25 χρόνια χωρίς τον Νώντα Σαμαρτζίδη (pics)

Συμπληρώνονται σήμερα 25 χρόνια από την ημέρα που πέθανε, σε ηλικία μόλις 31 ετών, ο Νώντας Σαμαρτζίδης.

25 χρόνια χωρίς τον Νώντα Σαμαρτζίδη (pics)

Πέρασαν 25 χρόνια από τον θάνατο του Νώντα Σαμαρτζίδη, στα νερά της Επιδαύρου.

Ένας από τους κορυφαίους πολίστες της Ευρώπης, αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας και παίκτης που υπηρέτησε αρχικά το σκουφάκι του Άρη και εν συνεχεία του Εθνικού.

Το 1986 ο Νώντας έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και βρέθηκε στον Πειραιά, σε μια εποχή όπου ο Εθνικός προσπάθησε να ανανεώσει το έμψυχο δυναμικό του με νέα παιδιά που αποτελούσαν μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον του.

Εκτός από τον Σαμαρτζίδη μετακόμισαν ο Φίλιππος Καϊάφας και ο τερματοφύλακας Βαγγέλης Πάτρας. Και τα τρία αυτά παιδιά έμελλε να αποτελέσουν βασικά στελέχη των εθνικών ομάδων και να οδηγήσουν την ελληνική υδατοσφαίριση σε μεγάλες επιτυχίες τα επόμενα χρόνια.

Από το 1987 έως το 1991, για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, οι τρεις αθλητές μοιράστηκαν το ίδιο σπίτι, τα χαμόγελα, τις επιτυχίες, τις άσχημες και δύσκολες στιγμές. Γνώρισαν πολύ καλά ο ένας τον άλλο και έγιναν αχώριστοι φίλοι.

Ήταν το μεσημέρι της 22ης Ιουνίου του 1996, όταν έμελλε να γραφτεί μία τραγωδία στην Παλαιά Επίδαυρο. Ο άλλοτε άσος του Εθνικού και αρχηγός της Εθνικής ομάδας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 31 ετών, ενώ έκανε ελεύθερη κατάδυση μαζί με φίλους του. Το υγρό στοιχείο, με το οποίο είχε συνδέσει άρρηκτα ολόκληρη τη ζωή του, έμελλε να είναι αυτό που θα τον «προδώσει» και θα τον πάρει μακριά από τους οικείους του μια για πάντα.

Με σκοπό να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, θα ξαναγίνει το τουρνουά στην μνήμη του αδικοχαμένου Νώντα, το «Σαμαρτζίδης Καπ», την νέα περίοδο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Κυριάκος Γιαννόπουλος:

«Ημέρα θλίψης αλλά και αναμνήσεων Τι και αν πέρασαν τόσα χρόνια. Για όλους μας πάντα η εικόνα του αγαπημένου μας Νώντα θα υπάρχει στο μυαλό μας. Θα μας θυμίζει όλα όσα ωραία περάσαμε μαζί που μας ένωσαν και που ξαφνικά η μοίρα της ζωής αποφάσισε θα διακόψει άδικα. Το τουρνουά στην μνήμη του θα ξαναγίνει από την επόμενη χρόνια για να μαθαίνει η νέα γενιά και να θυμούνται οι παλαιότεροι, έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες αθλητές που ανέδειξε το σπορ στην χώρα μας».

Για τον αείμνηστο Νώντα Σαμαρτζίδη μίλησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, ο επί σειρά ετών συμπαίκτης του, Παναγιώτης Τσολακούδης:

«Το πιο σημαντικό είναι ότι πάντα ψάχνουμε να βρούμε κάτι να πούμε για το Νώντα. Δεν έχει σημασία τι θα πούμε. Σημασία έχει ότι τον θυμόμαστε. Κάθε χρόνο πρέπει να τιμούμε αυτή την ημέρα, γιατί αυτοί που φεύγουν ξεχνιούνται μόνο όταν δεν τους θυμόμαστε. Θα είναι αθάνατος γιατί δεν θα τον ξεχάσει ποτέ κανείς, όσο ζει αυτή η γενιά. Το θέμα είναι να τον θυμάται και η επόμενη γενιά που δεν τον είχε ζήσει από κοντά. Θα πρέπει η Ομοσπονδία να επαναφέρει το τουρνουά ή να καθιερώσει κάποιο βραβείο για τον καλύτερο παίκτη ή τον ανερχόμενο αθλητή. Αυτό θα το αποφασίσει η ΚΟΕ. Ο Νώντας ήταν ένας αγαθός γίγαντας. Ήταν ένας άνθρωπος που όταν σε αγαπούσε, μπορούσα να σε σφίξει στην αγκαλιά του και να σου σπάσει τα κόκκαλα. Ήταν αθλητής τεράστιων δυνατοτήτων που έπαιζε για την ομάδα και τους συμπαίκτες του. Μην ξεχνάμε ότι το επεισόδιο που έγινε τότε, όταν ήταν αρχηγός της Εθνικής, έγινε γιατί ενδιαφέρθηκε για την υγεία κάποιου συναθλητή του. Ένα επεισόδιο που τον οδήγησε εκτός Εθνικής ομάδας».