Ελλάδα - Ιταλία 12-9: Η «γαλανόλευκη» στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Η Ελλάδα κέρδισε 12-9 την Ιταλία στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πόλο γυναικών και πάει για το χρυσό. Η Ισπανία αντίπαλος την Παρασκευή (9/9, 21.30). 

Ελλάδα - Ιταλία 12-9: Η «γαλανόλευκη» στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Η Ελλάδα πέταξε εκτός και την Ιταλία και πέρασε για 4η φορά στην Ιστορία της στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αντίπαλος η κάτοχος του τίτλου Ισπανία την Παρασκευή (9/9, 21.30). Το μετάλλιο ήρθε ύστερα από 4 χρόνια (ασημένιο στη Βαρκελώνη στο Ευρωπαϊκό το 2018) και πλέον η εθνική πάει για το χρυσό.

Η Ελλάδα στην πρώτη περίοδο…πλήρωσε κάποια κενά και δεν μπόρεσε να ξεφύγει στο σκορ (1-0, 1-1, 2-1, 2-2) ενώ στο τέλος της περιόδου η Ιταλία έχασε και πέναλτι με την Μαρλέτα (άουτ) για να περάσει μπροστά, ωστόσο η Εθνική ήταν καλύτερη και αυτό φάνηκε στη συνέχεια.

Η «γαλανόλευκη» αμυντικά ήταν εξαιρετική, έπαιζε πολύ ωραία τη ζώνη, η Σταματοπούλου ήταν σταθερή και στην επίθεση στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου η Έλενα Ξενάκη έκανε όλη τη δουλειά.

Έγραψε το 3-2, κέρδισε ποινή που δεν έγινε γκολ αλλά στη συνέχεια κέρδισε και το πέναλτι, με την Ειρήνη Νίνου να γράφει το 4-2.

Η Ιταλία προσπαθούσε να…χτυπήσει στην κόντρα αλλά και να δώσει μπάλες στα δύο μέτρα. Η Παλμιέρι έτσι πήρε το πέναλτι και η έμπειρη Μπιανκόνι μείωσε σε 4-3 αλλά η Σιούτη απάντησε αμέσως (5-3) από την περιφέρεια και…έσπασε πολύ εύκολα τη ζώνη των Ιταλίδων που δεν ήθελαν να πάει η μπάλα στα δύο μέτρα στην Μυριοκεφαλιτάκη.

Η Αβένιο με γκολ στην παραπάνω πήγε ξανά το ματς στο γκολ (5-4) αλλά η εθνική έβγαλε και κόντρα με τη Γιαννόπουλου να βρίσκει τη Νίνου και η πρώτη σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος εκτέλεσε την Μπαντσέλι για το 6-4.

Το θετικό για την ομάδα της Καμμένου ήταν πως πάντα έδινε απαντήσεις στα γκολ των Ιταλίδων. Αυτό έγινε και στο τρίτο οκτάλεπτο, με την Ταμπάνι να μειώνει (6-5) αλλά τη «γαλανόλευκη» να ξεφύγει με Ελευθερία Πλευρίτου (7-5) και Μαρία Πάτρα (8-5), η οποία έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα τριών τερμάτων στην Ελλάδα.

Η άμυνα μας δεν άλλαξε και στην επίθεση τα κορίτσια χωρίς άγχος έβγαζαν ωραίες φάσεις και γκολ με τη Βασιλική Πλευρίτου να γράφει και το 9-5 (4.51 για το τέλος της τρίτης περιόδου). Η Ιταλία πάλεψε και το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στα τρία γκολ (10-7).

Η Ελλάδα μπήκε με καλή διαφορά στην τελευταία περίοδο, έβγαλε άμυνα στην παίκτρια λιγότερη και η Χυδηριώτη γράφοντας το 11-7, 5.27 για το τέλος του ημιτελικού, έδωσε...αέρα τεσσάρων τερμάτων.

Η Αβένιο γρήγορα έκανε το 11-8 στην παίκτρια παραπάνω, με την Ελλάδα να...παίζει και με τον χρόνο. Την Ιταλία να μειώνει σε 11-9 στα τελευταία δευτερόλεπτα και την Έλενα Ξενάκη στο τέλος να βάζει το κερασάκι στην τούρτα.

Τα οκτάλεπτα: 2-2, 4-2, 4-3, 2-2.

Ελλάδα (Αλεξία Καμμένου): Σταματοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου 2, Χυδηριώτη 1, Τριχά, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Ξενάκη 2, Νίνου 3, Πάτρα 1, Σιούτη 1, Βασιλική Πλευρίτου 2, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σωτηρέλη.

Ιταλία (Κάρλο Σίλιπο): Κοντορέλι, Ταμπάνι 2, Γκαλάρντι, Αβένιο 3, Τζουστίνι, Μπετίνι, Πικότσι 1, Μπιανκόνι 1, Παλμιέρι 1, Μαρλέτα 1, Κοκιέρε, Βιακάβα, Μπαντσέλι.