρίτου να διαμορφώνει το 4-2, 2.25 πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου.

Στα τελευταία λεπτά, η άμυνα της Εθνικής είχε ζητήματα, η Αυστραλία έβγαλε κάποιες κόντρες, σκόραρε και μείωσε σε 4-3 ενώ στο φινάλε είχε κι άλλη ευκαιρία για να ισοφαρίσει.

Τελικά η Κερνς ήταν αυτή που έκανε το 4-4 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, με την Αυστραλή φουνταριστή να κάνει μεγάλη ζημιά στην Εθνική. Μεγάλο ματς και η Ξενάκη στα δύο μέτρα. Ισοφάρισε σε 5-5 αφού νωρίτερα η Χάλιγκαν είχε κάνει το 4-5 (σερί 3-0 για την Αυστραλία μετά το 4-2), ωστόσο η «γαλανόλευκη» δεν είχε καθαρό μυαλό στην επίθεση ενώ στην άμυνα δεν βρήκε λύσεις πάνω στην Κερνς αλλά και στις γρήγορες αποφάσεις της Αυστραλίας που έβγαλε κόντρα μπάλες και στο τέλος του ημιχρόνου ήταν μπροστά με 7-5.

Μάλιστα αυτή η διαφορά πήγε και στο +3 στο τρίτο οκτάλεπτο (8-5, 9-6), με την Ελλάδα να βρίσκει ένα τέρμα με τη Νικόλ Ελευθεριάδου (8-6) αλλά η Αυστραλία είχε επιβάλει τον ρυθμό της. Η Ελευθερία Πλευρίτου στην παίκτρια παραπάνω μείωσε ξανά στα δύο γκολ (9-7), με την Ειρήνη Νίνου να…χτυπάει και στην κόντρα (9-8, 4.41 πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου). Η άμυνα ανέβηκε, η Χρυσή Διαμαντοπούλου στο τέρμα είχε καλές επεμβάσεις, οι επιστροφές ήταν καλές και η Αυστραλία δεν είχε λύσεις. Το κακό για την Ελλάδα ήταν πως είχε ευκαιρίες για να ισοφαρίσει αλλά το 9-9 στο τρίτο οκτάλεπτο δεν ήρθε, αν και υπήρχαν οι στιγμές για τη «γαλανόλευκη».

Στην τελευταία περίοδο η άμυνα ήταν εξαιρετική, με την Αυστραλία να μην μπορεί να βρει σουτ με καλές προϋποθέσεις. Το θέμα για την Εθνική ήταν το γκολ. Είχε ευκαιρίες και στην παίκτρια παραπάνω να σκοράρει αλλά μπορούσε να φέρει το ματς επιτέλους στα ίσα και να βάλει ακόμη πιο δύσκολα στην Αυστραλία που δεν είχε τη φρεσκάδα που είχε στη δεύτερη περίοδο και δεν μπορούσε να κολυμπήσει και να δημιουργήσει ζητήματα στην ελληνική άμυνα.

1.17 πριν από το τέλος η Αυστραλία κέρδισε αποβολή και ο κόουτς Όμπερμαν κάλεσε τάιμ άουτ αν και οι παίκτριές του ήταν φάτσα με το γκολ! Έδωσε οδηγίες για την πιο κρίσιμη επίθεση με παίκτρια παραπάνω στον προημιτελικό. Η άμυνα βγήκε για την Ελλάδα με την Ελευθερία Πλευρίτου και 56 δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε, η Αλεξία Καμμένου πήρε το δικό της τάιμ άουτ.

Η Εθνική κέρδισε ποινή έπαιξε ξανά με παίκτρια παραπάνω. η Ελευθερία Πλευρίτου σούταρε, η Παλμ έβγαλε και στη συνέχεια το σουτ της Μαργαρίτας Πλευρίτου σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι!

Έτσι η Ελλάδα έμεινε ξανά εκτός τετράδας αφού μετά το 2011 και το χρυσό στην Κίνα, δεν έχει καταφέρει να περάσει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.


Τα οκτάλεπτα: 4-3, 1-4, 3-2, 0-0.

Ελλάδα (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου 1, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου 2, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Ξενάκη 3, Νίνου 1, Ελληνιάδη, Σιούτη, Βασιλική Πλευρίτου 1, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου. 



Αυστραλία (Πολ Ντιν Όμπερμαν): Παλμ. Σγουόντλινγκ, Αρμιτ, Χάλιγκαν 2, Λίσον-Σμιθ, Α. Αντριους, Σ. Αντριους 1, Ριτζ, Αραντσίνι 2, Γουίλιαμς 2, Κερνς 2, Φασάλα, Λόνγκμαν.