Ελλάδα - Γαλλία 17-14: Επική ανατροπή και πρόκριση στα πέναλτι (4-1) - Ήρωας ο Ζερδεβάς

Η Εθνική ομάδα των ανδρών επικράτησε 4-1 στα πέναλτι της Γαλλίας (13-13 κανονική διάρκεια) και πέρασε στα ημιτελικά του προοολυμπιακού τουρνουά στο πόλο ανδρών. Ήρωας ο Μάνος Ζερδεβάς του Ολυμπιακού που απέκρουσε δύο πέναλτι και χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του Θοδωρή Βλάχου που έχανε 10-7 και 12-10, αλλά επέστρεψε και είναι ζωντανή για το Τόκιο

Ελλάδα - Γαλλία 17-14: Επική ανατροπή και πρόκριση στα πέναλτι (4-1) - Ήρωας ο Ζερδεβάς

Η Γαλλία που είναι ανεβασμένη τα τελευταία χρόνια, στο ξεκίνημα έβαλε δύσκολα στη «γαλανόλευκη» αφού βρήκε εύκολα και είχε το προβάδισμα (1-0, 2-1, 3-2) με την ομάδα του Θοδωρή Βλάχου να βρίσκει τις λύσεις από την περιφέρεια με τους ποιοτικούς Βλαχόπουλο, Φουντούλη να αναλαμβάνουν δράση και τον Γενηδουνιά στον παραπάνω να γράφει το 3-3. Ακολούθησε η απόκρουση του Ζερδεβά στο πέναλτι του Μαρζουκί, μια φάση που λειτούργησε ευεργετικά για τους διεθνείς μας.

Συνέχισαν να παίρνουν αποβολές και να σκοράρουν στον παραπάνω και έτσι έκλεισαν την πρώτη περίοδο μπροστά στο σκορ με 6-4 και 4/5 στον παραπάνω που έγινε 5/6 με τον Φουντούλη στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου (7-4).

Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη για την Εθνική που έχασε γρήγορα το προβάδισμα με τους Κρουσιλιά, Μαρζουκί να κάνουν τη...ζημιά στον παραπάνω ενώ ο πρώτος ισοφάρισε με πέναλτι σε 7-7 (3.33 για το τέλος του ημιχρόνου).

Η Εθνική που δεν πήρε πολλές ποινές όπως στο πρώτο οκτάλεπτο, δεν είχε λύσεις στον παίκτη λιγότερο και η Γαλλία πέρασε και μπροστά (8-7) έχοντας τέσσερα γκολ σε σύντομο διάστημα. Τα τρία στον παραπάνω και το ένα με πέναλτι!

Αντίθετα, η Εθνική που είχε 5/6 στον παραπάνω στα πρώτα δέκα λεπτά, είχε στο τέλος του ημιχρόνου 5/9!

Με χαμένο παραπάνω ξεκίνησε η Εθνική και στο τρίτο οκτάλεπτο και τους Γάλλους να σκοράρουν δυο φορές με τον Τόμας Βερνό για το 10-7 (5.20 για το τέλος της τρίτης περιόδου), με τη «γαλανόλευκη» να μην έχει καθόλου φαντασία και καθαρό μυαλό στην επίθεση.

Ο Φουντούλης τελικά – και πάλι – στον παίκτη παραπάνω ήταν αυτός που μείωσε σε 10-8 με την Ελλάδα να σκοράρει για πρώτη φορά ύστερα από περίπου 13 λεπτά και να μειώνει στη συνέχεια στο γκολ με το τέρμα του Βλαχόπουλου στον παίκτη παραπάνω (10-11) αλλά ο Μαριόν Βερνό με ένα απίθανο τέρμα από την περιφέρεια πέτυχε το 12-10.

Ο Φουντούλης 6.48 για το τέλος σε κενό τέρμα μείωσε σε 12-11 μετά το σουτ στο δοκάρι του Γενηδουνιά σε ένα ματς θρίλερ, με τον άσο του Ολυμπιακού να σκοράρει από την περιφέρεια (12-12, 5.42 για το τέλος του αγώνα) ενώ είχε βγει η άμυνα στον λιγότερο. Η Γαλλία που είχε διπλό παραπάνω (!) δεν σκόραρε, ευτυχώς ξανά, με τον Βλάχο βέβαια να χάνει Δερβίση, Σκουμπάκη με τρεις ποινές αλλά την Ελλάδα να βγάζει άμυνες. Στη συνέχεια, πήραμε την αποβολή και ο Αργυρόπουλος μετά το τάιμ άουτ σκόραρε για το 13-12 (3.27 για το τέλος). Στη συνέχεια ο Ζερδεβάς όποτε χρειάστηκε είπε όχι, με την Εθνική να έχει χαμένες ευκαιρίες και βιαστικές επιλογές και δεν...κλείδωσε τον αγώνα. Ο Τομάς Βερνό 36 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος με ωραία ενέργεια έγραψε το 13-13 και στην τελευταία φάση το σουτ του Φουντούλη χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, έσκασε στο νερό αλλά έξω από τη γραμμή και έτσι πήγαμε στα πέναλτι.

Η διαδικασία των πέναλτι

Φουντούλης 1-0

Κανό απέκρουσε ο Ζερδεβάς

Παπαναστασίου 2-0

Κρουσιλιά 2-1

Αργυρόπουλος 3-1

Μαρζουκί απέκρουσε ο Ζερδεβάς

Βλαχόπουλος 4-1

Τα οκτάλεπτα: 6-4, 1-4, 3-4, 3-1. πέναλτι 4-1:

Ελλάδα (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 3, Σκουμπάκης, Καπότσης, Φουντούλης 4, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Αργυρόπουλος – Κανακάκης 3, Μουρίκης, Κολόμβος, Γκιουβέτσης, Βλαχόπουλος 3, Γαλανίδης.

Γαλλία (Νέναντ Βούκανιτς): Γκασρό, Μποουέ, Βερνό Μ. 1, Μισί, Κας, Βερνό Τ. 4, Κρουσιλιά 3, Μπάμπιτς, Μαρζουκί 3, Κανόν 1, Βανπεπερστραετέ, Κομέτ 1, Ντιμπουά.