Ο «ερυθρόλευκος» Θοδωρής και ο «γαλανόλευκος» Βλάχος

Στην Ελλάδα του 2022, έπρεπε να αποχωρήσει με το…ζόρι (τελεσίγραφο Εθνική ή Ολυμπιακό) από το μεγάλο λιμάνι ο Θοδωρής Βλάχος για να…υποκλιθεί επιτέλους η χώρα στον «καπετάνιο» από τον Βόλο. 

Ο «ερυθρόλευκος» Θοδωρής και ο «γαλανόλευκος» Βλάχος

Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών δεν είναι…φωτοβολίδα αλλά είναι η αρμάδα του Θοδωρή Βλάχου. Είναι η Ελλάδα του κορυφαίου προπονητή όλων των εποχών. Του προπονητή που λόγω της παρουσίας του στον Ολυμπιακό…αγαπήθηκε ξαφνικά ΜΟΝΟ τους τελευταίους μήνες.

Γιατί; Μα πολύ απλά εδώ και λίγο καιρό…υποχρεώθηκε να αφήσει τη μεγάλη του αγάπη τον Ολυμπιακό, για να αφοσιωθεί στην άλλη του μεγάλη αγάπη την εθνική ομάδα. Επέλεξε Ελλάδα για να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε στο τέλος του 2014, στη «γαλανόλευκη» με στόχο το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΚΟΕ, ήταν εκείνος που επέλεξε Βλάχο και ας ήταν τότε στον Ολυμπιακό και έχει κάθε λόγο τώρα να πανηγυρίζει όπως κάνει εδώ και χρόνια.

Ο «καπετάνιος» από τον Βόλο με το…καλημέρα ανέβασε την εθνική ομάδα στο βάθρο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 (Καζάν) αλλά κόντρα στους…ειδικούς, την κράτησε στις πρώτες θέσεις και στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις.

Το 2016 στο Ρίο ήταν στην εξάδα και χάθηκε η πρόκριση στην τετράδα από την Ιταλία του Καμπάνια ενώ την ίδια χρονιά η Ελλάδα ήταν 4η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Τέταρτη και έναν χρόνο μετά στη Βουδαπέστη, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 αλλά και τότε ούτε μια καλή κουβέντα για τον Βλάχο.

Γιατί; Γιατί ήταν στον Ολυμπιακό και ενοχλούσε. Ακόμη και πρώην παίκτες της εθνικής ομάδας, είχαν αφήσει υπονοούμενα και είχαν…απειλήσει με συνεντεύξεις Τύπου που τελικά δεν ήρθαν ποτέ.

Το 2018 στο Ευρωπαϊκό η Ελλάδα είναι 5η και έναν χρόνο μετά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Κορέα, η Ιταλία…κλείνει και πάλι τον δρόμο προς την τετράδα (τελειώνει 7η η Ελλάδα) ενώ το 2020 στο Ευρωπαϊκό η εθνική μένει 7η και φυσικά κάποιοι προσπαθούν να…ψήσουν τον Διαθεσόπουλο να προχωρήσει σε αλλαγές.

Ο τότε πρόεδρος δεν ασχολείται αφού όπως έλεγε και λέει ο Βλάχος «κανένας δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία και το μετάλλιο».

Η δικαίωση για τον ίδιο, τους παίκτες και φυσικά τον Διαθεσόπουλο ήρθε φυσικά στο Τόκιο, με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου αλλά ακόμη και τότε υπήρχε ένα…πρόβλημα για κάποιους.

Ο Βλάχος ήταν ακόμη στον Ολυμπιακό. Στην καλύτερη ομάδα της Ελλάδας, που τροφοδοτούσε και τροφοδοτεί τις εθνικές ομάδες εδώ και δεκαετίες, με τεράστιους παίκτες και παίκτριες, που έχουν…μεγαλώσει στο μεγάλο λιμάνι και η ζωή τους είναι οι νίκες και τα τρόπαια.

Στον Πειραιά…ωρίμασε και ο Θοδωρής Βλάχος φυσικά. Μαζί με τον Μιχάλη Κουντούρη δημιούργησαν έναν εξαιρετικό Ολυμπιακό, μια ομάδα «θαύμα» στην Ευρώπη και όλο αυτό είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι…πέρασε και στην εθνική ομάδα πόλο των ανδρών.

Μια ομάδα που συγκαταλέγεται στις παγκόσμιες υπερδυνάμεις πλέον. Με παίκτες και προπονητές που τελειώνουν οι προημιτελικοί και δηλώνουν πως δεν είναι χαρούμενοι με το μετάλλιο αλλά θέλουν το χρυσό. Δεν ήρθε στο Τόκιο, δεν ήρθε στη Βουδαπέστη αλλά το Σπλιτ (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) δεν είναι μακριά…

Το βέβαιο είναι πως η εθνική ομάδα μεγάλωσε, άλλαξε επίπεδο και είναι πλέον φαβορί δίπλα σε όλες τις μεγάλες σχολές, στα χέρια του Θοδωρή Βλάχου, ο οποίος δεν έμαθε ξαφνικά πόλο γιατί «επέλεξε» Ελλάδα και άφησε τον πάγκο του Ολυμπιακού.

Ο Βολιώτης εδώ και χρόνια είναι ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως, όπως φυσικά και ο Χάρης Παυλίδης, που τελικά πήγε στην Κίνα και δεν ανέλαβε την Ελλάδα, γιατί κι αυτός ήταν στον Ολυμπιακό…