Χάγκεν Σταμ: Το αντίο του υδάτινου «Κάιζερ» (vid)

Το προολυμπιακό στο Ρότερνταμ ολοκληρώθηκε με το Μαυροβούνιο, την Ελλάδα και την Κροατία να παίρνουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το φινάλε του τουρνουά σήμανε όμως και το τέλος του Χάγκεν Στάμ από την Εθνική Ομάδα της Γερμανίας.

Χάγκεν Σταμ: Το αντίο του υδάτινου «Κάιζερ» (vid)

ΟΧάγκεν Σταμ αποχαιρέτησε οριστικά και αμετάκλητα, όπως είπε ο ίδιος, την Εθνική Ομάδα της Γερμανίας. Ο υδάτινος «Κάιζερ» γύρισε για το «θαύμα» πριν από μια πενταετία περίπου αλλά μετά τον αποκλεισμό στο Ρότερνταμ είπε το οριστικό αντίο.

Γεννημένος στο Βερολίνο το 1960, ο Χάγκεν Σταμ συνέδεσε το όνομά του με τις τεράστιες επιτυχίες της Γερμανικής υδατοσφαίρισης τη δεκαετία του 80’.

Κατέκτησε Ολυμπιακό μετάλλιο (χάλκινο) στο Λος Άντζελες το 1984 ενώ δυο χρόνια πριν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Εκουαδόρ) ήταν και πάλι τρίτος με τη Γερμανία.

Ακόμη εκείνη τη δεκαετία κατέκτησε δυο Ευρωπαϊκά (1981, 1989) και ένα χάλκινο στο Πανευρωπαϊκό του 1985 ενώ το 1981 η Εθνική είχε ψηφιστεί ως η καλύτερη ομάδα της χρονιάς στη Γερμανία!

Σε τρία σε σερί παγκόσμια κύπελλα (1983 ασημένιο, 1985 χρυσό, 1987 χάλκινο) ήταν στο βάθρο με τα «πάντσερ».

Όλα αυτά με την Εθνική Γερμανίας (323 διεθνείς συμμετοχές και πάνω από 750 τέρματα), που την οδήγησε – ως προπονητής – και στην φοβερή πορεία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην πατρίδα μας, με την κατάληψη της πέμπτης θέσης.

Με τη Σπαντάου επίσης σάρωσε τα πάντα. Τέσσερα Champions League (1983, 1986, 1987, 1989), 14 σερί πρωταθλήματα Γερμανίας, 12 Κύπελλα Γερμανίας και τρεις φορές πρώτος σκόρερ στο Γερμανικό πρωτάθλημα.

Πρόεδρος της Σπαντάου εδώ και λίγα χρόνια, μετά την αποτυχία της Γερμανίας να βρεθεί στο Ρίο, επέστρεψε στον πάγκο της για το «θαύμα» αλλά δεν τα κατάφερε στο Ρότερνταμ με την ομάδα του να έχει πάρα πολλά προβλήματα με τραυματισμούς ενώ πρέπει να σημειώσουμε πως και το πρωτάθλημα της χώρας έχει διακοπεί.

«Αυτή τη φορά είναι οριστικό. Δεν θα υπάρξει επανάληψη της ιστορίας και δεν θα επιστρέψω. Έχω εγγόνια, θα πρέπει να κοιτάξω και την προσωπική μου ζωή», σημείωσε ο Σταμ, ο οποίος φυσικά παραμένει πρόεδρος στη Σπαντάου και πάντα κοντά στο πόλο.